Met mooiste tallship van Nederland over IJsselmeer en Waddenzee

Met mooiste tallship van Nederland over IJsselmeer en Waddenzee

Publicatiedatum: 4 februari 2013
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Nieuw in reisprogramma Friesland Cruises: zeiltocht met Aphrodite

Aan boord van het royal class zeilcruiseschip Aphrodite beleeft u de Gouden Eeuw.
Aan boord van het royal class zeilcruiseschip Aphrodite beleeft u de Gouden Eeuw.

STAVOREN (NL) – Friesland Cruises, een onderdeel van Friesland Holland Travel, breidt haar bootreisprogramma uit met een luxe zeilcruise op het IJsselmeer en de Waddenzee. Het cruiseschip is de Aphrodite van Aent en Ellen Kingma in Stavoren, ook de vertrekhaven voor de zesdaagse zeiltocht.

2 Oktober 2013 mogen liefhebbers aan boord, 8 oktober 2013 is de “expeditie” voorbij. De royal class zeilcruise is een volledig verzorgde, begeleide en zeer comfortabele reis op basis van verblijf in luxe tweepersoons hutten met eigen sanitaire voorziening. De prijs per persoon is €720,- per persoon bij verblijf van twee personen een een cabine. Alle hutten zijn buitenhutten, met daglicht en verse lucht via een patrijspoort.

Kapitein Aent Kingma is de gezagvoerder en reisgids op het meestal langs Oostzeekusten varende zeilcruiseschip Aphrodite. Dit jaar laat hij u de mooiste havenplaatsen aan de voormalige Zuiderzee en op het Wad zien. Aan boord zijn acht tweepersoons comforthutten.

Kapitein Aent Kingma is de gezagvoerder en reisgids op het meestal langs Oostzeekusten varende zeilcruiseschip Aphrodite. Dit jaar laat hij u de mooiste havenplaatsen aan de voormalige Zuiderzee en op het Wad zien.

Aan boord zijn acht tweepersoons comforthutten.

Actie
Kapitein ing. Kingma: “Overdag staat het zeilen centraal. Ik heb met de vaste bemanning uiteraard de verantwoording, maar wil graag geholpen worden door de gasten. Ze mogen helpen zeilen zetten bijvoorbeeld. Niemand hoeft in de mast te klimmen hoor! Wie wil, leer ik omgaan met het ingewikkelde touwwerk. Brassen, halzen, schoten dicht halen, touw beleggen, zijn termen die gaandeweg bekend worden. Tijdens de vaart kan men vrij de stuurhut inlopen en daar genieten en fantaseren over vervlogen tijden en meemaken hoe nu de navigatie verloopt. Maar men kan ook lekker een stoel aan dek nemen, een boek lezen of kijken naar de medepassagiers in de functie van zeeman of –vrouw.”

Talrijke beroemdheden, van regionale en internationale allure, waren aan boord van de Aphrodite. Op de foto zangeres Nienke. Kapitein Kingma (midden) houdt scheepsraad. Hij vertelt welke koers de volgende dag wordt gevaren.

Talrijke beroemdheden, van regionale en internationale allure, waren aan boord van de Aphrodite. Op de foto zangeres Nienke.

Kapitein Kingma (midden) houdt scheepsraad. Hij vertelt welke koers de volgende dag wordt gevaren.

IJsselmeer
Kingma: “Uniek is het schitterende zeilgebied van IJsselmeer en Waddenzee. Dit wordt het natte hart van Nederland genoemd en onze thuishaven Stavoren ligt er middenin. In elke richting kunnen we de goede wind opzoeken. Na een eerste heerlijke zeildag, waar we de sfeer van oude Kaap Hoornzeilers proeven, leggen we aan in oude Hollandse IJsselmeerstadjes als Enkhuizen en Hoorn. Hier begonnen ooit de VOC reizen. Of we meren af in dromerige vissersplaatsjes, alles afhankelijk van de windrichting, net als vroeger.

Waddenzee
“In het noorden ligt het ongerepte Wad,” gaat Kingma verder. “Tussen de vele zandbanken door vloeit het water met eb in kleinere en grote geulen terug in de Noordzee. Vogels zoeken op de drooggevallen bodem naar voedsel en zeehonden koesteren zich in de zon. Zeilend naar een Waddeneiland, proberen we de stromingen van het getij te benutten. En aangekomen in de haven, proeven we meteen de typische eilandsfeer: dit is niet meer de ‘vaste wal’. De schitterende duinen en brede stranden dragen hier nog extra toe bij. Lekker uitwaaien met zon, wind, zoet en zout zeewater.”

Nergens gezelliger dan in het onderdekse gastenverblijf. Nergens gezelliger dan in het onderdekse gastenverblijf.

Nergens gezelliger dan in het onderdekse gastenverblijf.

Extra dimensie
Kingma: “De gasten die aan boord gaan voor een zeilcruise, kennen elkander meestal niet. Dit duurt niet lang. Een ieder leert elkaar snel kennen en voelt zich al snel een mede-bemanningslid. Naast dat men leuke contacten opdoet, kan men zich ook zelfstandig verdiepen in zijn of haar interesses. ’s Avonds, in een haven, is er ruimschoots gelegenheid voor een verkennende wandeling. En soms houd ik aan het eind van de dag “scheepsraad” om een dagindeling aan te passen aan de plaatselijke omstandigheden. Bij de reizen op de Aphrodite hebben we te maken met het weer en de wind. We proberen zoveel mogelijk gebruik te maken van de zeilen langs een aantrekkelijke kustlijn. Iedere nacht liggen we in een haven. De kans bestaat dat de wind een keer te sterk is. Dat wachten we of varen een beschutte route. Niet iedereen is een zeebonk en ik houd daar rekening mee.”

Professionele keuken en kok aan boord. Een zeilcruise met de Aphrodite is een actieve vakantie met veel rustmomenten.

Professionele keuken en kok aan boord.

Een zeilcruise met de Aphrodite is een actieve vakantie met veel rustmomenten.

De Apohrodite
De zeewaardige tweemaster Aphrodite is een alom geroemd zeilschip vanwege het hoge niveau van het comfort en de veiligheid. De “lady” werd in 1994 gebouwd naar tekeningen van de beste klassieke zeilvoerende koopvaardijschepen. Bij het zeilen op het IJsselmeer en de Waddenzee moet u niet denken aan een scheefliggend wedstrijdzeilschip waarbij u continu wordt overspoeld
met buiswater en met lifelines aan het schip bent verankerd. Nee, de Aphrodite laat zich als dwarsgetuigde klassieke brik bijna rechtstandig, elegant vooruitduwen door de wind die gevangen wordt in negentien zeilen met een totale oppervlakte van 400 m2. Het is een écht cruiseschip. De hutten van de Aphrodite hebben twee boven elkaar gesitueerde kooien (bedden) en elk een eigen douche en toilet met vloerverwarming!

Info: www.frieslandcruises.nl