Testparcours en grote show elektrische fietsen in Home Center

Testparcours en grote show elektrische fietsen in Home Center

Publicatiedatum: 19 maart 2014
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Holland E-bike Show 27-28-29 maart 2014

WOLVEGA – De verschillen in elektrische fietsen worden met de dag groter door de toepassing van nieuwe technologieën die we kennen uit de wereld van auto’s en motoren. Recente voorbeelden daarvan zijn e-bikes met een middenmotor van merken als Bosch (Duitsland) en Yamaha (Japan). De fietsen worden steeds lichter en veiliger en de motoren en accu’s krachtiger.

E-bikes genieten een snel stijgende populariteit, ook onder jonge mensen. De nieuwe generatie elektrische fietsen is qua uiterlijk nauwelijks meer te onderscheiden van toerfietsen zonder trapondersteuning. E-bikes genieten een snel stijgende populariteit, ook onder jonge mensen. De nieuwe generatie elektrische fietsen is qua uiterlijk nauwelijks meer te onderscheiden van toerfietsen zonder trapondersteuning.

E-bikes genieten een snel stijgende populariteit, ook onder jonge mensen. De nieuwe generatie elektrische fietsen is qua uiterlijk nauwelijks meer te onderscheiden van toerfietsen zonder trapondersteuning.

Om geïnteresseerden inzicht te geven in alle e-bike technieken en de mogelijkheid te geven proefritten te maken met verschillende merken en modellen, organiseert het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland, een grote E-bike show bij het pas fors uitgebreide woonwinkelcentrum Home Center aan de Frisaxstraat in Wolvega. De Holland E-bike show wordt gehouden op donderdag 27 maart (09.30-21.00 uur), vrijdag 28 maart (09.30-18.00 uur) en zaterdag 29 maart 2014 (09.30-17.00 uur). Parkeren en de toegang zijn gratis! Batavus is de grootste deelnemer. Zij demonstreert in Wolvega haar nieuwste collectie e-bikes.

Home Center Wolvega. Van 27 tot en met 29 maart 2014 75.000 vierkante woon- en fietsinspiratie.
Home Center Wolvega. Van 27 tot en met 29 maart 2014 75.000 vierkante woon- en fietsinspiratie.

Enorme keus
Tientallen fabrikanten maken fietsen met elektrische trapondersteuning. Voor álle leeftijden, van super comfortabel tot ultra sportief, tijdloos of trendy, voor woon-werkverkeer, voor korte tochten en lange afstanden, voor mensen met een beperking (bijv. duofietsen) of puur voor transportdoeleinden (bak- en bezorgfietsen).

Er zijn inmiddels ook opgevoerde e-bikes met een middenmotor op de markt, zogenaamde speedbikes van merken als Sparte en Riese und Müller. Deze snorfietsen brengen de trappende fietser naar een snelheid van maximaal 45 km per uur en zijn gewild bij dertigers voor woon-werkverkeer. Deze sportieve forensen laten de auto staan.

De ideale e-bike
De grootste verschillen in normale e-bikes (max. 25 km per uur) zitten in de positie van de motor (voor, midden, achter) en de accu (in het frame, onder de bagagedrager of het zadel of in de kettingkast) én in de sensoren (bewegings- of rotatiesensor, trapkrachtsensor) en versnellingssystemen (handgeschakeld en automatisch). Ook de actieradius verschilt enorm per fiets en type accu: van 40 tot 140 km.

“De ideale e-bike bestaat niet,” zegt showorganisator Albert Hendriks van Friesland Holland. “Geen mens is gelijk.” Zijn organisatie verhuurt zeer verschillende e-bikes aan fietstoeristen in het kader van testarrangementen. Deze fietsen zijn tijdens de e-bike show beschikbaar voor proefritten.

Testparcours binnen en buiten
Home Center in Wolvega beslaat een oppervlakte van 75.000 vierkante meter. Er zijn maar liefst 50 speciaalzaken en tientallen stands op het gebied van huis en tuin. Er zijn restaurants en is er is volop vermaak voor kinderen. De Holland E-bike show vindt plaats in de ontvangsthal. Een deel van het parkeerterrein voor de ingang dient als testparcours. Bij slecht weer kunnen de fietsen ook binnen uitgeprobeerd worden.

Info: www.e-bikeshow.nl