Maand van de Geschiedenis in Friesland: Willem van Oranje, Gaasterland en …..

Maand van de Geschiedenis in Friesland: Willem van Oranje, Gaasterland en …..

Hele maand oktober 2019

HEERENVEEN (NL) – 1 oktober 2019 start, met meer dan 600 activiteiten door heel Nederland, de grootste editie ooit van de ‘Maand van de Geschiedenis’. Deze wordt georganiseerd door het Nederlands Openluchtmuseum. In oktober ontdekt u gisteren om vandaag te begrijpen. Ook in Friesland organiseren diverse culturele instellingen activiteiten rondom het actuele thema van dit jaar: Zij/Hij. Een greep uit het Friese programma:

Us Ferlosser
Dit jaar is het honderd jaar geleden dat Ferdinand Domela Nieuwenhuis overleed. Hij was dominee, vrijdenker, socialist, anarchist en strijder tegen maatschappelijk onrust. Uit zijn koker komt onder andere het zwangerschapsverlof en het verbod op kinderarbeid. Ontdek tijdens deze interactieve tour alles over het Zij/Hij van Ferdinand Domela Nieuwenhuis: ‘us ferlosser’.
Heerenveen Museum, 5, 9 en 20 oktober, verschillende tijden.
Klik hier voor meer informatie: www.maandvandegeschiedenis.nl/page/14411/gratis-instaprondleiding-us-ferlosser

Stille heldinnen
Geïnspireerd door het oorlogsdagboek van zijn opa dook Erik Dijkstra in het verleden van het vergeten strafkamp Yde in Drenthe. Een vergeten stukje oorlogsgeschiedenis waar tienduizenden Friezen mee te maken kregen en waarvan de gevolgen nog iedere dag zichtbaar zijn. Tijdens zijn onderzoek stuitte hij op een aantal bijzondere en sterke vrouwen die een onuitwisbare indruk hebben achtergelaten en die niet vergeten mogen worden: de stille heldinnen.
Tresoar Fries Verzetsmuseum, Leeuwarden, 10 oktober 19:30 – 21:30 uur.
Klik hier voor meer informatie: www.maandvandegeschiedenis.nl/page/13935/lezing-erik-dijkstra-de-stille-heldinnen-van-woii

1001 vrouwen
Els Kloek, auteur van de boeken 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis en 1001 vrouwen in de 20ste eeuw, vertelt over de enorme prestaties en reputaties van al die vrouwenlevens die in haar boeken aan bod komen. Daarbij besteedt ze ook aandacht aan vrouwen uit de regio.
Historische Vereniging Oosterwolde, 12 oktober 15:00 – 17:00 uur.
Klik hier voor meer informatie: www.maandvandegeschiedenis.nl/page/14290/lezing-els-kloek

Lunchlezing Anna van Saksen
Welk beeld van Anna van Saksen, de tweede vrouw van Willem van Oranje, is juist: was zij overspelig, alcoholverslaafd en krankzinnig, of trots, intelligent en zelfbewust? In een lunchlezing laat Femke Deen zien hoe Anna haar leven in eigen handen nam en welke prijs ze daarvoor betaalde. En bijzondere vrouw in een bijzondere tijd.
Tresoar Fries Verzetsmuseum, Leeuwarden, 17 oktober 12:30 – 13:30 uur.
Klik hier voor meer informatie: www.maandvandegeschiedenis.nl/page/14560/lunchlezing-anna-van-saksen

100 jaar vrouwenkiesrecht
Dit jaar is het honderd jaar geleden dat het algemeen kiesrecht werd ingevoerd en ook vrouwen actief kiesrecht verkregen. Prof. dr. Mineke Bosch vertelt in deze lezing over de totstandkoming van dit recht en de strijd die de vrouwenkiesrechtbeweging hiervoor voerde. Ook is er aandacht voor vrouwen uit Leeuwarden, zoals Hillegonda Buisman-Blok Wybrandi, Tuti Jentink en Tine Marcus.
Historisch Centrum Leeuwarden, 13 oktober 14:00 – 15:30 uur.
Klik hier voor meer informatie: www.maandvandegeschiedenis.nl/page/14899/100-jaar-vrouwenkiesrecht

Zij/Hij in Gaasterland
Ontdek de jaren 50 in Gaasterland, aan de hand van beelden van het Fries Filmarchief. Eelke Lok van Omrop Fryslân neemt je mee op een trip down memory lane en vertelt, doorspekt met leuke anekdotes, over het leven van de dames en heren in Gaasterland en omgeving.
St. Podium Gorter, Balk, 18 oktober 20:00 – 22:00 uur.
Klik hier voor meer informatie: www.maandvandegeschiedenis.nl/page/14107/zij-en-hij-in-gaasterland

Leeuwarden, beeld van een stad
Een middag vol bijzondere filmfragmenten (1963-1985) uit onder andere de Leeuwarder ‘hippietijd’: een tijd van opkomend feminisme en vrouwenemancipatie. De makers, Jan van der Hoek en Jochum Admiraal, vertellen over de films die zij destijds maakten voor het Bureau Voorlichting van de Gemeente Leeuwarden.
Historisch Centrum Leeuwarden, 20 oktober 14:00 – 15:30 uur.
Klik hier voor meer informatie: www.maandvandegeschiedenis.nl/page/15422/leeuwarden-beeld-van-een-stad

Nacht van de Leeuwarder Geschiedenis
Een avond vol tentoonstellingen, rondleidingen en stadswandelingen, grotendeels gratis toegankelijk. Duik in het verleden van Mata Hari, Saskia van Uylenburg en andere Leeuwarders tijdens de Nacht van de Leeuwarder Geschiedenis, een onderdeel van het Weekend van de Leeuwarder Geschiedenis.
Historisch Centrum Leeuwarden, 26 oktober 20:00 – 23:00 uur.
Klik hier voor meer informatie: www.maandvandegeschiedenis.nl/page/15445/nacht-van-de-leeuwarder-geschiedenis

Meer info:
www.maandvandegeschiedenis.nl
De complete agenda is te bekijken op: www.maandvandegeschiedenis.nl/agenda
Selecteer op provincie in de linkermarge voor het complete provinciale aanbod.

Friesland-vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Friese reisorganisatie biedt 15 unieke zekerheden:
www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganistatie/

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Friesland reisgidsen, magazines en routekaarten:
www.frieslandhollandwebshop.nl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

De turfwinning in en om Heerenveen en Domela Nieuwenhuis (Us ferlosser). De door Albert Hendriks van Friesland Holland Nieuwsdienst in Museum Heerenveen gemaakte foto’s, onder andere van schilderijen en een maquette van Heerenveen in 1830, zijn aangevuld met archieffoto’s van het museum. Info: www.heerenveenmuseum.nl en www.ferdinanddomelanieuwenhuis.nl/museum/