Koloniën van Weldadigheid langs Friese grens eindelijk UNESCO Werelderfgoed!

Koloniën van Weldadigheid langs Friese grens eindelijk UNESCO Werelderfgoed!

Bureau voor toerisme Friesland Holland kan los met UNESCO route en tours

WOLVEGA (NL) – Het bureau voor toerisme Friesland Holland en zijn reisorganisatie Friesland Holland Travel Service kunnen definitief de UNESCO Werelderfgoedroute op de markt zetten nu sinds gisteren, maandag 26 juli 2021, ook de Koloniën van Weldadigheid op de grens van Friesland met Drenthe op de Werelderfgoedlijst staan. De Koloniën liggen op fietsafstand van Wolvega Friesland waar het kantoor van Friesland Holland gevestigd is. Een tiental jaren eerder werden het Ir. D.F. Wouda stoomgemaal in Lemmer (Friesland), het voormalige Zuiderzee-eiland Schokland in de Noordoostpolder (Flevoland) en de Waddenzee (Friesland) op de lijst geplaatst. De Nieuwe Hollandse Waterlinie werd trouwens gisteren ook aangewezen als UNESCO werelderfgoed. De Koloniën van Weldadigheid zijn net als de andere drie in en om Friesland ook met de boot te bezoeken en wel via de van-de-boot-op-de-fiets-locaties Steenwijk en aan de Friese Turfroute.

Een typisch ‘koloniaal’ dorp: Frederiksoord. Foto’s: Albert Hendriks, Friesland Holland.

Met de toewijzing erkent het Werelderfgoedcomité van UNESCO, van 16 tot en met 31 juli 2021 bijeen in het Chinese Fuzhou, de wereldwijde uitzonderlijke en universele waarde van deze landbouwkoloniën voor armoedebestrijding in Veenhuizen, Frederiksoord-Wilhelminaoord en in de Belgische Kolonie Wortel. Samen vormen ze één transnationaal UNESCO Werelderfgoed. De Koloniën van Weldadigheid ontstonden in 1818 als burgerinitiatief in het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Destijds leefde een op de drie huishoudens in de steden in armoede. De landbouwkoloniën werden ingezet om armoede te bestrijden, door mensen te ontwikkelen met werk op het land, vorming en opleiding. De Koloniën van Weldadigheid zijn de vroegste en grootste binnenlandse landbouwkoloniën voor armoedebestrijding ter wereld. Ze functioneerden tot de komst van sociale wetgeving in 1918.

Uniek landschap en verhaal
Het landschap van de Koloniën van Weldadigheid werd ingericht op een geordende en symmetrische manier die bewoners aan moest sporen tot rationeel en productief gedrag, zodat mensen zelfredzaam konden worden. In de Koloniën ervaar je deze structuur nog steeds als je kijkt naar de monumentale lanen, waterwegen, akkers en bebouwing. De geschiedenis is actueel doordat zij inspiratie biedt voor de kunsten, voor boekpublicaties en ondernemerschap. Daarnaast heeft één op de 16 Nederlanders hier voorouders. De bezoekerscentra bieden een introductie in de gebieden en hebben programma’s voor het onderwijs. Samen ontvingen de bezoekerscentra al eerder het Europees Erfgoedlabel.

Kroon
Cees Bijl, gedeputeerde van de provincie Drenthe en voorzitter van de Stuurgroep die de nominatie voorbereidde: “Sinds 2012 spannen provincie Drenthe, provincie Antwerpen, betrokken gemeenten, erfgoedorganisaties en vele bewoners van de gebieden in Nederland en Vlaanderen zich samen in voor het aantonen van de wereldwijde uniciteit van de Koloniën van Weldadigheid. De erkenning van de Koloniën van Weldadigheid als UNESCO Werelderfgoed is de ultieme kroon op al het werk dat is verricht. Het is ook een relevante toevoeging op de Werelderfgoedlijst vanwege het wereldwijde actuele onderwerp armoedebestrijding. We zijn ontzettend trots dat we in het rijtje staan tussen de Waddenzee en de Taj Mahal. De vlag kan uit.”

Nummer elf
De Koloniën van Weldadigheid zijn het elfde Werelderfgoed in het Koninkrijk der Nederlanden. Erkend zijn als UNESCO Werelderfgoed brengt verplichtingen met zich mee, waar het UNESCO Werelderfgoedcomité op toe ziet. De betrokken partijen zullen zich blijvend inzetten voor het beschermen, het behouden en het uitdragen naar het publiek van dit werelderfgoed. Daar werken Nederlandse en Vlaamse partners in samen.

Meer info:
www.facebook.com/unescowerelderfgoed/
www.kolonienvanweldadigheid.eu
www.frieslandtravel.com

Virusveilige vakanties:
www.anderhalvemetervakanties.com

Unieke zekerheden voor vakantiegangers met bestemming Friesland:
Friesland Holland Travel Service, de reisorganisatie van het bureau voor toerisme van Fryslân, biedt 15 unieke zekerheden in de Corona-periode:
www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/
www.friesnieuws.nl/corona-voucher-met-sgr-garantie-bij-annulering-of-omboeking
www.anderhalvemetervakanties.com

Vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief/

Een typisch ‘koloniaal’ dorp: Frederiksoord. Foto’s: Albert Hendriks, Friesland Holland.

Het bezoekerscentrum van de Koloniën van Weldadigheid in Frederiksoord. Foto’s: Albert Hendriks, Friesland Holland.