Toeristen kunnen al in 2014 stad en land verkennen met MienSkip en MienFiets

Publicatiedatum: 12 december 2013
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Leeuwarden-Friesland Culturele hoofdstad van Europa 2018

De door Ottenhome in Heeg gemaakte Fox wordt geëlektrificeerd met gloednieuwe technologie en extra gemakkelijk bedienbaar gemaakt voor gebruik door beginnende pleziervaarders. In 2014 gaat de boot op tournee met het bureau voor toerisme Friesland Holland om Leeuwarden en Friesland op de kaart te zetten als culturele toplocatie in Europa.
De door Ottenhome in Heeg gemaakte Fox wordt geëlektrificeerd met gloednieuwe technologie en extra gemakkelijk bedienbaar gemaakt voor gebruik door beginnende pleziervaarders. In 2014 gaat de boot op tournee met het bureau voor toerisme Friesland Holland om Leeuwarden en Friesland op de kaart te zetten als culturele toplocatie in Europa.

WOLVEGA (NL) – Mienskip is hét Friese woord van Europese allure. Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland, sleepte met dit begrip, dat staat voor gemeenschapszin en “noaberschap”, de titel Culturele Hoofdstad van Europa 2018 binnen. De jury noemde in zijn toelichting op de keuze voor Leeuwarden meermalen het woord ‘mienskip’, daarmee de revitalisering van de samenleving van onder naar boven benadrukkend: gedragen door iedereen.

Het bureau voor toerisme Friesland Holland, dat van meet af aan toerisme- en cultuurgedeputeerde Jannewietske de Vries heeft gesteund om de felbegeerde titel binnen te halen, geeft het begrip een extra dimensie met een serie unieke Leeuwarden 2018 voer- en vaartuigen waarmee toeristen de komende jaren de provincie kunnen verkennen: MienSkip, MienFiets, MienSloep, MienJacht en MienAuto. Aan deze namen worden ook gelijkluidende websites gekoppeld.
Friesland Holland-directeur en bedenker Albert Hendriks uit Wolvega: “Mienskip is een schitterend woord. ‘Mien’ betekent in het Nedersaksisch ‘mijn’ en ‘skip’ is Fries voor ‘schip’. Dat is toch prachtig in een provincie met twee veel gebezigde talen, het Stellingwerfs en het Fries? De Stellingwerven kunnen volop meeliften met Leeuwarden 2018, als ze willen.”

 

Ook voor mensen met handicap
Alle mobiliteitsproducten, ook de fiets, hebben volgens Hendriks gemeen dat ze meerpersoons, goedkoop te huur, zeer duurzaam en ook voor een vriendelijke prijs te koop zijn.
“Momenteel wordt gewerkt aan de bouw van een tweepersoons funtoerfiets, een sloep en een zeiljachtje, alle drie met een zeer geavanceerde elektrische aandrijving waarbij Friese uitvinders betrokken zijn. Bijzonder is dat de MienFiets een grote funwaarde heeft én zeer geschikt is voor het meenemen van een passagier met een handicap die al dan niet actief meetrapt. Het is beslist geen typisch fiets voor mensen met een beperking, integendeel. Het is vlot en grappig. Er komt ook een versie zonder elektrische trapondersteuning.”

Export
Hendriks: “MienSkip, MienFiets en MienSloep zijn doordacht en breed inzetbare transportmiddelen van internationale allure. Ze verbruiken geen of nauwelijks elders opgewekte energie, zijn heel gemakkelijk te bedienen en zeer betaalbaar. In het geval van de sloep, het zeiljachtje en de tweepersoonsfiets gaat het voor een deel om bestaande producten die sterk opgewaardeerd zijn met innovaties waarmee we tot ver in Europa indruk kunnen maken. De ten behoeve van brede inzetbaarheid gemodificeerde producten gaan met ons bureau voor toerisme op tournee, met name in Duitsland en België. De sloep is bijna vaarklaar en wordt op Boot Düsseldorf 2014 gepresenteerd, compleet met de belettering MienSloep.nl. Aan de fiets en het zeiljacht wordt nog gewerkt, maar die zijn begin volgende jaar klaar voor een uitgebreide test.”

Info: www.mienskip.eu
www.leeuwarden2018.info

 MienSkip