Oude vuur- en watertoren van Schiermonnikoog wordt museumtoren

Oude vuur- en watertoren van Schiermonnikoog wordt museumtoren

Oude glorie wordt hersteld

SCHIERMONNIKOOG (NL) – De Zuidertoren op Schiermonnikoog krijgt de komende weken een flinke opknapbeurt. Hij staat vlakbij een rode vuurtoren, die ook in 1853 is gebouwd. In 1910 kreeg de rode vuurtoren een rood, mechanisch ronddraaiend licht. Dit maakte de Zuidertoren overbodig als lichttoren. Na jaren van leegstand, heeft de toren gefungeerd als watertoren. Sinds 1992 is het een zendmast van KPN.

De voormalige vuur- en watertoren Zuidertoren.

Vrijdagmiddag (5 april 2019) gaven burgemeester Ineke van Gent en Etty van der Veer, voorzitter van Stichting Behoud Zuidertoren, het startschot voor het project ‘Schoon en Wit’. Eind mei zijn de restauratiewerkzaamheden afgerond en krijgt de vuurtoren uit 1853 een nieuw leven als Museumtoren.
,,Het duurde even maar dan heb je ook wat. Fantastisch dat we nu kunnen beginnen aan het opknappen van de Zuidertoren.” Met deze woorden gaf burgemeester Ineke van Gent het startschot voor de operatie ‘Schoon en Wit’. Stichting Behoud Zuidertoren wil met dit project de Zuidertoren behouden voor de toekomst, en hem een historische, culturele en toeristische bestemming geven.

Verval
De Zuidertoren uit 1853, ooit prachtig wit, heeft door de jaren heen zijn glans verloren door mos en algen. Binnenin is de toren in verval geraakt. Schilders geven de toren deze maand weer een witte uitstraling. Ook van binnen gaan klussers aan de slag om de oude glorie te herstellen. Daarnaast wordt de oude toegangsdeur van eikenhout en glas in ere hersteld, en krijgt de omgeving van de toren een opknapbeurt.

Sponsors
Op 1 februari was de kick-off van het project ‘Schoon en Wit’. Het herstel van de Zuidertoren wordt mede mogelijk gemaakt door Van Olst Schilders, Akzo Nobel / Sikkens, steigerbouwer RECO, Wagenborg Passagiersdiensten en KPN. Hun inspanningen leveren zij tegen marginale kosten. Het bedrag dat wordt bespaard, gaat naar de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM).

Meer info:
www.museumzuidertoren.nl

Watervakantiemagazine:
Blader hier in het nieuwe magazine over waterrecreatie in Friesland:
www.frieslandholland.nl/waterland/

Friesland reisgidsen, magazines en routekaarten:
www.frieslandhollandwebshop.nl

Vakantiebestemming Friesland Holland:
www.provinciefriesland.frl

Arrangementen van bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

V.l.n.r. Ron van Olst, Van Olst Schilders, Benny de Vries, Akzo Nobel / Sikkens, Etty van der Veer, voorzitter Stichting Behoud Zuidertoren en Ineke van Gent, burgemeester van Schiermonnikoog.

De rode vuurtoren in de duinen van Schiermonnikoog.