Tuinier vorstelijk landgoed verrijkt tentoonstelling Princessehof

Tuinier vorstelijk landgoed verrijkt tentoonstelling Princessehof

Publicatiedatum: 27 februari 2012
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Romke van de Kaa: tuinaardewerk

Romke van de Kaa
Romke van de Kaa

LEEUWARDEN (NL) – De eigenzinnige tuinexpert Romke van de Kaa levert een speciale bijdrage aan de tentoonstelling ‘Groen Geluk. Van lusthof tot volkstuin’ in Keramiekmuseum Princessehof. In de tentoonstelling, die het gehele tuinseizoen te zien is in Leeuwarden, vormen tuinen het decor voor keramiek met een groen tintje. Van de Kaa is fervent liefhebber en verzamelaar van keramiek: “Men kan geen tuinliefhebber zijn zonder van keramiek te houden”, aldus de botanicus. In de tentoonstelling vertelt Romke van de Kaa op zijn karakteristieke wijze over de bloemen en planten op de keramiek.

In de tentoonstelling zien we onder andere de prachtigste bloemen op art nouveau vazen en terrines in de vorm van groenten en fruit. Romke van de Kaa zal deze bloemen en planten determineren en heeft uiteraard enkele leuke anekdotes in petto. Hij neemt de bezoeker mee op een botanische reis door de tentoonstelling. Van de Kaa tuiniert en woont op het landgoed Hof te Dieren, voormalig bezit van stadhouder-koning Willem III. Hij genoot zijn opleiding in Engeland en leerde zowel kweken als schrijven in dienst van tuinier en schrijver Christopher Lloyd.

Buiten de Perken

In 1994 verscheen zijn eerste tuinboek, Buiten de Perken, dat onlangs voor de veertiende maal werd herdrukt. Over zijn boek De Getemde wildernis schreef Pauline Terreehorst in De Volkskrant:

“Toch is Van de Kaa niet alleen maar opstandig, relativerend en grappig. Wanneer hij adviezen geeft over de verzorging van planten is hij opeens de degelijke tuinier voor wie geen enkele plant een geheim heeft, ook al vertikken ze het zelfs bij hem weleens te groeien en te bloeien. Juist die combinatie van ironie en vakmanschap maken hem tot zo’n uitzonderlijk tuinschrijver.”

In maart 2012 verschijnt zijn nieuwste boek ‘Verwilderen’, een pleidooi voor een natuurlijker manier van tuinieren. Dit boek zal in de museumwinkel verkrijgbaar zijn, voor de prijs van €19,95.

Overtdekte tuinen

Voor de tentoonstelling heeft tuinarchitect Anet Scholma van het bekende Buro Mien Ruys vier verschillende tuinontwerpen gemaakt. Bezoekers wandelen in het museum door een achttiende-eeuwse formele tuin. Een andere zaal is omgetoverd tot een negentiende-eeuwse kas, met echte bloemen en planten. Deze vormen een mooi geheel met de toen modieuze jardinières en andere potterie. In de populaire bordertuin van rond 1900 springen de art nouveau decoraties eruit. De museumtuin ondergaat een metamorfose en verandert in een volkstuincomplex. In de sier- en moestuintjes vinden we bleekpotten en aardbeienpotten.

De tentoonstelling Groen Geluk. Van lusthof tot volkstuin, te zien van 25 maart tot en met 28 oktober 2012, is mede mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van het Mondriaan Fonds, de Gemeente Leeuwarden, het SNS REAAL Fonds en het St. Anthony Gasthuis.

Bezoekersinformatie

www.princessehof.nl