Malariabestrijding op natuurlijke wijze

Malariabestrijding op natuurlijke wijze

Publicatiedatum: 8 April 2011
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Internationale prijs voor Friese kruidentuin

Manager William Wambugu met zijn medewerkers in de botanische tuin van Nairobi.
Manager William Wambugu met zijn medewerkers in de botanische tuin van Nairobi.

NAIROBI (KENIA) – In november 2010 maakte de directeur van de Friese botanische tuin De Kruidhof contact met de National Botanical Garden of Kenia in Nairobi. Tijdens een bezoek sprak hij met William Wambugu, manager van deze botanische tuin. De nationale botanische tuin van Nairobi heeft vele koloniale invloeden en is ondergebracht bij het National Museum of Kenia. Er is een bijzondere collectie succulenten en er is een kleine geneeskrachtige kruidentuin.

Internationaal werken vele botanische tuinen samen aan onderzoek en collectiebeheer. Ook is er internationaal een zadenbank om zaadmateriaal met elkaar te kunnen uitwisselen. In Clouscester in Engeland heeft James Roberts Furse zijn eigen bedrijf op het gebied van landschapsachitectuur, FRLA Ltd. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het adviseren van botanische tuinen. Zo adviseerde het bedrijf aan het wereldberoemde Eden project in het zuidwesten van Engeland.  

FRLA organiseerde een internationale prijsvraag waaraan alle botanische tuinen ter wereld mee konden doen. De Kruidhof in Buitenpost schreef zich hiervoor in naar aanleiding van het bezoek aan Nairobi en beschreef een samenwerkingsproject op het gebied van malariabestrijding.

Dit project won unaniem en de musea in Nairobi en Buitenpost wonnen een adviesbedrag van 5000 pond. Het advies is een kant en klaar projectproduct in de vorm van tekening en projectomschrijving, inclusief de aan te schrijven fondsen voor realisatie. Zodra alle plannen ook financieel getoetst zijn, zullen er in De Kruidhof en in Nairobi twee identieke kassen geplaatst worden waarin infomatiepanelen geplaatst worden met informatie over malariabestrijding op een natuurlijke wijze. De Kruidhof heeft hier samen met de Rijksuniversiteit van Groningen al eerder onderzoek naar gedaan.

Info: www.dekruidhof.nl

http://www.museums.or.ke/