Nieuwe kamers met airco in historische Stadsherberg Franeker

Nieuwe kamers met airco in historische Stadsherberg Franeker

Eigenaren en chef-kok leggen met aannemer laatste hand aan grote upgrade

FRANEKER (NL) – Hotelier Eelco Bootsma, zijn zoons Jorrit, Erwin en Steven én chef-kok Niek Joustra hebben haast, want volgende week kan het terras van hotel-café-restaurant De Stadsherberg in Franeker officieel open. Ze waren de afgelopen winter, als rechterhanden van het Franeker bouwbedrijf Van Marrum, de slopers van vier kamers in het oudste gedeelte van de zaak. Die worden binnenkort totaal vernieuwd opgeleverd. Ook knapten ze een drietal aangrenzende kamers, die nog niet aan een ingrijpende renovatie toe zijn, op. Eerder werden al zeven nieuwe luxe kamers in de naastliggende pakhuizen gerealiseerd.

Met lange planken maak je korte metten als je een terras wilt aanleggen. De Bootsma’s en de kok sjouwen en bouwen aan de wallen van vestingstad Franeker. Foto’s: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Alle de 14 kamers zijn heel eigentijds ingericht en voorzien van airconditioning, zodat geen gast meer aan de kook raakt in de stad van pientere lieden als Eise Eisinga (planetarium) en Anna Maria van Schurman (Museum Martena). Kleine benauwde hokjes zijn er niet meer. “Die waren ooit voor Napoleon en zijn gevolg bedoeld,” grappen ze in de oude herberg, die in het begin van de 19-de eeuw werd gebouwd.

Lange planken
Nu heeft de derde generatie Bootsma — de opa en oma van de jongens nam de zaak ooit over van ene Saakstra —  zich op het terras aan de stadsgracht en Elfstedenvaarroute gestort. Ook dat wordt helemaal vernieuwd. En nu moeten ze nog voortmaken ook als 28 april terrasbezoek weer mag van de overheid. Eelco en Jorrit hadden dinsdagmorgen 20 april 2021 de langste planken en balken die in de stad verkrijgbaar zijn gekocht en aangevoerd in een kar achter de zwarte Volkswagen Caddy onder het motto ‘met lange planken maak je korte metten’. Het ging er zo heftig aan toe dat een medewerker van de aannemer vroeg wat de mannen van plan waren. De uitleg was korter dan het hout: hier moeten volgende week Elfstedenrijders en –vaarders genieten van eten van sterrenkok Niek. En de vier kamers, waarin de bouwvakker en zijn collega’s nog zitten te spartelen, moeten over drie weken klaar zijn. De finish is in zicht, ‘it giet oan yn Frjentsjer!’.

Meer info:
www.stadsherbergfraneker.nl
www.bouwbedrijfvanmarrum.nl
www.planeatrium-friesland.nl (Eise Eisinga)
www.museummartena.nl (Anna Maria van Schurman)
https://www.facebook.com/frieslandarrangementen
www.elfstedenroute.nl

Virusveilige vakanties:
www.anderhalvemetervakanties.com

Unieke zekerheden voor vakantiegangers met bestemming Friesland:
Friesland Holland Travel Service, de reisorganisatie van het bureau voor toerisme van Fryslân, biedt 15 unieke zekerheden in de Corona-periode:
www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/
www.friesnieuws.nl/corona-voucher-met-sgr-garantie-bij-annulering-of-omboeking
www.anderhalvemetervakanties.com

Vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief/

Met lange planken maak je korte metten als je een terras wilt aanleggen. De Bootsma’s en de kok sjouwen en bouwen aan de wallen van vestingstad Franeker. Foto’s: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Chef-kok Niek Joustra was de afgelopen winter én kok én bouwvakker. Foto: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

De Stadsherberg in Franeker werd vergroot tot 14 luxe hotelkamers met airco. Aannemer Van Marrum legt de laatste hand aan de verbouwing. Foto’s: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

De Stadsherberg in Franeker is een echt Fries familiebedrijf. Van links naar rechts op de foto Jorrit (37), Erwin (34), Steven (27) en Eelco Bootsma (63). Foto: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

In de uit 1815 daterende Stadsherberg van Franeker biedt de sfeer van weleer in het restaurant, maar de keuken en de hotelkamers zijn heel eigentijds. Een fotoimpressie van Fries Nieuws-redacteur Albert Hendriks.

Nog even en het is weer zomer aan de Elfstedenroute in Franeker. Foto’s: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.