Proefvaardagen 2018: kennismaking met motorjacht als meest flexibele vakantieverblijf

Proefvaardagen 2018: kennismaking met motorjacht als meest flexibele vakantieverblijf

Varen in watersportparadijs Friesland kan en mag iedereen!

Proefvaardagen 2018: kennismaking met motorjacht als meest flexibele vakantieverblijf

SNEEK (NL) – Nog nooit met een kajuitmotorjacht gevaren? En elke keer als u zo’n luxe boot met blije vakantiegangers ziet, denkt u dan: dat zou ik ook graag willen, maar het zal wel duur zijn? Bent u een gevorderde huurder van plezierjachten, maar u wilt wel eens wat anders proberen? Bent u afhankelijk van een rolstoel en een vaarvakantie lijkt u helemaal het einde? Fietst u graag, maar weet niet dat een kajuitboot dan het ideale vakantiehuis is? Denkt u dat het besturen van een motorboot moeilijk is en u meer dan acht uur vaarinstructie nodig heeft om goed te kunnen afvaren en aanleggen? En dat u een vaarbewijs nodig heeft? 

Friesland is hét vaarvakantieland van Europa, een gigantisch waterrecreatiepark. Je kunt oneindig veel lussen varen in wel tien zeer verschillende landschappen. Je hoeft nooit twee keer dezelfde vaarweg af te leggen en je kunt bijna overal aanleggen: in de natuur (Marrekrite ligplaatsen), in het centrum van historische dorpen en stadjes en in professionele jachthavens met onnoemelijk veel comfort- en milieuvoorzieningen. Foto: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst.

Kom voor ontnuchterende antwoorden op alle vragen en aangenaam verrassende ontdekkingen in het voorjaar naar één van de proefvaardagen die het bureau voor toerisme Friesland Holland organiseert in samenwerking met jachtverhuurders. De data worden ieder jaar in januari bekendgemaakt. Kijk op www.proefvaardagen.com

Vaarbewijsvrij
Friese jachtcharterbedrijven verhuren alle typen vaarbewijsvrije kajuitmotorjachten — met een maximum capaciteit van 12 personen — in alle prijsklassen. Voor het besturen van motor- en zeiljachten die niet langer zijn dan 15 meter en niet sneller kunnen varen dan 20 km per uur, hoeft men in Nederland geen vaarbewijs te bezitten. De huurder moet uiteraard wel op de hoogte zijn, of door de jachtverhuurder op de hoogte worden gebracht, van de verkeersregels. Deze zijn echter eenvoudig.

Geen storende beroepsvaart
Directeur Albert Hendriks van het bureau voor toerisme Friesland Holland en Boat Charter Holland, het samenwerkingsverband dat het rechtstreeks boeken stimuleert: “Het is niet gek dat de Nederlandse overheid het vaarbewijs niet verplicht stelt voor de hiervoorgenoemde categorie jachten. Op de meeste wateren in Noord-Nederland die door pleziervaarders worden bevaren, tref je namelijk geen beroepsvaart aan. Van sterke stromingen is bijvoorbeeld in Friesland helemaal geen sprake. Het verkeer op het water is langzaam. Het jaarlijkse aantal aanvaringen op het recreatiewater en vastlopers is door goede afbakening en bewegwijzering van de routes bijzonder klein.”

Varen is niet moeilijk
Voor beginnende pleziervaarders hebben de bij Boat Charter Holland aangesloten jachtverhuurbedrijven een ervaren instructeur die van iemand in vier tot acht uur een goede schipper maakt. Hendriks: “Varen is echt niet moeilijk. Je moet rustig blijven, vooral bij manoeuvres in havens en in de sluis. Je moet het tempo van een auto vergeten. De meeste huurders moeten eerst even acclimatiseren: wennen aan een heel andere, gemoedelijke sfeer die heerst in een landelijke of kleinstedelijke omgeving met veel natuur en historie.”

Niet duur
Voor prijzen tussen de € 400,- per week voor een tweepersoons motorbootje van circa 8 meter, bijvoorbeeld een Doerak, tot € 3.000,- voor een royal class jacht van 15 meter, boekt u in Friesland de mooiste vakantie van Nederland. De huurprijzen zijn afhankelijk van de grootte en uitrusting van het jacht en de huurperiode. In alle gevallen gaat u met een drijvend vakantiehuis op pad en legt u daar aan waar u wilt zijn: in een historisch dorpje, in een Elfstedenstad, bij een evenement (Leeuwarden-Friesland is in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa!) of midden in de natuur van Friesland, Overijssel, Drenthe of Groningen.

