Sneekweek: het natste carnaval van Nederland

Sneekweek: het natste carnaval van Nederland

Publicatiedatum: 14 juli 2010
Tekst: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Zware jongens lanceren CD met Sneekweek Songs

De voorkant van de hoes.
De voorkant van de hoes.

SNEEK (NL) – Hou je van zeilen en feesten: get wet in Sneek! Van 7 tot en met 12 augustus 2010 staan Sneek en Offingawier aan het Sneekermeer op de kop vanwege de 75-ste Sneekweek die de Koninklijke Watersportvereniging Sneek (KWS) dan organiseert.

De Friese feestbeesten Fokko Dam uit Sneek en Arie Kuipers uit Makkum hebben ter gelegenheid van het jubileum een Sneekweek-cd met 21 meezingers uitgebracht. Naast de Zware Jongens staan er liedjes op van kroegbaas en reclameman Thierry Kamminga, Ton Wentink, Hotséé (Hotse van Bekkem), Douwe Ka & Weemoed (Douwe Koops), DJ Dieter, Jan-Joost, Wibo Groenland (Prins WIBO 2000 Carnavalsvereniging de Oeletoeters), de Blauhúster Dakkapel en op veler verzoek de klassieker van Frekie & Foeke: “Twee ogen zo blauw”. Ook een niet-Fries is van de partij: de Eindhovenaar Johan Vlemmix. De cd is verkrijgbaar bij platenzaak VIP Records op het Grootzand in het centrum van de stad. Het schijfje kost € 12,50. De eerste drie exemplaren werden 12 juli 2010 uitgereikt aan de wethouders Andries Ekhart, Jan Bargboer en Tom Metz. Burgemeester Hayo Apotheker had er graag bij willen zijn, maar kon niet vanwege vakantie.

Gevoelig
De in Friesland vanwege hun omtrek als zware jongens bekend staande Dam en Kuipers hebben het pestliedje ‘Op un onbewoand Starteiland’ van de formatie de Koëlboxen geschrapt: “Om emotionele redenen”. Die hit uit 2006 refereert aan een conflict over het opzeggen van het dweilorkest Blauhúster Dakkapel voor optredens op het Starteiland in de Sneekweek van 2006. Hans Vellinga van café-restaurant It Foarûnder op het eiland boekte toen — na 29 jaar Dakkapel — een andere band om de Sneekweekvierders op de zondag- en woensdagmiddag te plezieren. Hij wilde een Oerol-sfeertje, geen zuipfestijn. De verontwaardiging in Sneek en ommeland was groot. Vellinga wilde een deel van het eiland afschermen om mensen met koelboxen vol drank te weren. De gemeente Sneek vond zijn idee niks. Bankmanager Henk Mulder en Henk Wessels uit Sneek, beiden lid van de band FAABR raakten geïnspireerd door Vellinga’s opmerkelijke stap en schreven het lied ‘Op un onbewoand Starteiland’. Ze brachten de meezinger uit onder de artiestennaam ‘De Koëlboksen’. ‘Op un onbewoand Starteiland’ is gebaseerd ‘Op een onbewoond eiland’ van Kinderen voor Kinderen.

Info: www.sneekweek.nl