Trips en tips van ‘locals’ voor toeristen: Canal Cruises en Kunst & Kitsch Route

Trips en tips van ‘locals’ voor toeristen: Canal Cruises en Kunst & Kitsch Route

Publicatiedatum: 11 maart 2016 – Reporter: Albert Hendriks

In alternatief Leeuwarden CH 2018 programma ligt nadruk op authenticiteit

Trips en tips van ‘locals’ voor toeristen: Canal Cruises en Kunst & Kitsch Route

De vaarroute met een boerenpraam van De Wartenster begint en eindigt tussen de Nieuwe Pijp en de Lange Pijp in het centrum van Leeuwarden, nabij De Waag.

De vaarroute met een boerenpraam van De Wartenster begint en eindigt tussen de Nieuwe Pijp en de Lange Pijp in het centrum van Leeuwarden, nabij De Waag.

LEEUWARDEN (NL) – Touroperators en toeristen de weg wijzen naar het authentieke Leeuwarden, in 2018 de culturele hoofdstad van Europa. Dat is de missie van het bureau voor toerisme Friesland Holland. Het startte twee jaar geleden al met de promotie van Leeuwarden 2018 en lanceert nu stap voor stap typisch Friese activiteiten en arrangementen die garant staan voor een originele en gevarieerde beleving van de dynamische Friese hoofdstad en de provincie.

Canal cruises, thematische praamvaarten en dagtochten door de grachten van Leeuwarden, is de eerste 2018 Tour. Nog deze maand volgt de introductie van de Kunst & Kitsch Route door Leeuwarden, tezamen met de presentatie van het eerste viertalige Leeuwarden 2018 Magazine voor busbedrijven en toeristen. Daarin zijn ook trip nummer 3, een City Cycling & Walking Tour langs de plaatselijke bezienswaardigheden, en tip 4, een vaarroute voor motorjachten en sloepen in en om Leeuwarden opgenomen. Trip 5, 6 en 7 hebben betrekking op fietsroutes vanuit Leeuwarden richting Grou en Nationaal Park De Alde Feanen, de Noordelijke Elfsteden Fietsroute en de Frisian Shopping Route. Deze winkeltjesroute verbindt de Kleine Kerkstraat in Leeuwarden met de Noord-Friese Winkeltjesroute en voert fietsers en automobilisten langs de leukste winkeltjes en attracties.

Lekker lokaal
Directeur Albert Hendriks van het Friese toeristenbureau heeft de hulp ingeroepen van ‘locals’, journalisten als Andries Veldman, verantwoordelijk voor de nieuwe Kunst & Kitsch Route, en ondernemers als Jacob Nauta van activiteitenboerderij en kaasmakerij De Wartenster in Warten (eigenaar van de pramen die ingezet worden voor culturele en culinaire tochten door Leeuwarden en omgeving) en Johannes Klaversma van restaurant en grand café De Walrus. Met dit horecabedrijf ontwikkelde Hendriks een ‘City cycling and walking tour’ langs bezienswaardigheden in de binnenstad. De route komt nog deze maand uit als viertalige placemat in een oplaag van 40.000 stuks en als publicatie in het nieuwe Leeuwarden 2018 magazine.

Het bureau voor toerisme Friesland Holland volgt een eigen weg wat Leeuwarden CH 2018 aangaat. Hendriks: “Vanwege het ontbreken van boekbare evenementen en arrangementen van de zijde van de organisatie en omdat wij vooral willen investeren in duurzame events die je nu al kunt meemaken, maar ook lang na 2018. Wij zetten vooral typisch Leeuwarder en Friese activiteiten internationaal in de schijnwerpers. We ontwikkelen ook nieuwe, zoals de Kunst & Kitsch Route en de Frisian Shopping Route, evergreens in wording.”

Leeuwarden Canal Cruises
Individuele bezoekers aan Leeuwarden kunnen vanaf de zomer van 2016 iedere zaterdagmiddag in juli en augustus een praamtocht met een schipper/gids door de grachten van de oude binnenstad van Leeuwarden en langs de koninklijke Prinsentuin boeken. De geschiedenis van Leeuwarden, de grootste van de Friese elf steden en hoofdstad van de provincie Friesland, gaat terug tot in de Romeinse tijd. De uit drie samengevoegde terpen bestaande stad kreeg in 1435 stadsrechten en werd de bakermat van het Nederlands koningshuis, Oranje Nassau. De boottrip met een authentieke boerenpraam van kaas- en activiteitenboerderij De Wartenster leidt toeristen en inwoners langs 2.000 jaar Friese geschiedenis. De boottocht van een uur kost maar een tientje. Groepen kunnen op afspraak het gehele jaar een praamtocht maken. Ze kunnen kiezen uit talrijke thematische vaartochten, zoals een palingtocht met beroepsvisser, palingroken, Friese bierproeverij en een Wartenster kaas- en mosterdproeverij.

Vaste afvaarten
Opstapdagen Leeuwarden Canal Cruise: Iedere zaterdag van de maanden juli en augustus.
Afvaart: 14.00 uur. Bij grote drukte ook om 15.00 uur.
Duur boottocht: ca. 1 uur.
Route: Rond en door de binnenstad van Leeuwarden.
Schipper/gids: ja.
Voertaal: Nederlands en Engels.
Prijs: € 10,00 per persoon incl. Leeuwarden 2018 Magazine met plattegronden, routes en informatie over de stad in vier talen (Nederlands, Duits, Engels en Frans).
Start en finish: Stadsgracht, tussen Nieuwe Pijp en Lange Pijp, Nieuwestad, Leeuwarden City.
Kaartverkoop: In de boot, bij afvaart.
Online reserveren: www.leeuwarden2018.info
Meer informatie dagtochten: www.leeuwarden2018.info
De Wartenster Praamvaren, Jacob Nauta,
tel. 058-2552056. B.g.g. 06-21 455 832

Bladeren in het Leeuwarden 2018 magazine met o.a. Kunst & Kitsch Route:
www.leeuwarden2018.info (homepage)

Websites Leeuwarden 2018 en Canal Cruises:
www.leeuwarden2018.info

Informatie over recreatie en toerisme in Friesland:
www.frieslandholland.nl
www.friesemeren.eu
www.goudenfriesewouden.nl
www.ijsselmeer.frl
www.waddenzeeland.nl
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandhollandtours.com
www.groepsuitjes.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Typisch Leeuwarder activiteiten krijgen het stempel ‘Authentic Liwwadden’.

Typisch Leeuwarder activiteiten krijgen het stempel ‘Authentic Liwwadden’.

De voorkant van het viertalige Leeuwarden 2018 magazine dat deze maand in een grote oplaag verschijnt.

De voorkant van het viertalige Leeuwarden 2018 magazine dat deze maand in een grote oplaag verschijnt.