Skûtsjesilen: de mafste vorm van watersport

Skûtsjesilen: de mafste vorm van watersport

Publicatiedatum: 3 mei 2013
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

De achterkant van de voorkant

LANGWEER (NL) – Het skûtsjesilen, wedstrijden met Friese platbodems, is vanaf de wal niet zo boeiend, maar des te leuker vanuit een persboot.

Indiase toestanden. In India zitten soms meer treinpassagiers óp de trein dan ín de trein. De VIP-boot Wetterwille uit Joure deed daar ook aan denken. Het loungeskûtsje van Jacob Huisman, links, nam het overschot aan boord. Vogelverschrikker. Robert de Jong van de Frisia uit Lemmer, hier woest op de Langweerder wedstrijdorganisatie (er moest opnieuw gestart worden; hij vond van niet) laat zien dat hij ook inzetbaar is in de landbouw, als vogelverschrikker.

Indiase toestanden. In India zitten soms meer treinpassagiers óp de trein dan ín de trein. De VIP-boot Wetterwille uit Joure deed daar ook aan denken. Het loungeskûtsje van Jacob Huisman, links, nam het overschot aan boord..

Vogelverschrikker. Robert de Jong van de Frisia uit Lemmer, hier woest op de Langweerder wedstrijdorganisatie (er moest opnieuw gestart worden; hij vond van niet) laat zien dat hij ook inzetbaar is in de landbouw, als vogelverschrikker.

Eigenlijk zouden de skûtsjeclubs SKS en IFKS deze zomer megaschermen in het centrum van de wedstrijddorpen moeten plaatsen, net als bij voetbal, gevoed door cameramannen aan boord van de wedstrijdschepen of in persboten. Zo kunnen toeristen het gevloek en getier van schippers naar elkander en de wedstrijdorganisatie én alle gekke en soms levensgevaarlijke stunts van dichtbij meemaken. Want skûtsjesilen doet absoluut niet onder voor voetbal. De schippers zijn net zo fel als spitsen, VIP-boten zijn skyboxen, en er wordt zelfs geschoten in plaats van gefloten. Journalist Albert Hendriks maakte bijgaande fotoreportage van de allereerste “mestschuitenzeilerij” in Langweer, 13 april 2013, georganiseerd door de Koninklijke Watersportvereniging in die plaats. IJskoud was het toen, maar spanning en wrijving aan het begin van het watersportseizoen deed de temperatuur tot tropische waarden stijgen.

Info: www.ifks.nl
www.skutsjesilen.nl

Der Kommissar. Bij voetbalwedstrijden zet een scheidsrechter met een hondenfluitje de toon, maar bij het skûtsjesilen moet zwaarder geschut ingezet worden. In Langweer moest Commissaris van de Koning in Fryslân, John Jorritsma, optreden. Bukken had echt zin. Levensgevaarlijk. Het komt nog al eens voor dat fokkenisten en andere handlangers van schippers gespiest worden door boegsprieten. Daarom vroeg de Langweerder wedstrijdorganisatie permanente aanwezigheid van de pijlsnelle ambulanceboot — en ook een beetje showboot — van het Anthonius ziekenhuis in Sneek.

Der Kommissar. Bij voetbalwedstrijden zet een scheidsrechter met een hondenfluitje de toon, maar bij het skûtsjesilen moet zwaarder geschut ingezet worden. In Langweer moest Commissaris van de Koning in Fryslân, John Jorritsma, optreden. Bukken had echt zin.

Levensgevaarlijk. Het komt nog al eens voor dat fokkenisten en andere handlangers van schippers gespiest worden door boegsprieten. Daarom vroeg de Langweerder wedstrijdorganisatie permanente aanwezigheid van de pijlsnelle ambulanceboot — en ook een beetje showboot — van het Anthonius ziekenhuis in Sneek.

Steilewandrace. Sjkûtsjesilers gaan tot het uiterste, tot bijna op het talud van de snelweg A7 tussen Sneek en Joure. Tour de Frise. Bij wielrennen kun je direct zien wie op kop ligt, maar skûtsjesilers lijken dronken racefietsers.

Steilewandrace. Sjkûtsjesilers gaan tot het uiterste, tot bijna op het talud van de snelweg A7 tussen Sneek en Joure.

Tour de Frise. Bij wielrennen kun je direct zien wie op kop ligt, maar skûtsjesilers lijken dronken racefietsers.

Noortje. Vrouwelijke bemanningsleden van skûtsjes pik je er niet gemakkelijk uit, want volgens kenners zijn het net mannen en ze hebben “de bek nog grutter dan it grutseil”. Maar er zitten ook mooie nette meiden tussen, zoals Noortje, arts-specialist. Wij kennen haar specialisatie niet, maar wij vermoeden oogarts. Doping? Er is een skûtsje dat opvallend sneller is dan alle andere schepen: de Oude Zeug, herkenbaar aan drie pompeblêden in het grootzeil. Alom wordt vermoed dat het onderwaterschip behandeld is met een nog niet te traceren verboden middel en dat de schipper er ook wel een lust.

