Prehistorische markt in IJstijdenmuseum Buitenpost: Even leven als oerboer in de Friese Wouden

Prehistorische markt in IJstijdenmuseum Buitenpost: Even leven als oerboer in de Friese Wouden

Publicatiedatum: 16 juli 2010
Tekst: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Prehistorische markt in IJstijdenmuseum Buitenpost:

Even leven als oerboer in de Friese Wouden

Ijstijdenmuseum.
Brood bakken boven een open vuur.

BUITENPOST (NL) – In het IJstijdenmuseum te Buitenpost wordt op zaterdag 24 juli 2010 van 10.00 tot 17.00 uur een prehistorische markt gehouden. De dag staat in het teken van de oermens die 5.000 jaar geleden in de Noardlike Fryske Wâlden rondzwierf. De mensen die van de hoge Drentse zandgronden naar de Friese kust trokken zijn de eerste bewoners van Fryslân. Friezen zijn dus eigenlijk Drenten…..

Op het buitenterrein van het IJstijdenmuseum en De Kruidhof gaat Klaas Drint uit Drachten met zijn zaagmachine zwerfstenen zagen. Bezoekers kunnen hun gevonden stenen bij Drint laten zagen. Peter Hofstee zorgt deze dag dat de gezaagde stenen ook gepolijst worden. Op die manier geeft iedere stenenvondst zijn geheimen prijs. Op het terrein is een markt waarop minerale stenen, fossielen en andere zaken verkocht worden en zijn er voor verzamelaars prachtige stukken voor de verzameling te verkrijgen.
Klaas de Haan uit Ureterp, die een omvangrijke fossielencollectie heeft, gaat demonstreren hoe fossielen uit gesteenten zijn te halen. Op archeologisch gebied geven een aantal standhouders een bijdrage en in het museum worden rondleidingen met toelichting over de archeologie in de Friese Wouden gehouden.

Kinderpret
Museumbaas en amateur-archeoloog Jan Kloosterman: “Voor kinderen valt er de hele dag wat te beleven. De organisatie heeft een team klaar staan om de kinderactiviteiten te begeleiden. Zo kunnen ze brood gaan bakken boven een open vuur, eigen sierraden slijpen van steen en zijn ze welkom in de grote speeltuin met watertoestellen.”
In de voorgaande jaren trokken honderden bezoekers naar de markt en ook nu is de organisatie voorbereid op een grote toeloop. Voor de bezoekers worden deze dag door Talant speciale “Oerboerenhapjes” geserveerd. Bezoekers hebben tijdens de markt ook toegang tot het hele tuinencomplex van botanische tuin De Kruidhof. Het IJstijdenmuseum en De Kruidhof liggen aan de Markant Friesland Route (www.markantfriesland.nl)

Info: www.ijstijdenmuseum.nl