Princessehof koopt Duitse kevers

Princessehof koopt Duitse kevers

Publicatiedatum: 3 februari 2012
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Leeuwarden Culturele Hoofdstad Fan Fryslân

De keramische kevers van RAR.
De keramische kevers van RAR.

LEEUWARDEN (NL) – Keramiekmuseum Princessehof heeft een wandinstallatie van 36 gekleurde kevers uit de tentoonstelling SCHWARM (zwerm) aangekocht. Deze is gemaakt door de kunstenaars Beate Reinheimer en Ulrike Rehm (RaR). SCHWARM werd in 2010 voor het eerst op meubelbeurs Salone di Mobile in Milaan gepresenteerd en is sindsdien een internationaal succes. De tentoonstelling is tot en met 4 maart in het Princessehof te zien.

De tentoonstelling SCHWARM is ontstaan uit de fascinatie die kunstenaarsduo Reinheimer en Rehm (RaR) heeft voor natuurhistorische verzamelingen. De kunstenaars besloten tientallen kevers van porselein te vervaardigen met de natuur als opdrachtgever. Het duo creëerde ook gefantaseerde kevers. Elke kever werd afzonderlijk met diverse technieken geglazuurd waardoor er esthetische, kleurrijke beelden zijn ontstaan. In het museum vullen de kevers een gehele wand en kruipen als het ware tegen de muur op.

Blauwe kever (Vliegend Hert) met luster glazuur.
Blauwe kever (Vliegend Hert) met luster glazuur.

Vrienden

Keramiekmuseum Princessehof verwerft jaarlijks kunstwerken onder andere met behulp van de Mondriaanstichting en de Vereniging van Vrienden van het Princessehof. Het museum beschikte nog niet over werk van de jonge veelbelovende keramiste Ulrike Rehm. Ook volgt het museum de ontwikkelingen binnen het oeuvre van de ervaren keramiste Beate Reinheimer.

RaR

RaR is in 2010 opgericht door Reinheimer en Rehm. Eerstgenoemde studeerde onder andere aan de Gerrit Rietveld Academie, waar ze meer dan 25 jaar actief was als docente. Haar keramisch werk bevindt zich in de vaste collectie van onder meer Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en Keramiekmuseum Princessehof. Rehm studeerde af aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. Haar werk is onder andere tentoongesteld in het Stedelijk Museum Amsterdam en tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven.

Keramiekmuseum Princessehof

De tentoonstelling SCHWARM past in een reeks presentaties op het gebied van de actuele keramische beeldende kunst, zegt de directie. Het museum is beroemd vanwege de collecties Aziatische, Europese en moderne keramiek, gepresenteerd in een monumentaal achttiende-eeuwse stadspaleis in Leeuwarden.

Info: www.princessehof.nl