Nieuwe fietsroute langs Noordelijke Elfsteden en Waddenkust

Publicatiedatum: 29 juli 2014
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Ontdekkingsreis door Friesland en Groningen

De rijke Elfsteden- en Waddenzeecultuur komt krachtig tot uiting in de voormalige Friese marinehaven Dokkum dat ooit een open verbinding met de zee had.

MARRUM (NL) – Met de verspreiding van een nieuw viertalig gratis magazine met veel kaarten en routes, het creëren van een infocentrum bij activiteitenboerderij Seedykstertoer aan de Zeedijk in Marrum én een nieuwe website is het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland, begonnen met de internationale promotie van de Waddenzee als zeer boeiend UNESCO werelderfgoed. De vier noordelijke Elfsteden Harlingen, Franeker, Leeuwarden en Dokkum liften mee.

De promotieorganisatie, die samenwerkt met een honderdtal recreatie- en horecabedrijven in de regio, legt de nadruk op de verkenning van Noord-Friesland en West-Groningen per fiets aan de hand van een knooppunten-routekaart in het magazine en een zesdaags hotel-fietsarrangement op www.frieslandtravel.com

Ontdekkingsreis
De fietstocht ‘Noordelijke Elfsteden en Waddenkust’, die naar believen op te delen is in trajecten van 20 tot 60 km, is een ontdekkingsreis door meer dan 5.000 jaar door mensen bewoond kustland met terpen en wierden, tot 10 meter hoge woonheuvels om hoog zeewater buiten de deur te houden.

Routeontwikkelaar Albert Hendriks: “Het schoonste land van Nederland biedt dag in dag uit frisse wind, felle zon en zee, de Waddenzee. Men fietst van verrassing naar verbazing door een land waar eens de adellijke top van de Nederlandse kust zetelde. Waar in 754, bij Dokkum, toen nog aan zee, de missionaris Bonifatius werd vermoord omdat ze, de noordelingen, hem zagen als een bedreiging van de vrijheid. Waar monniken omstreeks het jaar 1000 begonnen met het bouwen van kloosters, kerken en dijken. Waar slikwerkers en boeren land wonnen en nu de beste aardappelen en groenten ter wereld telen en exporteren. Hier werd Friesland geboren!”

Friesland en Groningen
Hendriks: “Noord-Friesland en West-Groningen en het tussenliggende Lauwersmeer vormen één geheel wat betreft natuur, landschap en cultuur-historie. Veel van het goede uit het verleden is bewaard gebleven, een groot geluk. De route door grijze klei, vier rijke romantische Elfsteden, pittoreske terpdorpen en over imposante dijken is een must voor iedere kusttoerist. Dit fietsarrangement is aanrader voor liefhebbers van rust, ongekende stilte, vergezichten, streekproducten en kleine musea en kunstateliers.”

Fietsen zonder zorgen
Boekers van het arrangement kunnen onbezorgd met volle teugen genieten, want de eigen reisorganisatie van het bureau voor toerisme biedt de fietstoerist verblijven op basis van half pension aan (overnachting, ontbijt en avonddiner in mooie hotels en luxe bed and breakfasts), bagagevervoer en snelle pechhulp. Wie pech heeft krijgt direct een luxe vervangende toerfiets of e-bike zodat men snel zijn reis weer kan vervolgen. Alle diensten worden door de organisatie zelf uitgevoerd.

Informatie
Website:
www.waddenzeeland.nl

Arrangement:
http://frieslandtravel.com/nl/fietsen/regio-arrangementen/6-daags-fietsarrangement-noordelijke-elfsteden-en-waddenkust

WaddenzeeLand-gids digitaal bekijken:
http://www.waddenzeeland.nl/en/waddenzeeland-gids-2014?view=html5flippingbook

Relaxed langs de Waddenkust op een e-bike, zoals hier in het buitendijkse natuurgebied Noarderleech bij Marrum in Noord-Friesland. Het Lauwersmeer op de grens van Friesland en Groningen ontpopt zich meer en meer als een vakantiebestemming voor natuurminnende fietstoeristen.
Relaxed langs de Waddenkust op een e-bike, zoals hier in het buitendijkse natuurgebied Noarderleech bij Marrum in Noord-Friesland.

Het Lauwersmeer op de grens van Friesland en Groningen ontpopt zich meer en meer als een vakantiebestemming voor natuurminnende fietstoeristen.

Vanaf de 10 meter hoge Waddenzeedijk heeft men schitterend uitzicht op de Waddenzee en de eilanden Ameland en Schiermonnikoog. De rijke Elfsteden- en Waddenzeecultuur komt krachtig tot uiting in de voormalige Friese marinehaven Dokkum dat ooit een open verbinding met de zee had.

Vanaf de 10 meter hoge Waddenzeedijk heeft men schitterend uitzicht op de Waddenzee en de eilanden Ameland en Schiermonnikoog.

De rijke Elfsteden- en Waddenzeecultuur komt krachtig tot uiting in de voormalige Friese marinehaven Dokkum dat ooit een open verbinding met de zee had.