Toerist mag één dag gratis met bus en trein: provincie Fryslân stimuleert en discrimineert

Toerist mag één dag gratis met bus en trein: provincie Fryslân stimuleert en discrimineert

Alleen in Friese Wouden en Friese merengebied

BAKKEVEEN (NL) – Eerste paasdag, zondag 16 april 2017, startte in het Friese merengebied en in Nationaal Park Drents Friese Wold een proef met de gratis Openbaar Vervoer-dagkaart voor toeristen. Dat gaf meteen al gedonder, getuige klachten bij het bureau voor toerisme Friesland Holland, want niet iedere verblijfsaccommodatie in dat gebied kan over de FryslânCard beschikken.

Pim Bruin en Grietje Bruin-Huisman ontvingen 14 april 2017 van gedeputeerde Klaas Kielstra (v.l.n.r.) symbolisch de eerste FryslândCard op het hoogste plateau van de Bakkeveenster uitkijktoren naast het doolhofpark en restaurant Bakkeveen en natuurgebied It Mandefjild.

Hotels, pensions, campings, zeilscholen en groepsaccommodaties die meer dan 1.000 meter van een opstapplaats of station liggen mogen niet meedoen aan de proef. Vakantiegangers wordt aangeraden eerst op de website van Arriva te kijken wie meedoen aan de pilot: https://www.arriva.nl/friesland-en-waddeneilanden/acties-nieuws/fryslancard.htm

Discriminatie
Eigenlijk stimuleert en discrimineert de provincie tegelijk: boek uw vakantie bij een verstrekker van de FryslânCard. De rest doet niet mee. Ook de rest van Friesland niet.
De langverwachte FryslânCard is geldig voor een groot deel van het openbaar vervoer in de provincie door Arriva, maar het gebied waar de kaart verstrekt wordt is veel kleiner. Alleen toeristen die overnachten in deelnemende verblijfsaccommodaties in de gemeenten Súdwest-Fryslân en de Fryske Marren (Zuid-West Friesland) en in de gemeenten Opsterland en Ooststellingwerf (Oost-Friesland) kunnen gebruik maken van de kaart.

Proef
De FryslânCard is onderdeel van een pilot. In 2017 wordt deze kaart daarom nog niet overal uitgegeven. Als de resultaten van de proef positief zijn, dan wordt de FryslânCard in 2018 in heel Fryslân verkrijgbaar. In 2018 is Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa en zijn in heel Friesland extra veel culturele en sportieve evenementen. De provincie verwacht twee tot drie miljoen toeristen.

Deelnemende accommodaties
Onderstaande bedrijven nemen deel aan de gratis OV proef en zij alleen verstrekken de door de provincie Fryslân gesponsorde FryslânCard:
https://www.friesnieuws.nl/5432

Eerste kaart
Vrijdagmorgen 14 april kregen Grietje Bruin-Huisman uit Workum (familie van de Rembrandt van Friesland, Jopie Huisman) en haar man Pim Bruin, logistiek medewerker bij de Koninklijke Marine in Den Helder, van de Friese “minister” voor toerisme, gedeputeerde Klaas Kielstra uit Stiens, symbolisch de eerste FryslânCard overhandigd. Die happening vond plaats in de uitkijktoren bij Doolhofpark en Bospaviljoen Bakkeveen. Het geselecteerde echtpaar is een vaste gast van Recreatiecentrum De Wâldsang in het dorp. “Wij hebben thuis de zee en gaan naar Friesland voor de bossen.”
Bij de ontwikkeling van de kaart waren meerdere instanties direct of indirect betrokken, zoals het Toeristisch Netwerk Friese Wouden (regioaanjagar Anneke Lukkes-Tanja uit Oldeberkoop) en ingenieursbureau Sweco uit Groningen, in Bakkeveen vertegenwoordigd door Ellen Baas uit Heerenveen. Arriva werd vertegenwoordigd door de nieuwe regiodirecteur, Milfred Hart.
Na de officiële overhandiging presenteerden de vrijwilligers Coby Klijnstra en Jantien Mulder het nieuwe Toeristisch Informatie Punt (TIP) Bakkeveen en VVV Drie Provinciënland. Het Friese Bakkeveen (gemeente Opsterland) ligt vlakbij de grens met Drenthe en Groningen. De familie Bruin kreeg van hen een lokaal presentje.

Zandverstuiving en heideveld It Mandefjild, een natuurterrein van It Fryske Gea.

Ook betrokken bij de ontwikkeling van de gratis OV-kaart: Ellen Baas van ingenieursbureau Sweco in Groningen (links) en Anneke Lukkes van het Toeristisch Netwerk Friese Wouden (rechts).

Meer info:
https://www.friesnieuws.nl/5432
www.friesemeren.eu
www.goudenfriesewouden.nl
www.leeuwarden2018.info
www.doolhofpark.frl

Informatie over recreatie en toerisme in Friesland:
www.frieslandholland.nl
www.frieslandtravel.com
www.friesemeren.eu
www.goudenfriesewouden.nl
www.ijsselmeer.frl
www.waddenzeeland.nl
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandhollandtours.com
www.groepsuitjes.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief