Paspoort United States of Fryslân voor Matthijs van Nieuwkerk en Barack Obama

Paspoort United States of Fryslân voor Matthijs van Nieuwkerk en Barack Obama

Publicatiedatum: 8 mei 2014
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst

Uniek document over Friesland

barack obama

Barack Obama kreeg Fries Paspoort.

WOLVEGA (NL) – Bekende “buitenlanders” als Matthijs van Nieuwkerk, presentator van ‘De Wereld Draait Door’ en Barack Obama, president van de Verenigde Staten, personen die iets hebben met de provincie Fryslân, hebben 7 mei 2014 een vakantiepaspoort met een voordeelpas gekregen van het bureau voor toerisme Friesland Holland. Met de nieuwe profit card kunnen ze met een flinke korting attracties bezoeken en arrangementen boeken.

“Om ze te bedanken voor de aandacht die ze aan de provincie schonken of om ze te laten zien dat Friesland een highlight is waar je eens in je leven geweest moet zijn,” zegt directeur Albert Hendriks van het promotiebureau in Wolvega.
“Van Nieuwkerk veroorzaakt bij één graad vorst 40 graden Elfstedenkoorts in Nederland en België door bekende Elfstedenschaatsers naar de studio te halen. Hem nodigen we uit de tocht der tochten te fietsen op een e-bike. Lekker snel, dat past bij hem. Obama laten we weten dat hij met zijn zwarte Cadillac ‘The Beast’ in anderhalf uur van Schiphol naar Leeuwarden, in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa, kan reizen. Eind maart was hij in het Rijksmuseum, prima, maar daarop had eigenlijk een bezoek aan Leeuwarden moeten volgen. De Friese Staten erkenden namelijk in 1782 als eerste in Nederland de onafhankelijkheid van de Amerikaanse Staten. Sporen van onafhankelijk denken vind je in de hele stad.”

De nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Den Haag, Timothy Broas, krijgt ook een vakantiepaspoort met visum cadeau. “Hij hoeft geen reistoestemmingsformulier in te vullen en te betalen zoals ik dat moet van de U.S. Customs and Border Protection om de United States of America in te kunnen. “Free entry” voor diplomaat en advocaat Broas, waarvan we weten dat hij net zo’n ruime blik heeft als de meeste Friezen.”

Fries paspoort
Fries paspoort en Fries Voordeel pas

Vijftalig boekje
Het paspoort met een visum — voor onbepaalde tijd — van de ‘United States of Fryslân’ is een 48 pagina’s tellend full-colour informatieboekje in het Fries, Nederlands, Duits, Engels en Frans en rijk geïllustreerd met kaarten, de Elfstedenroute en foto’s.

Het document wordt in combinatie met de Fries Voordeelpas gratis verstrekt aan een ieder die een arrangement, reis of dagtocht heeft geboekt bij het bureau voor toerisme Friesland Holland. Ook alle reisgenoten krijgen een paspoort. Het document is voor €4,95 te koop via www.frieslandhollandwebshop.nl De Fries Voordeelpas kost €25,- en is ook te bestellen via de webshop.

Fries Voordeel pas
Fries paspoort

Vakantieland Friesland: ongekende vrijheid
Friesland is een vakantieregio die qua vrijheid en veiligheid uniek is. Friesland is het enige land ter wereld waar een gast met zijn eigen of een gehuurde fiets of boot gebruik kan maken van een zeer fijnmazig web van fietspaden en vaarwegen die speciaal ingericht zijn voor recreatief gebruik. Het bezit van een rij- of vaarbewijs is niet nodig. Uiteraard krijgen beginnende pleziervaarders een spoedcursus bij aanvang van de bootvakantie.

Vele fietspaden en vaarwegen in Friesland zijn delen van historische routes, zoals de Elfstedenroute en de Turfroute. Zij leiden toeristen naar eeuwenoude romantische stadjes en dorpen en topattracties als de UNESCO Werelderfgoederen Ir. D.F. Woudagemaal, het in 1920 geopende en nog in bedrijf zijnde stoomgemaal te Lemmer, en de Waddenzee.

Websites
Dat Friesland een veeltalige en multiculturele vakantiebestemming is bewijzen websites als www.frieslandholland.nl en www.frieslandtravel.com en de toeristische nieuwssite www.friesnieuws.nl

Klik hier om te bladeren in het 48 pagina’s tellende nieuwe paspoort van Friesland.