Spetters in natuurmuseum Leeuwarden!

Spetters in natuurmuseum Leeuwarden!

Publicatiedatum: 2 september 2010
Tekst en foto’s: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Wetenswaterhuis, manifestatie voor kinderen tot en met 14 jaar

Wetenswaterhuis, manifestatie voor kinderen tot en met 14 jaar

LEEUWARDEN (NL) – Wie tijdens de herfstvakantie in Friesland de magie van het water wil ontdekken, moet zeker een bezoek brengen aan het Wetenswaterhuis in Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden. Het Wetenswaterhuis is een groots opgezette kijk- en doeactiviteit waar van alles te doen is rond het thema Water. Zo kunnen kinderen een waterraket bouwen, een waterleidingnet aanleggen en allerlei experimenten doen met water. Het Wetenswaterhuis duurt van dinsdag 26 tot en met zondag 31 oktober 2010.

Het Wetenswaterhuis is een kijk- en doeactiviteit bedoeld voor kinderen tot en met 14 jaar. Maar ook ouders, opa’s en oma’s en de rest van de familie zullen het zeker leuk en interessant vinden. Een hele week lang is het museum één grote kweekvijver met waterbassins, vlonders en pijpleidingen. Overal klatert, spettert en stroomt het water. Twee enigszins verstrooide professoren lopen rond om de kinderen te helpen. De kinderen leren hoe we drinkwater maken, afvalwater zuiveren en hoe we uit zeewater drinkwater kunnen maken. Na het doorlopen van de waterproefjes en onderzoeksvragen zijn de kinderen zelf een waterprofessor geworden!

De waterproeverij

Er worden demonstraties gegeven van watereffecten. Friese organisaties laten hun laatste ontwikkelingen zien op het gebied van watertechnologie. En vanuit het Friese Merenproject komen ze met een heus aquaduct. In de filmzaal draaien films met water in de hoofdrol. En er is een bar met een echte waterproeverij waarbij bezoekers verschillende soorten water kunnen proeven en beoordelen.

Tijdens het Wetenswaterhuis is er ook volop aandacht voor water als onderdeel van onze eigen natuur. Kinderen kunnen ontdekken hoe interessant het leven in en om het water is en zien hoe mooi de Friese flora en fauna zijn.

Openingstijden, entree

Het Wetenswaterhuis duurt van dinsdag 26 tot en met zondag 31 oktober 2010 (dus midden in de herfstvakantie) en vindt plaats in het Natuurmuseum Fryslân, Schoenmakersperk 2, 8911 EM Leeuwarden. Het museum is extra lang open, namelijk van 9.00 tot 18.00 uur. De entree is deze week € 2,00 p.p. Vrienden van het museum hebben gratis toegang en ook bezitters van een museumjaarkaart hebben gratis toegang. Meer informatie over het Wetenswaterhuis staat op www.wetenswaterhuis.nl

De organisatie

In de provincie Fryslân speelt water een grote rol. Er zijn tal van organisaties die actief met water en watertechnologie bezig zijn, zoals Wetsus, centre of excellence for sustainable water technology.  Leeuwarden wil de Europese hoofdstad van watertechnologie worden. Het Wetenswaterhuis is een initiatief van Fryslân Unlimited dat in oktober en november van 2010 meerdere evenementen organiseert waarbij Fries talent en Fryslân een centrale rol spelen.

Info: www.wetenswaterhuis.nl

www.fryslanunlimited.nl