Snert-To-Go bij Golden Tulip Hotel Tjaarda in Oranjewoud

Snert-To-Go bij Golden Tulip Hotel Tjaarda in Oranjewoud

Koek-en-zopie-kraam zorgt tot 19 januari 2021 voor ijsbaansfeer in parkbos

ORANJEWOUD/HEERENVEEN (NL) – Er heerste donderdag 24 december 2020 een ouderwets ijsbaansfeertje bij Golden Tulip Hotel Restaurant Vergader- en Partycentrum Tjaarda in het landgoedpark Oranjewoud bij Heerenveen. En dat zal de komende dagen niet anders zijn nu directeur Tjitte de Wolff en zijn rechterhand Thom van der Heide een ‘koek-en-zopie-kraam’ voor de deur hebben gestationeerd. Het is een in Amerikaanse stijl gebouwde donkerblauwe foodtrailer waar je voor €4,50 een beker snert of voor €3,- Tjaarda’s rookworst met mosterd kunt bestellen, naast dranken als koffie (met Woudsterkoek, een nieuwe specialiteit van Tjaarda) en warme chocolademelk. En dat allemaal coronaproof uiteraard.

Food & Beverage manager Thom van der Heide bij de snertverkoopwagen van Golden Tulip Hotel Tjaarda in Oranjewoud bij sportstad Heerenveen. Foto’s: 24 december 2020, Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Kok Erika Atsma droeg de ene na de andere pan met originele Friese Elfstedensnert van de keuken naar de verkoopwagen, waar Stefano Kramer — niet Sven Kramer — 24 december de enthousiaste verkoper was. Over klandizie had Stefano niet te klagen, want in het parkbos waren ’s morgens al verscheidene fietsers, wandelaars en hardlopers die graag even wilden bijtanken om genoeg energie te hebben voor een voortzetting van de tocht. De foodtruck blijft er staan tot en met 19 januari 2021.

Oranjewoud: Vorstelijk landgoed en park
Wat het Vondelpark voor Amsterdam, het Hyde Park voor Londen, Průhonice voor Praag en de Jardin du Luxembourg voor Parijs is, dat is landgoedpark Oranjewoud voor het Friese Heerenveen. Het ontstaan van het park in het heide-, turf- en waterrijke veengebied ten oosten van Heerenveen, in de vallei van de rivier de Tjonger (Tsjonger in het Fries), begon in 1676 met de stichting van de buitenplaats Oranjestein door prinses Albertine Agnes van Oranje, weduwe van Willem Frederik van Nassau, uit Leeuwarden. Op de fundering van het oude paleis van de Friese Nassaus staat nu het neo-klassieke landhuis Oranjewoud dat nu in handen is van een vermogende stichting, de participatiemaatschappij FB Oranjewoud, voortgekomen uit de opheffing van de Friesland Bank.
Na de komst van de Oranje-familie uit Leeuwarden in de 17-de eeuw ontwikkelde het 400 hectare grote gebied zich tot een bosrijk domein voor de Friese adel en later, in de 20-ste en 21-ste eeuw, tot een plek voor rijke boeren en burgers, om het maar even simpel te zeggen. In Oranjewoud staan veel historische gebouwen, maar ook dutch designvilla’s en een heel eigentijds kunstmuseum, Belvédère. Voor de geschiedenis van het turfbazendorp Heerenveen en de relatie van Oranjewoud met de koninklijke familie van Nederland moet je naar Museum Heerenveen.

Meer info:
www.tjaarda.nl
www.heerenveenmuseum.nl
www.museumbelvedere.nl

Virusveilige vakanties:
www.anderhalvemetervakanties.com

Unieke zekerheden voor vakantiegangers met bestemming Friesland:
Friesland Holland Travel Service, de reisorganisatie van het bureau voor toerisme van Fryslân, biedt 15 unieke zekerheden in de Corona-periode:
www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/
www.friesnieuws.nl/corona-voucher-met-sgr-garantie-bij-annulering-of-omboeking
www.anderhalvemetervakanties.com

Vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief/

Hotelbaas Tjitte de Wolff geniet van de Elfstedensnert uit zijn eigen keuken. Foto: 24 december 2020, Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Kok Erika Atsma raakt bijna zelf aan de kook, zoveel snert moet ze dagelijks bereiden voor parkbezoekers. Foto: 24 december 2020, Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Stefano Kramer geniet van het succes van het snertafhaalpunt, waar je ook warme dranken en rookworst kunt bestellen. Foto’s: 24 december 2020, Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Oranjewoud is één van de mooiste en grootste landgoedparken van Nederland en ook in de winter een populair fiets- en wandelgebied. Midden in de bossen, bij de stervormige samenkomst van lanen, bevindt zich Golden Tulip Hotel Restaurant Party & Meeting Centre Tjaarda. Foto’s: 24 december 2020, Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Koninklijke allure: Het neo-klassieke landhuis Oranjewoud staat op de fundering van een voormalig paleis van de Friese Nassaus. Prinses Albertine Agnes van Oranje, woonachtig in Leeuwarden (Stadhouderlijk Hof) en weduwe van Willem Frederik van Nassau, begon in 1676 met de stichting van de buitenplaats Oranjestein door de aankoop van bossen en boerderijen ten oosten van Heerenveen. Foto’s: 24 december 2020, Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.