Noortje. Vrouwelijke bemanningsleden van skûtsjes pik je er niet gemakkelijk uit, want volgens kenners zijn het net mannen en ze hebben “de bek nog grutter dan it grutseil”. Maar er zitten ook mooie nette meiden tussen, zoals Noortje, arts-specialist. Wij kennen haar specialisatie niet, maar wij vermoeden oogheelkunde.

Doping? Er is een skûtsje dat opvallend sneller is dan alle andere schepen: de Oude Zeug, herkenbaar aan drie pompeblêden in het grootzeil. Alom wordt vermoed dat het onderwaterschip behandeld is met een nog niet te traceren verboden middel en dat de schipper er ook wel een lust.

Zwaardvechter. Ongekende strijdlust en dreiging demonstreert Rutger Boonstra uit Sneek van het skûtsje Doeke van Martena, herkenbaar aan de gekruiste degens. Hij lijkt hier de concurrentie midscheeps te willen rammen. Bootvluchtelingen. Jacob Huisman, ja de zoon van Jopie, lijkt vluchtelingen van Noord-Afrika naar het Italiaanse eiland Lampedusa te brengen. Deze even niet Very Important Persons konden niet mee op de Wetterwille en werden dientengevolge gedumpt op deze voormalige Friese zwartgeblakerde oorlogsbodem. Maar de pret was er niet minder om, voor de mensen op de Wetterwille.

Zwaardvechter. Ongekende strijdlust en dreiging demonstreert Rutger Boonstra uit Sneek van het skûtsje Doeke van Martena, herkenbaar aan de gekruiste degens. Hij lijkt hier de concurrentie midscheeps te willen rammen.

Bootvluchtelingen. Jacob Huisman, ja de zoon van Jopie, lijkt vluchtelingen van Noord-Afrika naar het Italiaanse eiland Lampedusa te brengen. Deze even niet Very Important Persons konden niet mee op de Wetterwille en werden dientengevolge gedumpt op deze voormalige Friese zwartgeblakerde oorlogsbodem. Maar de pret was er niet minder om, voor de mensen op de Wetterwille.

Papoea’s. Langweer is een chique dorp en de schatrijke plaatselijke watersportvereniging heeft deftige leden, mannen met status. Papoea’s op Nieuw-Guinea lopen met indrukwekkende peniskokers rond, mensen van de Langweerder watersportclub met ballen. Kasteeldeur. De roerbladen van skûtsjes zijn groot, soms zo groot als een kasteeldeur. Zou jonkheer Van Eysinga hier achter en achterop zitten?

Papoea’s. Langweer is een chique dorp en de schatrijke plaatselijke watersportvereniging heeft deftige leden, mannen met status. Papoea’s op Nieuw-Guinea lopen met indrukwekkende peniskokers rond, mensen van de Langweerder watersportclub met grote ballen.

Kasteeldeur. De roerbladen van skûtsjes zijn groot, soms zo groot als een kasteeldeur. Zou jonkheer Van Eysinga hier achter en achterop zitten?

Grensrechter. Het skûtsjesilen kan geen seconde zonder leiding, vandaar dat wedstrijdleider Jan IJben van KWV Langweer (links op de foto, rechts in de politiek) Commissaris van de Koning, John Jorritsma, erbij heeft geroepen om als grensrechter te fungeren. De CdK kreeg een jachtgeweer in plaats van een lullig vlaggetje om de orde te handhaven. Vreemd. Van Bekende Friezen, BF’ers, weet je vaak niet wie hun vrouw is, omdat ze altijd op pad zijn met hun secretaresse of een lollige politica. En wie hun kinderen zijn, daar kom je helemaal niet achter, ja misschien via Caroline Tensen van DNA Onbekend. Rechts op het kiekje Commissaris van de Koning in Fryslân, John Jorritsma. En voor alle duidelijkheid: de vrouw naast hem is niet mevrouw Jorritsma, maar Petra Pouwelsen uit Lemmer, plaatsvervangend kabinetschef. Dat zij een reddingsgordel draagt, en de Commissaris niet, is omdat zij, ambtenaar, in crisistijd wel overboord gezet kan worden, maar hij niet.

Grensrechter. Het skûtsjesilen kan geen seconde zonder leiding, vandaar dat wedstrijdleider Jan IJben van KWV Langweer (links op de foto, rechts in de politiek) Commissaris van de Koning, John Jorritsma, erbij heeft geroepen om als grensrechter te fungeren. De CdK kreeg een jachtgeweer in plaats van een lullig vlaggetje om de orde te handhaven.

Vreemd. Van Bekende Friezen, BF’ers, weet je vaak niet wie hun vrouw is, omdat ze altijd op pad zijn met hun secretaresse of een lollige politica. En wie hun kinderen zijn, daar kom je helemaal niet achter, ja misschien via Caroline Tensen van DNA Onbekend. Rechts op het kiekje Commissaris van de Koning in Fryslân, John Jorritsma. En voor alle duidelijkheid: de vrouw naast hem is niet mevrouw Jorritsma, maar Petra Pouwelsen uit Lemmer, plaatsvervangend kabinetschef. Dat zij een reddingsgordel draagt, en de Commissaris niet, is omdat zij, ambtenaar, in crisistijd wel overboord gezet kan worden, maar hij niet.

Kopstoot. Dat aan het zeilen met skûtsjes grote risico’s kleven, is inmiddels wel duidelijk. Maar de weg naar het skûtsjesilen blijkt ook niet ongevaarlijk. Het lachen vergaat je snel met de lage bruggetjes van Langweer. In Giethoorn zijn ze hoger, maar daar kun je weer niet fatsoenlijk zeilen. Máxima. Na enig onderzoek zijn we er achter wie de vrouw van de Commissaris van de Koning in Fryslân is: links naast de bruine jas, bijpassend gekleurd en mét zwemgordel. Die blijft wel drijven. Moet ook, want zij is onze Máxima. De tweede vrouw links van de heer Jorritsma is plaatsvervangend kabinetschef Petra Pouwelsen, voor de lol en het protocol.

Kopstoot. Dat aan het zeilen met skûtsjes grote risico’s kleven, is inmiddels wel duidelijk. Maar de weg naar het skûtsjesilen blijkt ook niet ongevaarlijk. Het lachen vergaat je snel met de lage bruggetjes van Langweer. In Giethoorn zijn ze hoger, maar daar kun je weer niet fatsoenlijk zeilen.

Máxima. Na enig onderzoek zijn we er achter wie de vrouw van de Commissaris van de Koning in Fryslân is: links naast de bruine jas, bijpassend gekleurd en mét zwemgordel. Die blijft wel drijven. Moet ook, want zij is onze Máxima. De tweede vrouw links van de heer Jorritsma is plaatsvervangend kabinetschef Petra Pouwelsen, voor de lol en het protocol.

Sport BH. Oud-visserman Klaas Poelman, de boeienkoning van de Langweerder watersportclub, heeft zijn hele leven nog geen reddingsvest of –gordel gedragen, maar op gezag van wedstrijdleider Jan IJben móest hij er een dragen. “Nou, dan doe je hem zelf ook maar om.” Zo geschiedde. Teckel. Nee, die “teckel” is geen hielenhapper, lijkt Suzan Poelman (geheel rechts) aan boord van het startschip uit te leggen aan het vorstelijk gezelschap uit Leeuwarden. Naast Suzan (de vrouw van boeienboer Klaas) Commissaris Jorritsma en zijn vrouw, beiden liefhebbers van Friese stabij’s en Brabantse bouviers.

Sport BH. Oud-visserman Klaas Poelman, de boeienkoning van de Langweerder watersportclub, heeft zijn hele leven nog geen reddingsvest of –gordel gedragen, maar op gezag van wedstrijdleider Jan IJben móest hij er een dragen. “Nou, dan doe je hem zelf ook maar om.” Zo geschiedde.

Teckel. Nee, die “teckel” is geen hielenhapper, lijkt Suzan Poelman (geheel rechts) aan boord van het startschip uit te leggen aan het vorstelijk gezelschap uit Leeuwarden. Naast Suzan (de vrouw van boeienboer Klaas) Commissaris Jorritsma en zijn vrouw, beiden liefhebbers van Friese stabij’s en Brabantse bouviers.

Bermbom. Afghanistan is er niks bij: waar je ook zeilt op de plas van Langweer, er liggen “bermbommen”, reden waarom Pearl zeilers en sloepers multifocale glazen adviseert, maar dan niet gevuld met Sonnema. Chanel. Het feest is pas echt afgelopen als de clubhavenmeester, Marcel Ferdinands, de VIP’s terugbrengt van het startschip naar de dienstwagens. Die bewegen zich in Friesland voort op alcohol — hun passagiers soms ook — maar de enige lucht die wij aan boord van het startschip roken was Coco van Chanel.

Bermbom. Afghanistan is er niks bij: waar je ook zeilt op de plas van Langweer, er liggen overal “bermbommen”, reden waarom Pearl zeilers en sloepers multifocale glazen adviseert, maar dan niet gevuld met Sonnema.

Chanel. Het feest is pas echt afgelopen als de clubhavenmeester, Marcel Ferdinands, de VIP’s terugbrengt van het startschip naar de dienstwagens. Die bewegen zich in Friesland voort op alcohol — hun passagiers soms ook — maar de enige lucht die wij aan boord van het startschip roken was Coco van Chanel.