Tour de Frise: lekker dwars door Friesland

Tour de Frise: lekker dwars door Friesland

Publicatiedatum: 29 maart 2012
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Fietsarrangement vol unieke Friese cultuur en natuur

Romantisch Oost-Friesland. Typisch voor de oostelijke helft van Friesland, de Friese Wouden: lange lanen en door boomwallen omzoomde weiden.
Romantisch Oost-Friesland. Typisch voor de oostelijke helft van Friesland, de Friese Wouden: lange lanen en door boomwallen omzoomde weiden.

WOLVEGA (NL) – De provincie Fryslân is vooral bekend om zijn Elfstedentocht en de Friese meren. Maar dat is maar de helft van Friesland, zegt het bureau voor toerisme Friesland Holland. Het heeft daarom een fietsarrangement ontwikkeld waarin je kennismaakt met alles wat typisch Fries is: terpen, kasteeltjes, de bouw van houten en stalen platbodemschepen, turfwinning, beerenburg en andere streekproducten en natuurlijk ook de Elfsteden. Je moet er wel tien dagen voor uittrekken, op de fiets.

Het 10-daagse fietsarrangement Tour de Frise kost € 795,- per persoon (bij twee personen in een hotelkamer) op basis van half pension en inclusief toeristenbelasting, bagagevervoer van hotel naar hotel, pech-onderweg-service en een uitgebreide routeinformatiepakket met kaarten en gidsen voor een goede reisvoorbereiding thuis.

Romeinen

Waar de Romeinen rond de jaartelling stopten — bij de grote Hollandse rivieren — gaat de Tour de Frise “renner” verder op verkenning in het laagste en meest schilderachtige deel van Nederland. De Romeinen gingen, om geen grote risico’s te lopen, vriendschappelijke en zakelijke betrekkingen aan met de Friezen, sinds mensenheugenis zeer bedreven in internationale handel en scheepvaart. Dit zijn twee van de vele thema’s van de reis door het 5.000 jaar oude Friese cultuurlandschap.

 

Hegebeintum en de bollenstreek.De Friezen langs de kust woonden tientallen eeuwen op terpen, woonheuvels, tot dat dijken het land tegen hoog water beschermden en ze zich ook op de “begane grond” konden vestigen. De eerste dijken werden tussen 1000 en 1500 aangelegd door monnikken. De zeer vruchtbare oude terpgrond werd tussen 1840 en 1945 tot vlak bij de kerk en de huizen weggegraven, zoals hier in Hegebeintum, en verkocht aan Holland, het westen van Nederland, voor het vruchtbaar maken van de zanderige tulpenvelden. </i>
Hegebeintum en de bollenstreek. De Friezen langs de kust woonden tientallen eeuwen op terpen, woonheuvels, tot dat dijken het land tegen hoog water beschermden en ze zich ook op de “begane grond” konden vestigen. De eerste dijken werden tussen 1000 en 1500 aangelegd door monnikken. De zeer vruchtbare oude terpgrond werd tussen 1840 en 1945 tot vlak bij de kerk en de huizen weggegraven, zoals hier in Hegebeintum, en verkocht aan Holland, het westen van Nederland, voor het vruchtbaar maken van de zanderige tulpenvelden.

Verrassing op verrassing

Het hedendaagse arrangement is van A tot Z een Friesland Belevenis. Wie dit speciaal geformeerde 10-daagse arrangement boekt maakt kennis met UNESCO werelderfgoed als het stoomgemaal bij Lemmer en de Waddenzee, maar ook met minder bekende, verborgen schatten van de provincie Fryslân. Je fietst door typisch Friese landschappen, langs meren en de zee, door nostalgische stadjes en dorpjes met schitterende winkeltjes. De toerist krijgt een beeld van de ontstaansgeschiedenis vanaf de terpenbouw, 3.000 jaar voor Christus, tot en met de turfgraverij in de 20-ste eeuw. Eeuwenoude monumenten, waaronder de kleinste kasteeltjes en kerkjes van Europa, hebben de deuren voor de cultuurfreaks geopend. Men maakt kennis met de bouw van platbodemschepen, de beroemde skûtsjes, en met de melkveehouderij en wereldwijd vermarkte Friese zuivelproducten

Friese gastvrijheid

De Friezen koesteren hun identiteit van een land van voortvarende schippers en boeren, van makers van wereldberoemde ambachtelijke en industriële producten. Ze houden de eigen taal levend, mede met behulp van ook voor gasten leuke tradities, zoals dorpsfeesten en zeilwedstrijden met historische schepen. En elkander altijd groeten is ook een goede gewoonte van Friezen, op het water en op het fietspad. De toerist is een graag geziene gast: “Geniet van al het moois wat wij voor ons zelf en voor u hebben bewaard!”

De Friese keuken en streekproducten krijgt men voorgeschoteld in het restaurant van de negen hotels, waar men overnacht. De logementen zijn speciaal geselecteerd voor dit arrangement, zodat men iedere dag met volle teugen geniet van de sfeer van weleer en de heerlijkheden van Friesland.

<i><b>Stinzen en staten.</b> Een kijkje in de keuken van Fogelsanghstate in Veenklooster, één van de vele kasteeltjes in het noorden van Friesland.</i>

<i><b>Florissante palinghandel.</b> Heeg, nu een geliefd watersportoord,  was vroeger het centrum van de Friese palinghandel, onder andere met  Londen. De Hegemer vissers brachten de paling, levend, met robuuste  zeewaardige palingaken naar hun eigen aanlegplaats aan de Theems. Deze  replica van een palingaak, de Korneliske Ykes II, ligt in het dorp en  maakt regelmatig tochten met toeristen.</i>

Stinzen en staten. Een kijkje in de keuken van Fogelsanghstate in Veenklooster, één van de vele kasteeltjes in het noorden van Friesland.
Florissante palinghandel. Heeg, nu een geliefd watersportoord, was vroeger het centrum van de Friese palinghandel, onder andere met Londen. De Hegemer vissers brachten de paling, levend, met robuuste zeewaardige palingaken naar hun eigen aanlegplaats aan de Theems. Deze replica van een palingaak, de Korneliske Ykes II, ligt in het dorp en maakt regelmatig tochten met toeristen.

Info: www.tourdefrise.nl of bel 0561-615364 (bureau voor toerisme Friesland Holland www.frieslandholland.nl) voor een gratis Tour de Frise-magazine.