Nieuw elan in oude herberg in Waddenland: De Witte Klok in Oudebildtzijl

Nieuw elan in oude herberg in Waddenland: De Witte Klok in Oudebildtzijl

Linda Kalkhuis keerde onderwijs en zorg de rug toe en werd hotelier

OUDEBILDTZIJL (NL) – De sluis van Oudebildtzijl en de Oudebildtdijk, 15 kilometer ten noorden van Leeuwarden, zijn een erfenis van de inpoldering van de noordelijke Friese Middelzee in 1505 door zo’n 1500 arbeiders uit Holland, Zeeland en Brabant, dit in opdracht van de in Franeker zetelende Duitse hertog George van Saksen. Na de aanleg van bijna 15 km dijk, een succesvolle inpoldering, bleven veel dijkwerkers, en later slikwerkers, in het gebied Het Bildt wonen. Er ontstond een nieuwe taal: Bildts. De naam Bildt komt van opgebild, wat opgeslibd betekent. Het Bildt is een zeer vruchtbaar kleigebied, beroemd vanwege de daar geteelde pootaardappelen die wereldwijd verkocht worden. Op de eeuwenoude lange dijk, bij de sluis, staat een eveneens eeuwenoude herberg: hotel De Witte Klok.

Hotel De Witte Klok in Oudebildtzijl.

Linda Kalkhuis pacht sinds 1 mei 2018 de vier kamers op de eerste verdieping van de eigenaar van het monumentale pand, de Stichting DBF in Heerenveen. Deze organisatie geeft historische panden na restauratie of opknapbeurt een nieuwe bestemming en verbetert aldoende de leefbaarheid in Friese dorpen en steden.
Op de begane grond zetelt het museum en archeologisch steunpunt De Aerden Plaats waartoe ook de aangrenzende Julianakerk en de daarachter liggende vlindertuin behoren. Linda Kalkhuis’ driesterren hotelletje bevindt dus midden tussen drie bezienswaardigheden. Hoe mooi het kerkje is, zo vervelend vonden gasten van De Witte Klok ’s nachts het klokgelui, om het half uur. Die is nu van 23.30 tot 07.30 uur het zwijgen opgelegd, dit op verzoek van de gastvrouw en met instemming van de dorpsgemeenschap. Ook enkele omwonenden bleken genoeg te hebben van het nachtelijke gebimbam. Voor slapers in twee kamers van de herberg was het geluid het meest indringend: ze sliepen slechts enkele meters van het brons.

Alles opgeknapt
De uitbaatster heeft het nu helemaal voor elkaar. Eerder knapte ze de kamers ( 1 x 5-persoons, 2 x 2-persoons, 1 x 3-persoons) al op en maakte een nieuwe website. Het is nu een echt altijd benaderbaar en betaalbaar logement op slechts twee kilometer van de Waddenzee. Mevrouw Kalkhuis, die van professie lerares was, in de zorg werkte en nu koos voor de droombaan van hotelier in het Waddenland, krijgt van nieuwe en vaste gasten heel positieve reacties op haar aanpak.
Ze woont schuin tegenover het hotel, samen met haar partner die gespecialiseerd verpleegkundige is, en heeft altijd zicht op haar zaak. Ze staat binnen een minuut bij de entree voor de ontvangst van gasten. Een receptie is er niet. Via een verzinkt stalen trap bereik je het dakterras en de daarop aansluitende kamers, alle mooi, gezellig en hygiënisch ingericht. De kamers zijn relatief groot voor een oude herberg. Ze hebben naast de sanitaire voorzieningen alle een zithoek en een keukentje. Een overnachting met ontbijt kost twee personen €87,50. Wie geen “brochje” wenst, betaalt €67,50 voor een tweepersoons kamer.

Lerares en zorgverlener Linda Kalkhuis is sinds 1 mei 2018 hotelhouder.

Waddenrestaurants
Dineren kunnen de gasten bij kok en praamvaarder Auke die bij de sluis het restaurant en terras Het Grauwe Paard exploiteert. Klanten van de reisorganisatie van het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland Travel Service, krijgen van mevrouw Kalkhuis een waardebon mee voor een avondeten naar keuze bij Auke Kooistra en Nynke Boterhoek. Mevrouw Kalkhuis heeft ook eensamenwerking met restaurant De Zwarte Haan van Jacob en Loes Jensma aan de Waddenzeedijk, 8 km ten noordwesten van Oudebildtzijl. Het culinaire arrangement Wijn en Diner van €125,- per persoon (op basis van twee personen in een hotelkamer) wordt vaak geboekt door fijnproevers en wijnkenners en ook cadeau gedaan. “De Zwarte Haan is een drukbezet toprestaurant, wijd en zijd bekend,” zegt de Bildtse hotelier. “Ik breng mijn gasten er met de auto heen en de kok zet ze ’s avonds weer bij het logement af. Het werkt perfect. Iedereen is enthousiast.”

Elfstedentocht langs historische logementen:
Elfstedentocht langs historische logementen

Meer info:
www.dewitteklok.nl
www.aerdenplaats.nl
www.hetgraauwepaard.nl
www.zwartehaan.nl
www.stichtingdbf.nl

Friesland reisgidsen, magazines en routekaarten:
www.frieslandhollandwebshop.nl

Vakantiebestemming Friesland Holland:
www.provinciefriesland.frl

Arrangementen van bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Een fotoimpressie van hotel De Witte Klok.

Direct grenzend aan De Witte Klok, deze mooie vlindertuin, een onderdeel van het streekmuseum en archeologisch steunpunt De Aerden Plaats.