Unieke boten
Feitelijk is geen één Friese huurboot gelijk, want alle stalen motorjachten zijn custom built. Dat wil zeggen dat het ontwerp en de inrichting van de schepen afgestemd zijn op de wensen van diverse categorieën huurders, bijvoorbeeld voor senioren of gezinnen met kinderen. Een nieuwe categorie vormen de 3G-jachten. Dit zijn de grotere jachten met drie of vier slaapvertrekken met eigen sanitaire voorzieningen die veel privacy en luxe bieden aan drie generaties: grootouders en hun kinderen en kleinkinderen.

Dubbel genieten: varen en fietsen
Een vaarvakantie wordt dubbel zo leuk als u fietsen meeneemt aan boord. Hét grote pluspunt van de vier noordelijke provincies is dat de meeste attracties en bezienswaardigheden, waaronder héél leuke voor kinderen, aan of nabij het vaarwater gelegen zijn. Met de fiets is de verste afstand niets! De meeste jachtverhuurders, in ieder geval de leden van Boat Charter Holland, hebben alle soorten fietsen in de verhuur: kinderfietsen, vouwfietsen, toerfietsen en nu ook compacte e-bikes. De noodzakelijke vaar- en routekaarten en gidsen met gouden tips vindt u aan boord. 

Professionele vaarinstructie
Natuurlijk heb je een beetje vaarervaring nodig voor het besturen en aanleggen van een motorboot. Een beginner is echter, afhankelijk van de grootte van het jacht, al in een halve of hele dag kapitein dankzij kundige vaarinstructeurs. Vriendelijke heren leren u in no time de kneepjes van relaxed en veilig varen. Op grond van jarenlange ervaring hebben de instructeurs gauw door wat u goed en minder goed beheerst. Zodoende wordt er geen tijd verspild; de instructie is heel persoonlijk en dus effectief.

Neem de tijd
Als u een auto kunt besturen, dan is het omgaan met een boot een makkie als u aan één voorwaarde voldoet: heb geen haast! De recreatieve waterwegen in en om Friesland moet u zien als nautische promenades: met een tempo van rond de 10 km per uur geniet u al flanerend op een mooie boot van fantastische uitzichten en vrolijke groetende mensen. De waterwereld is écht een heel andere wereld. 

Nu reeds bekende data en proefvaarlocaties:
24 en 25 maart 2018, 10.00-17.00 uur:
Veldman Yachtcharters (verhuur 2-8 persoons kajuitmotorjachten), Zwolsmanweg 18, 8606 KC  Sneek, tel: +31 (0)515-413672, info@vyc.nl, www.veldman-sneek.nl

24 maart 2018, 10.00-17.00 uur:
Zijda Yachting (verhuur 2-12 persoons kajuitmotorjachten), Zoutepoel 4, 8604 CD Sneek, tel. +31 (0)515-432993, info@zijda.nl, www.zijda.nl

6, 7 en 8 april 2018, 10.00-17.00 uur, tijdens in- en outdoor botenshow Motorboot Sneek (www.motorbootsneek.nl):
Stichting Aangepaste Watersport Friesland (verhuur 10 persoons volledig aangepast rolstoelvriendelijk kajuitmotorjacht), info@sawf.nl, www.sawf.nl Showlocatie: Aquanaut Yachting Holland, Selfhelpweg 9, 8607 AB Sneek, tel. +31 (0)515-412253, sales@aquanaut.nl, www.aquanaut.nl

Zie voor de laatste stand van zaken op www.proefvaardagen.com

Meer info:
www.proefvaardagen.com
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandholland.nl

Redactionele pagina over de proefvaardagen in het Friesch Dagblad in verband met Friesland Holland’s deelname aan de vakantiebeurs van NDC Media, Reis & Co in Groningen, zaterdag 6 en zondag 7 januari 2018 in Martini Plaza. Meer info: www.reisenco.nl

Friesland is op het gebied van varen en staaljachtbouw zeer vooruitstrevend. Al meer dan tien jaar worden rolstoelvriendelijke kajuitmotorboten verhuurd en luxe aangepaste high-tech jachten met liften en dergelijke gebouwd. Foto: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst.

Steeds vaker gaat de fiets mee aan boord van een huurjacht om nabij de vaarweg gelegen attracties te kunnen bezoeken en om boodschappen te doen. Deze Doerak heeft een speciaal fietsplatform voor meerdere toerfietsen. Foto: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst.

Slidehsow: Een vaarvakantie met een vaarbewijsvrij kajuitmotorjacht: dat is dubbel genieten van Friesland.