Hotels gaan Bed & Breakfasts te lijf

Hotels gaan Bed & Breakfasts te lijf

Publicatiedatum: 14 augustus 2012
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Ontduiken regels?

Hotels gaan Bed & Breakfasts te lijf

KOUDUM (NL) – Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt dat Bed & Breakfast beheerders de hotels oneerlijk beconcurreren. Het zou schorten aan de handhaving van de strenge regels die gelden voor logementen. KHN wil maatregelen.

De Thuiskamer in Grou

De Botervloot in Harlingen

De Thuiskamer in Grou (www.dethuiskamer.nl)

Janneke Scheepers van Bed & Breakfast Nederland: “KHN wil dat voor bed & breakfasts dezelfde regels gaan gelden als voor een hotel. Denk aan een drankvergunning, doorgeschakelde brandmeldinstallatie en waterproeven ter preventie van legionella. Volgens KHN wordt er nu met betrekking tot bed & breakfasts “van alles door de vingers gezien” en is er sprake van oneerlijke concurrentie. Dat er van alles door de vingers wordt gezien, is natuurlijk onzin. Iedereen die een bed en breakfast runt, weet dit. Op heel veel vlakken moeten hotels en bed & breakfasts zich aan dezelfde regels houden. Wel zijn de regels soms iets soepeler omdat een B&B veel kleinschaliger is. Het gaat vaak om twee kamers in een woonhuis of een kamer in een bijgebouw. Dat is natuurlijk absoluut niet te vergelijken met een hotel met bijvoorbeeld 400 kamers of meer. Het is logisch en terecht dat bepaalde vergunningen, zoals een omgevingsvergunning voor het oprichten of veranderen van een milieu-inrichting, voor een B&B niet nodig zijn.

 

B&B geen horecabedrijf

Mevrouw Scheepers: “We blijven het benadrukken: een bed en breakfast is geen horecabedrijf. De eigenaar zal zijn gasten soms wel eens een wijntje inschenken, maar dan ‘van het huis’ en niet tegen betaling. Vraagt hij er wel geld voor, dan zal hij, net als andere ondernemers, een drankvergunnning moeten aanvragen. Eisen dat een bed & breakfast dezelfde investeringen doet en dezelfde vergunningen moet hebben als een hotel, is niet realistisch. Gasten die naar een B&B gaan, begrijpen dit. Sterker nog, zij kiezen bewust voor de kleinschaligheid en gemoedelijkheid van een bed & breakfast en ze passen hun verwachtingspatroon hierop aan.”

Eigenaren en pachters van oude hotels krijgen het benauwd van de snelle groei van het aantal Bed & Breakfast’s. De kwaliteit van veel nieuwe luxe Bed & Breakfasts in Friesland ligt niet zelden veel hoger dan die van oude twee- en driesterren hotels.

Bed & Breakfast Het Vijfde Seizoen in het buitengebied van Lemmer

Bed & Breakfast Het Vijfde Seizoen in het buitengebied van Lemmer

Bed & Breakfast Het Vijfde Seizoen in het buitengebied van Lemmer (www.hetvijfdeseizoen.com)

Vakanties in Bed & Breakfasts: http://frieslandhollandtravel.nl/specials/2-2-holidays