Nieuwe kookstijlen en crisis bedreiging voor dure toprestaurants

Nieuwe kookstijlen en crisis bedreiging voor dure toprestaurants

Publicatiedatum: 2 november 2012
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Fryslân Culinair-restaurant Makkinga dicht

Een mooie zaak sluit zijn deuren in het hart van Makkinga: De Smaeck van Spa. Nu is er nog maar één toeristische trekker in het stille dorpje over, namelijk museum en korenmolen ‘De Weyert’.
Een mooie zaak sluit zijn deuren in het hart van Makkinga: De Smaeck van Spa. Nu is er nog maar één toeristische trekker in het stille dorpje over, namelijk museum en korenmolen ‘De Weyert’.

MAKKINGA (NL) – Het prijzige, maar gerenommeerde Fryslân Culinair-restaurant De Smaeck van Spa en de aangrenzende Bistro Taste aan de brink van Makkinga (Ooststellingwerf) zijn kopje onder gegaan. De huidige economische crisis lijkt de grootste schuldige, maar het kan ook de snelle opkomst van nieuwe kookstijlen zijn, zoals de streekgerichte biokeuken. Bovendien wordt culinair steeds vaker geassocieerd met kapsones, dus duur.

Patricia en Wim Spa van het Makkingaster restaurant zagen geen kans meer hun recent nog uitgebreide horecabedrijf te redden. Ze hebben zelf het faillissement aangevraagd. Curator is advocaat Eerde de Vries uit Wolvega.

 

De molen ‘De Weyert’ in Makkinga draait wekelijks, dankzij vele enthousiaste vrijwilligers.
De molen ‘De Weyert’ in Makkinga draait wekelijks, dankzij vele enthousiaste vrijwilligers. www.museumenmolenmakkinga.nl

De zaak stond al enige tijd te koop. Teruglopende klandizie noopten de eigenaren al eerder de openingstijden te beperken tot donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag. De heer en mevrouw Spa werkten ook samen met de nabijgelegen korenmolen met museum, De Weyert, maar de arrangementen waren geen succes. Toeristen mijden chique zaken. De molen is wel in trek. Een actieve ploeg vrijwilligers maalt en bakt en brengt de historie van het Friese Wouden-dorp in beeld.

Trend
Chique culinaire, vaak op het buitenland georiënteerde restaurants met prijzen die nog groter zijn dan de borden waarin de hapjes geserveerd worden, hebben het zwaar. ‘Niet al te ingewikkeld, betaalbaar biologisch en lekker regionaal’ lijkt de nieuwe Friese keuken te worden, getuige het succes van formules als Waddenkeuken van Waddengoud en de kookstijl van het Heerenveense restaurant Het Ambacht van Henk Markus. Ook de nuchtere kookstijl van de Friese meesterkok Albert Kooy is in beeld. ‘5 ingrediënten voor beter, verser, gezonder en eerlijker eten’ heet zijn nieuwste boek, een pleidooi voor de herontdekking van de Nederlandse keuken. Kooy heeft invloed: hij leidt koks op aan Stenden Hogeschool in Leeuwarden.

De Friese keuken nieuwe stijl. ‘Het Ambacht’ van Henk Markus aan de Burgemeester Falkenaweg in Heerenveen is een mooi voorbeeld. Het restaurant is bijzonder, regionaal, maar niet duur en traag. De formule van Markus is ook onderhoudend: hij heeft een grote open keuken en een mooie wijnkelder met proeverij.

De Friese keuken nieuwe stijl. ‘Het Ambacht’ van Henk Markus aan de Burgemeester Falkenaweg in Heerenveen is een mooi voorbeeld. Het restaurant is bijzonder, regionaal, maar niet duur en traag. De formule van Markus is ook onderhoudend: hij heeft een grote open keuken en een mooie wijnkelder met proeverij.

De Friese keuken nieuwe stijl. ‘Het Ambacht’ van Henk Markus aan de Burgemeester Falkenaweg in Heerenveen is een mooi voorbeeld. Het restaurant is bijzonder, regionaal, maar niet duur en traag. De formule van Markus is ook onderhoudend: hij heeft een grote open keuken en een mooie wijnkelder met proeverij.

Info gefailleerd restaurant Makkinga: www.desmaeckvanspa.nl
Info toprestaurants Friesland: www.fryslanculinair.nl
Info Fries restaurant nieuwe stijl: www.restaurant-hetambacht.nl