Sluiswachter Kees Woudstra redt Duitse toerist

Sluiswachter Kees Woudstra redt Duitse toerist

Publicatiedatum: 2 augustus 2013
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Voorbeeldig gastheerschap onderwerp Duits watersportmagazine

Kees Woudstra als captain van de provinciale elektrische scooter waarmee hij een hulpbehoevende Duitse watersporter vervoerde.
Kees Woudstra als captain van de provinciale elektrische scooter waarmee hij een hulpbehoevende Duitse watersporter vervoerde.

GORREDIJK (NL) – Op congressen wordt het vaak beweerd : het gastheerschap van Friezen is beneden peil. Opgefokte, door en door verwende toeristen haken daarop gretig in. Maar zijn de Friezen stug, moeilijk, onplooibaar?

“Nee,” zegt Turfroute-promotor Sieger Mulder uit Oldeberkoop. “In ieder geval is een ongastvrije houding niet van toepassing op onze vrijwilligers die de bruggen en sluizen in de Turfroute bedienen. En ook niet voor Nautisch Zaken van de provincie Fryslân.”

Gastheer Kees
Mulder’s verhaal: “Komt een Duitse toerist met zijn boot op de Turfroute en bereikt net na sluitingstijd de brug voor Gorredijk. Hij heeft met zijn opvarenden een dringende afspraak in Aldeboarn. Goede raad is duur. Vertwijfelt belt hij het nummer van de sluiswachter, Kees Woudstra, die toevallig zijn diensttelefoon mee heeft genomen naar huis, voor noodgevallen. Of het nog mogelijk is de bruggen en de sluis in Gorredijk te bedienen. De baas van Kees, te weten Nautische Zaken van de provincie Fryslân, geeft toestemming de kunstwerken alsnog te bedienen. Kees racet met zijn intussen bekende elektrische scooter naar de brug en laat de Duitse boot erdoor.
Nu liggen er in de Opsterlandse Compagnonsvaart in Gorredijk nogal wat bruggetjes, die geopend moeten worden. Hoewel die door opvarenden bediend kunnen worden, biedt Kees aan dat werk te doen, nadat de grote brug weer dicht is. De opvarenden van de boot varen verder om zo weinig mogelijk tijd te verliezen. Een van hen kan niet meer zo snel aan boord komen, maar gelukkig kan Kees hem een lift geven op zijn scooter tot de sluis, waarna het Duitse gezelschap wordt herenigd en na geschut te zijn verder kan varen. Gered door Kees, die naderhand het hele verhaal in het bekende Duitse watersportblad Skipper terugleest.”

 

Kees Woudstra uit Gorredijk, sluis- en brugwachter op de Turfroute, is volgens Duitse watersporters en het Duitse magazine Skipper een man om een voorbeeld aan te nemen. Sieger Mulder (rechts): “Hulde voor de wijze waarop onze mensen op de Turfroute met hun gasten omgaan; hulde voor het gastheerschap van onze sluis- en brugwachters.”
Kees Woudstra uit Gorredijk, sluis- en brugwachter op de Turfroute, is volgens Duitse watersporters en het Duitse magazine Skipper een man om een voorbeeld aan te nemen.
Sieger Mulder (rechts): “Hulde voor de wijze waarop onze mensen op de Turfroute met hun gasten omgaan; hulde voor het gastheerschap van onze sluis- en brugwachters.”

Info: www.turfroute.nl
www.oostfriesland.info