Tulpenroute ten zuiden van Friesland wordt 16 april geopend

Tulpenroute ten zuiden van Friesland wordt 16 april geopend

De Noordoostpolder fleurt de hele wereld op

LEMMER (NL) – Vrijdag 16 april 2021 gaat het grootste tulpenveld van de wereld, de Noordoostpolder ten zuiden van het Friese Lemmer, in stappen in bloei. Nu bloeien al enkele soorten aan de Kuinderweg tussen Kuinre en Emmeloord, bij een parkeerplaats van natuurpark Wellerwaard, om precies te zijn bij de wandelroute naar de Casteleijnsplas, een voormalige zandwinput. De eerste bloemen hebben zichtbaar schade opgelopen door de nachtvorst en hagel van de afgelopen dagen. Het tulpenbollenareaal in de Noordoostpolder is om en nabij de 2700 hectare. De in september 1942 drooggevallen IJsselmeerpolder zelf is 48.000 hectare.

De eerste tulpen staan al in bloei en wel in een perceel aan de Kuinderweg tussen Kuinre en Emmeloord, pal naast een parkeerplaats van natuurpark Wellerwaard.

U heeft vanaf half april 2021 ongeveer drie weken de tijd om de bloemenpracht te bewonderen, want als de tulpen in volle bloei staan, vindt ook gauw de ‘onthoofding’ plaats. Koppen heet dat. Het gaat bollenkwekers als Pieter en Teun Mulder van Mulder Tulips in Rutten en Van Meer in Creil in eerste instantie niet om de bloem, hoe mooi ook om te zien voor de toerist, maar om de bol. De tulp moet als plant al zijn energie in de ontwikkeling van de bollen steken. Die worden vanaf half juni met een rooimachine geoogst en vervolgens gepeld, gedroogd, gesorteerd en opgeslagen in speciale schuren.

De binnenkort allemaal bloeiende tulpen werden voor de winter, in oktober en november, als bol in de grond gestopt. Afhankelijk van het weer laten de vroege soorten zich al vanaf eind januari van hun groene kant zien. Momenteel, zaterdag 10 april 2021, zijn de tulpenvelden in de polder nog zo groen als gras, met uitzondering van enkele hectares aan de Kuinderweg nabij Emmeloord. De meeste tulpenbollen belanden bij zogenaamde broeiers, zoals de firma Van Meer in Creil in de Noordoostpolder. Het in bloei trekken van de bollen gebeurt op water in trays (bakjes) in verwarmde kassen in de periode van half november tot eind april. Vanuit de broeierij gaan de bosjes tulpen naar winkels over de hele wereld, grotendeels per vliegtuig, maar in West-Europa veel per vrachtwagen. Net als in de rest van de wereld worden nu in Nederlandse bloemenwinkels en supermarkten veel bloeiende tulpen aangeboden.

Tulipan
Er zijn honderden soorten tulpen. De tulp komt van origine uit Oost-Turkije en kwam zo’n 400 jaar geleden Nederland binnen via een botanische tuin in Leiden. De Nederlandse benaming ‘tulp’ komt van het Perzische woord ‘tulipan’, wat tulband betekent. Tulpenbollen waren in het begin van de 17-de eeuw zeer zeldzaam en duur: ze kostten net zoveel als een huis. De eerste professionele Hollandse tulpenteler was Carolus Clusius (1526 – 1609), kruidendokter en plantkundige.  Zowel Turkije als Nederland gebruiken de tulp voor de promotie van hun land als vakantiebestemming.

Meer info over de tulpenroute en tulpenteelt in de Noordoostpolder:
www.tulpenfestival.nl/route/ (tulpenroute)
www.muldertulips.nl (tulpenbollenkwekerij aan de Hopweg in Rutten in de Noordoostpolder, twee kilometer ten zuiden van de Friese watersportplaats Lemmer aan het IJsselmeer)
www.facebook.com/muldertulips62/videos/2911814349050329 (promovideo met vele soorten trendy tulpen van Mulder Tulips ter stimulering van de verkoop van hun tulpenbollen aan internationaal actieve broeiers)
www.firmavanmeer.com (tulpenbroeierij en tulpenexporteur aan het Creilerpad in Creil in de Noordoostpolder)
www.tulpeninformatiecentrum.nl

Virusveilige vakanties:
www.anderhalvemetervakanties.com

Unieke zekerheden voor vakantiegangers met bestemming Friesland:
Friesland Holland Travel Service, de reisorganisatie van het bureau voor toerisme van Fryslân, biedt 15 unieke zekerheden in de Corona-periode:
www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/
www.friesnieuws.nl/corona-voucher-met-sgr-garantie-bij-annulering-of-omboeking
www.anderhalvemetervakanties.com

Vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief/