Sloepvakantie Garantie: vakantie kán niet in water vallen

Sloepvakantie Garantie: vakantie kán niet in water vallen

Publicatiedatum: 10 mei 2012
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Met stoere sloep langs de Friese Elf Steden

Elfstedenroute: met de sloep door Sloten. Deze foto werd 30 april 2012, Koninginnedag, gemaakt. Toen was het schitterend weer.
Elfstedenroute: met de sloep door Sloten. Deze foto werd 30 april 2012, Koninginnedag, gemaakt. Toen was het schitterend weer.

WOLVEGA (NL) – Velen willen graag met een mooie sloep het spoor volgen van beroemde Elfstedenschaatsers als Evert van Benthem en Henk Angenent. Maar men is bang dat zo’n vaarvakantie — zeven dagen van hotel naar hotel — in het water valt door storm en regen. Het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland, heeft daarop iets bedacht: de Sloepvakantie Garantie.

“Als het klereweer is worden de sloepvaarders met onze shuttlebus van Elfstedenhotel naar Elfstedenhotel gereden. De sloep volgt met een professionele schipper aan het roer,” legt Albert Hendriks van het in Friesland-vakanties gespecialiseerde bureau uit. “Het komt niet vaak voor dat het zulk slecht weer is dat er niet veilig en comfortabel gevaren kan worden. Maar het doemdenken van potentiële vaartoeristen weerhoudt hen ervan een sloepvakantie te boeken, terwijl een Friese sloep juist berekend is op alle weertypen. De boot is voor de helft overdekt met een cabriokap, sterk en zeer stabiel. Het is de terreinwagen op het water. Alleen bij harde wind en regen is het niet leuk meer, zeker niet voor onervaren huurders.”

Sloepvakantie Garantie

Mocht het gedurende het sloeparrangement een dag of meerdere dagen niet verantwoord zijn om te varen, dan worden de opvarenden van de sloep per Friesland Holland shuttlebus van het ene Elfstedenroutehotel aan het water naar het andere gebracht. Zo kunnen de sloepvaarders bij slecht weer toch genieten van de cultuurhistorische bezienswaardigheden op hun dagelijkse eindbestemmingen. Zodra de weersomstandigheden gunstig zijn worden de gasten weer naar de locatie gebracht waar de sloep achtergelaten is óf de sloep wordt naar een locatie gevaren waar zij hun reis goed kunnen vervolgen.

De garantie kan alleen tegelijk met de boeking, minimaal drie weken voor aanvang van de vaartocht, afgesloten worden. Hij is dus niet afsluitbaar in combinatie met last-minutes. De aangeboden zekerheid van Friesland Holland Assistance (shuttleservice en schipper) kost €195,- per sloeparrangement bij boeking, minimaal drie weken vóór vertrek gedaan.

Als men geen Sloepvakantie Garantie heeft afgesloten, of laat heeft geboekt, en men wil ten tijde van de uitvoering van het sloeparrangement gebruikmaken van de shuttle- en schipperservice, dan betaalt men €295,- per dag. Feitelijk is dit ook niet duur, want er komen maar liefst twee personen in actie: een privéchauffeur én een privéschipper.

Ook Elfstedenroute: met een elektrische sloep dwars door de moerassen van Nationaal Park De Alde Feanen (Princenhof).
Ook Elfstedenroute: met een elektrische sloep dwars door de moerassen van Nationaal Park De Alde Feanen (Princenhof).

Wat is een sloep?

Een sloep is een klassiek gestileerde, handige en stabiele luxe open motorboot, met een cabriokap, naar het model van een authentiek reddingsvaartuig. Iedereen kan en mag met een sloep varen, want hij is vaarbewijsvrij, net als motor- en zeiljachten tot 15 m die niet sneller kunnen dan 20 km per uur. En 20 km per uur is snel! De gemiddelde — en vaak geboden — vaarsnelheid van een sloep ligt tussen de 7 en 9 km per uur. Het is dus een heus pleziervaartuig, met de nadruk op plezier!

Instructie

De bediening is zo eenvoudig, dat je in een half uurtje weet hoe een sloep functioneert en reageert op het roer. Elke verhuurder geeft een korte vaarinstructie. Het komt eigenlijk hierop neer: wie een auto kan besturen, kan ook met een sloep overweg. Al varende krijgt men meer ervaring. Uiteraard wordt beginners ontraden bij ruig weer van wal te steken: het moet wel leuk blijven, al heeft iedere toersloep een buiskap tegen opspattend boegwater. Natuurlijk zijn er ook reddingsmiddelen aan boord.

Diesel en elektro

De aandrijfbron van een sloep is meestal een geluidsarme en zuinige dieselmotor, maar het bureau voor toerisme Friesland Holland zet ook elektrosloepen in op de Elfstedenroute. E-sloepvaren heeft enkele beperkingen, zoals de actieradius en het niet overal voorhanden zijn van laadpunten, al werkt de provincie Fryslân er hard aan. Friesland wil de duurzaamste vakantieregio van Europa worden! Maar wie bereid is met beleid te varen kan — in alle stilte — met een elektrosloep de Elfstedenroute afleggen.

Aantal opvarenden

In de meeste sloepen is plaats voor 4 tot 8 personen, afhankelijk van de lengte, variërend van 5,40 m tot 7,25. De breedte ligt tussen de 2,10 m en 2,65. Er zijn ook joekels van sloepen. Die bieden een ruime zitplaats aan wel 12 tot 15 personen!

Doorvaarthoogte

De meeste sloepen hebben een doorvaarthoogte van 90 cm tot 165 cm en kunnen daarom onder heel veel vaste en beweegbare bruggen door. De Elfstedenroute bevat veel vaste bruggen met een doorvaarthoogte van 2,50 m en enkele waterpoorten, zoals in Sloten en Sneek. Met een sloep kun je dus alle elf steden in Friesland aandoen.

Diepgang

Sloepen steken niet diep: rond de 60 cm. Dus kun je bijna alle waterrijke natuurgebieden, zoals de Nationale Parken De Alde Feanen en De Weerribben, doorkruisen en talrijke lage-boten-routes varen. Er zijn ook speciale vaarroutes voor elektrische sloepen, trajecten in natuurgebieden die je niet met een dieselsloep mag afleggen.

Elfstedenroute-hotels

In een zogenaamde demi-cabrio sloep, waarmee je de Elfstedenroute vaart, kun je niet slapen. Daarom slaap je in hotels en bed & breakfasts aan of vlakbij de Elfsteden schaats- en vaarroute. In de geselecteerde hotels genieten de sloepvaarders na aankomst, omstreeks 18.00 uur, ook het diner en de volgende morgen het ontbijt.

Bagageservice

Als men de reiskoffers liever niet aan boord heeft, kan de reisorganisatie Friesland Holland Travel de bagage van logeeradres naar logeeradres brengen. Bij Elfsteden fietsarrangementen zit het koffervervoer meestal bij de arrangementsprijs in; bij sloeparrangementen is het een optie. Sloepen beschikken over veel bergruimte, maar voor meerdere kleinere tassen. Koffers zijn niet handig op een sloep.

Eigen sloep?

Mensen die met hun eigen sloep één van de vele sloepenroutes willen varen, en willen overnachten en dineren in de door Friesland Holland uitgezochte hotels aan het water, kunnen ook een all-in sloeparrangement boeken, ook met een Sloepvakantie Garantie. Sloepbezitters krijgen korting omdat ze geen sloep nodig hebben.

Info sloepvakanties in Friesland:

www.sloepvakanties.nl

www.elfstedenroute.nl

www.frieslandtouristinformation.nl