Kleinste fietsenfabriek maakt de beste e-bike: Alba Ciclone Unique 200 Edition

Kleinste fietsenfabriek maakt de beste e-bike: Alba Ciclone Unique 200 Edition

Zaterdag 27 mei 2017 proefrijden bij Weerman Fietsen in Wolvega

WOLVEGA – Moet je een grote fabriek of werkplaats hebben om één van de beste e-bikes ter wereld samen te stellen? Nee! Dat bewijst e-biketester en –verhuurder Albert Hendriks, directeur van het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland.

Alle techniek van deze Alba Ciclone Unique 200 Edition, dus ook de aandrijving, komt van het topmerk Shimano. Deze Friese Alba is het resultaat van een eenvoudig uit te voeren en niet erg kostbare modificatie. De fabrieks Alba kreeg een gemakkelijk met de hand verstelbaar stuur van TranzX (om je zithouding onderweg te kunnen aanpassen, bijvoorbeeld bij harde tegenwind), XLC comfort handvatten van leer, een Alpen Cross geveerde zadelpen van Contec en een Crivit luchtkussenzadel van Delta Sport waarvan je de hardheid zelf kunt bepalen door middel van een pompje en een ontluchtingsventiel. ‘200 edition’ slaat op het 200-jarig bestaan van de fiets: van houten loopfiets in 1817 tot het summum van fietsen in 2017, fietsen met door vier sensoren geregelde trapondersteuning door middel van een middenmotor voor afstanden tot 150 km zonder onderweg bijladen van de accu.

Rent-a-Topbike, het bedrijfsonderdeel van de fietsvakantiespecialist Friesland Holland Travel, verhuurt vele merken elektrische fietsen uit het topsegment aan gasten die een arrangement hebben geboekt. Hendriks bestudeerde alle verzamelde verslagen van pechgevallen, klachten en complimenten van de vakantiefietsers. “Onze eigen servicedienst had contact met hen, want fietsers die bij ons een arrangement hebben geboekt en onderweg pech hebben, krijgen van ons onmiddellijk een gelijkwaardige of betere fiets om direct de (Elfsteden)tocht voort te kunnen zetten.”

Onderzoek
Hendriks onderzocht alle pechgevallen van de afgelopen paar jaar waarbij door hem verhuurde elektrische fietsen van bekende merken betrokken waren en de mankementen aan de eigen fietsen van de gasten. Hij constateerde dat 95% van de storingen betrekking had op minderwaardige onderdelen en een slechte verstandhouding tussen de motor, accu en het bedieningsdisplay. Kan dat niet anders, was zijn vraag aan de fietsfabrikanten. Jawel, maar dan wordt de fiets te duur, was het antwoord. Ze wilden zelfs geen betere banden, standers, bagagedragers, zadels, verende zadelpennen en handvatten monteren. “Een storingsarme, super comfortabele en lichte custom built e-bike, een geheel naar wens gebouwde fiets, daar wilde niemand aan beginnen. Zo ontstond mijn idee om zelf e-bikes te samen te stellen, top e-bikes.”

Directeur Albert Hendriks test dagelijks e-bikes voor zijn reisorganisatie Friesland Holland Travel Service, een onderdeel van het bureau voor toerisme van Fryslân.

Fietsenfabriek
Hendriks: “Een fietsenfabriek is tegenwoordig gewoon een assemblagebedrijf, een samenvoeger van pakweg 500 onderdelen uit de hele wereld. Daar ga ik natuurlijk niet aan beginnen. Maar ik kan me wel concentreren op de belangrijkste componenten, de onderdelen die er de oorzaak van zijn dat onze servicewagen te vaak moet uitrukken om een vervangende fiets af te leveren bij een gestrande gast. Pech of slecht functioneren van een e-bike is een bron van irritatie voor de gast, maar ook voor de reisorganisatie. Reden voor mij om een lijst samen te stellen met eisen waaraan een heel goede lange-afstand-e-bike moet voldoen. De grote fabrikanten konden geen gehoor geven aan mijn fietsspecifieke verlangens en zo belandde ik al speurend bij de Fries Hans de Boer, ex-verkoopmanager van Gazelle en nu producent van slechts één type e-bike, de Alba Ciclone. Hij, zeer geïnteresseerd in mijn problemen met e-bikes, kon vrij gemakkelijk aan de meeste eisen voldoen. Met hulp van fietsenmaker en wedstrijdfietser Henk Weerman in Wolvega kon ik De Boer’s standaardfiets, die helemaal uit hoogwaardige Shimano-componenten is opgebouwd, opwaarderen tot een unieke Elfstedentochtproof e-bike. Zo werd Unique Cycling geboren, producent van superieure e-bikes, fietsen die beter zijn dan het origineel. Unique Cycling doet eigenlijk niets anders dan elektrische fietsen modificeren naar aanleiding van klachten. Met andere woorden: opwaarderen, grenzen overschrijden. En dan krijg je de beste e-bike.”

ALBA Ciclone Unique 200 Edition: custom built in Wolvega by Unique Cycling en fietsenmaker Henk Weerman (foto) van Weerman Wielersport.

Alba E-bike Opstapdag: 27 mei 2017
Fabrikant Alba E-bikes in de persoon van directeur Hans de Boer en Weerman Fietsen presenteren zaterdag 27 mei van 09.00 tot 17.00 uur op het adres Hoofdstraat Oost 13 in Wolvega de Alba Ciclone Unique 200 Edition, dit in samenwerking met e-biketester en fietsverbeteraar Albert Hendriks, directeur van de fietsvakantieorganisatie Friesland Holland Travel Service. U kunt dan proefritten maken met Alba Ciclone e-bikes in verschillende uitvoeringen, waaronder dus de exclusieve Unique’s.

Fietsvakantieland Friesland
Het toeristenbureau Friesland Holland organiseert 27 mei de E-bike Opstapdag bij Weerman Fietsen in Wolvega omdat ze nauw betrokken is bij de ontwikkeling van de Alba Ciclone Unique 200 Edition én om Friesland en de grensgebieden in Drenthe en Noordwest Overijssel te promoten als een e-bikevriendelijk fietsparadijs. Bij het bureau zijn talrijke nieuwe fietsroutes verschenen die bij de informatiestand van Friesland Holland Tourist Information gratis verkrijgbaar zijn.
Friesland Holland-directeur en showorganisator Albert Hendriks: “We hebben zeer goed onderhouden fietspaden en verkeersluwe 60 km wegen waar je oneindig veel lussen kunt fietsen, van kort tot heel lang. Er zijn veel nieuwe fietspaden aangelegd en elk horecabedrijf heeft oplaadfaciliteiten, al kun je met de nieuwste e-bikes de hele dag fietsen zonder de accu bij te laden.”
De E-bike Opstapdag met een Friese e-bike die samengesteld is uit onderdelen van gerenommeerde leveranciers uit de hele wereld onderstreept volgens Hendriks het internationale allure van de fietsregio “die uniek is in Europa vanwege het knooppuntensysteem, de vele bezienswaardigheden en professionele rustpunten in de vorm van fietscafés en restaurants op alle routes en de aanwezigheid van zeer betaalbare hotels.”

• Ga hier naar de specificaties van de Alba Ciclone Unique 200 Edition

• Wanneer is een e-bike elfstedentocht-proof? Klik hier.

 

Meer informatie:

E-bike opstapdag:
www.ebikeopstapdag.nl

E-bike arrangementen:
www.uniquecycling.nl
www.ebikestesten.nl

Specificaties E-bike
ALBA Ciclone Unique 200 Edition 2017
Full Shimano Components

De ALBA Ciclone Unique 200 Edition 2017 is ontwikkeld in samenwerking met de fietsvakantiespecialist Friesland Holland Travel Service in Wolvega, een onderdeel van het bureau voor toerisme van Fryslân, op basis van praktijkervaringen op de 254 km lange Elfstedenroute, hét fietstestcircuit van Europa voor nieuwe fietsen van vele merken.

Prijs
€ 2.649,- (sportive edition)
€ 2.895,- (exclusieve Unique 200 Edition)

Framematen unisex
50 en 54 cm

Frame
Sportieve geometrie
Easy-On Easy-Off (lage en ruime in- en afstap)

Kleuren
Metallic antraciet

Accu
Shimano BT-E6000 met snellader
Oplaadtijd: slechts ca. 4 uur
Krachtig, licht en ultra compact, geïntegreerd in bagagedrager achter
Uitneembaar, maar kan ook aan de fiets opgeladen worden
Lithium-ion accu met lange levensduur
2,55 kg
Groot vermogen: 418Wh (36V, 11,6Ah)
1000 maal opladen zonder noemenswaardige slijtage

Bereik
Op basis van praktijktesten:
Eco-stand: 125 km
Normal-stand: 85 km
High-stand: 60 km
Attentie!
Het bereik wordt mede bepaald door gewicht, omvang en kleding van de berijder, het gewicht en omvang van de bagage, het soort wegdek, de bandenspanning en de weersomstandigheden.

Motor locatie
Midden

Motor
Shimano STEPS DU-E6001
Lichtgewicht aandrijfunit, compact, soepel en stil.
Weegt slechts 3,2 kg, één van de lichtste aandrijfunits op de markt.
Intelligente trapondersteuning voor een eenvoudig, natuurlijk gevoel .
Walk-assist voor extra ondersteuning wanneer je naast de fiets loopt.

Sensoren
4 x Shimano voor het meest soepele en natuurlijke fietsritme:
1. Rotatiesensor (crankpositiesensor); 2. trapkrachtsensor (koppelsensor); 3. Snelheidssensor; 4. Kadanssensor.

Crankarm/kettingblad
Shimano systeemtechniek:
Lichtgewicht, slanke en moderne vormgeving.
Kettingkast* voor optimale beenbescherming:
broekklemmen overbodig!
* Keuze uit half open of gesloten chain glider.

Motortype
Vrijloopmotor

Motorcapaciteit
50 Nm

Fietscomputer display
Shimano SC-E6010
Standaard fietscomputerfuncties
Indicatie versnelling
Indicatie bereik
Accu-indicatie
Power aan/uit
Licht aan/uit

Display afneembaar
Ja

Bedieningsschakelaars
Shimano-E6000
Ergonomisch en intuïtief ontwerp
Drie simpele klikknoppen:
• twee voor op- en terugschakelen
• een voor Walk Assist
Direct binnen bereik: je houdt je handen gewoon aan het stuur

Trapondersteuning aantal standen
3

Ondersteuning bij lopen naast de fiets (Walk Assist)
Ja

Voorlicht
Axa Blueline 30 Lux (biedt volledige rondom verlichting voor een verbeterde zichtbaarheid).

Achterlicht
Automatisch aan/uit

Dynamo
Via de accu

Versnellingen
8, handmatig

Versnellingsgroep
Shimano Nexus 8

Versnelling locatie
In de achternaaf

Gewicht e-bike in kg zonder accu
20,8 (sportive edition)

Gewicht accu in kg
2,6

Gewicht in kg e-bike met accu
23,4

Voorrem
Magura HS 11, hydraulische velgrem

Achterrem
Magura HS 11, hydraulische velgrem

Automatische kettingspanner
Nee

Stuur
Sportive edition met inbussleutel
Unique 200 Edition: TranzX, handmatig snel verstelbaar

Handvatten
Sportive edition: Widek Comfort kunststof
Unique 200 Edition: Leer XLC

Zadel
Selle Royal
Unique 200 Edition: Enjoy comfortzadel op maat en sleutelloze hoogteverstelling

Zadelpen
Sportive edition: niet verend
Unique 200 Edition: verend, Alpen Cross Contex of XLC

Bagagedrager
Racktime
Aluminium achterdrager

Voorvork soort
Verend
SR Suntour

Slot
AXA ringslot geschikt voor insteekkabel

Standaard
Extra solide éénpoot bij achteras

Banden
Brede meer-grip anti-lekbanden
700 x 38c (28 x 1,50)
CST Expedium Ampero

Velgen
Weinmann

Garantie
Shimano STEPS onderdelen zijn gegarandeerd tegen materiaal- of fabricagedefecten voor de periode van 2 jaar vanaf het moment van aankoop bij de dealer. Voor de accu garandeert Shimano een minimum van 1000 laadcycli (volledige opladingen) of 60% van de nominale capaciteit gedurende de garantieperiode van 2 jaar.

Voorts heeft u recht op fabrieksgarantie van 2 jaar van ALBA Bikes. Deze garantie is enkel van toepassing wanneer u uw fiets op een gedegen manier onderhouden heeft en dat uw fiets minimaal één keer per jaar een technische onderhoudsbeurt bij de dealer krijgt. Slijtage aan onderdelen als gevolg van het gebruik vallen uiteraard niet onder de garantie.

Op het frame is 10 jaar garantie van toepassing.

Voortdurende optimalisering
ALBA Bikes en Friesland Holland Tourist Information & Travel Service streven er altijd naar hun producten, diensten en werkmethoden te verbeteren. Daarom behouden zij zich te allen tijde het recht voor genoemde specificaties te wijzigen.

15 mei 2017

 

Wanneer is een e-bike Elfstedentochtproof?

(volgens fietsvakantiespecialist Friesland Holland Travel Service www.frieslandtravel.nl)

De belangrijkste criteria waaraan een lange-afstand-tour e-bike moet voldoen om Elfstedentochtproof te zijn.

Een E-bike met het predicaat ‘Elfstedentochtproof’ heeft:

– een Easy-On Easy-Off frame (lage ruime in- en afstap = veilig; beslist geen herenframe);

– een grote actieradius: minstens 100 km in de eco-stand en 75 km tegen de wind in;

– een perfecte vrijloop: fietst als een sportfiets als je geen ondersteuning wenst of als de accu leeg is;

– lichtlopende gelagerde trappers (de meeste e-bikes hebben goedkope, slechte of niet gelagerde pedalen);

– een kleine stille, op natuurlijke wijze ondersteunende middenmotor;

– een laag gewicht: beter hanteerbare fiets, veel minder kans op vallen (veel e-bikes zijn te zwaar om bijvoorbeeld op een fietsendrager te zetten of om over een hoge drempel of ingangsstoep te tillen);

– waterdichte, solide en stevig gemonteerde bediening bij het linker handvat en goed afleesbare display die niet trilt;

– een uitneembare accu onder de bagagedrager en een kleine lichte degelijke acculader met degelijke stekkers (accu moet ook in de hotelkamer op te laden zijn);

– zoveel mogelijk weggewerkte kabels en stekkerverbindingen zodat men hiermee niet ergens achter blijft haken, bijvoorbeeld bij het naast elkaar parkeren en stallen van de fiets;

– een hydraulisch remsysteem: veilig remmen onder alle omstandigheden en bij elke snelheid;

– een snel en gemakkelijk verstelbaar stuur: altijd de juiste zithouding bij elke weersomstandigheid en fysieke conditie (fietsers willen onderweg hun zithouding wel eens veranderen);

– hoogwaardige brede anti-lek-banden: weinig kans op een lekke band, betere wegligging, meer comfort en grip, vooral op onverharde paden en wegen met richels en naden in de lengterichting;

– een verende voorvork en zadelpen ter voorkoming van pijnlijke schokken bij passage van veeroosters en op slecht onderhouden fietspaden (er zijn slechte fietspaden en veel veeroosters);

– hoogwaardige verende zadelpen die niet zijwaarts beweegt, niet schommelt, maar alleen op en neer gaat;

– een robuuste parkeerstander met een sterke veer: de fietst blijft ook stevig staan met bagage op de drager;

– een half open kettingkast: gewichtbesparend en goed toegankelijke ketting met weinig kans op aanloop (kettingkasten gaan vaak stuk bij het parkeren van fietsen);
• Alternatief: chain glider

– een goed afgeschermd achterlicht (indien niet goed afgeschermd gauw stuk bij parkeren of optillen);

– een ruime handgreep aan de bagagedrager om de fiets goed op te kunnen tillen;

– voldoende horizontale bevestigingsmogelijkheden voor snel afneembare tassen;

– leren comfort handvatten (kunststof handvatten plakken vooral bij warm weer);

– een comfortzadel, bij voorkeur van leer (gelzadels worden bij warm weer onaangenaam heet);

– snelbinder;

– een lichtgewicht afneembare fiets-schoudertas;
– Aanbevolen: lichtgewicht (slechts 1100 gram), 17,5 liter, waterafstotend polyester, reflectie, bevestiging met gemakkelijk verstelbare en wegdraaibare haken. Merk: Fast Rider. Model: Excludus.
Alternatief: de iets kleinere en goedkopere Fast Rider Acidus.

–  een krachtige mini fietspomp tot 11 bar (banden van elektrische fietsen moeten extra hard opgepompt worden vanwege het relatief hoge gewicht dat ze dragen, niet zelden zwaarlijvige berijders).

– Aanbevolen: lichtgewicht (58 gram) aluminium fietspomp met twee hogedrukkamers. Merk: Blackburn. Model: Airtstik SL.