Vier moderne kunstenaars in Middeleeuwse kerk

Vier moderne kunstenaars in Middeleeuwse kerk

Zaterdag 20 april 2019 in Lichtaard aan Waddenzee:

LICHTAARD (NL) – Op zaterdag 20 april 2019 start de Noord-Friese Winkeltjesroute met een nieuwe editie van Kunst in de Kerk. Ook dit jaar is de Gertrudiskerk in Lichtaard verkozen als locatie voor de maandelijkse tentoonstelling, meldt Dorian Hofker, die de happening samen met Liesbeth Sijtsma organiseert. De kerk is gevestigd aan de Noardermieddyk 3 en is gratis toegankelijk voor belangstellenden. Dat geldt ook voor de winkeltjesroute.

Airbrush van Hiltje de Boer-Kuipers.

Tussen 10.00 uur tot 17.00 uur exposeren verschillende regionale kunstenaars hun werk in het 16e eeuwse kerkje. Hofker: “Dit keer is het de beurt aan maar liefst vier kunstenaars. Airbrush artieste Hiltje de Boer maakt haar opwachting, alsmede keramiste Jantina Dotinga. Verder is er werk te bewonderen van schilders Jan Harm van der Meij en Wietze de Jager.”

Airbrush
Hiltje de Boer-Kuipers is woonachtig in Reitsum en heeft als hobby airbrushen. Bij de Airbrushtechniek wordt verf onder druk op doek gespoten, of desgewenst op een muur of bijvoorbeeld een auto. De kunstenares: “Dit was eerst wel moeilijk om te leren, want een potlood doet gewoon wat je wilt, maar een spuit moet je indrukken om de juiste hoeveelheid verf te doseren. Dat valt in het begin niet mee”.
Als kind tekende zij al graag dieren en later werden dit voorwerpen en mensen. De liefde voor airbrush is ontstaan bij het zien van airbrushtekeningen op vrachtwagens. Hiltje werkt ook in opdracht. Momenteel focust zij zich met name op airbrushtekeningen op papier.

Keramiek
Jantina Dotinga uit Burdaard is keramiste en gespecialiseerd in handgevormde objecten van klei, zoals schalen en bollen. Middels de Raku-techniek, waarbij tijdens het stookproces de elementen aarde, vuur, lucht en water samenkomen, bakt zij haar kleikunstwerken af. Raku-gestookt aardewerk is te herkennen aan het craqueléglazuur (kleine barstjes) op zwartgeblakerde klei. In haar galerie “De Ferdivedaasje” in Burdaard geeft ze samen met haar zus cursussen in Raku.

Olieverf
Tijdens de expositie in Lichtaard zijn er olieverfschilderijen te bewonderen van Jan Harm van der Meij en Wietze de Jager. Dorian Hofker: “Harm Jan is drie jaar geleden begonnen met schilderen. Hij schildert met olieverf en zijn passie gaat uit naar stillevens. Een jaar later is Wietze de Jager begonnen met schilderen. Hij kan al zijn creativiteit kwijt in het schilderen van landschappen. Een variatie aan kunstwerken van deze heren is te bewonderen in het kerkje. Met een beetje geluk zien we ze aan het werk tijdens Kunst in de Kerk.”

Eén keer per maand
Door meerdere kunstenaars tegelijk te laten exposeren in het terpkerkje, wordt elke maand voor een verrassende expositie gezorgd. De expositie vindt slechts eenmaal per maand plaats. Mevrouw Hofker: “Normaal gesproken elke laatste zaterdag van de maand, maar in verband met Koningsdag nu een week eerder.”

Exposeren?
Bent u kunstenaar en heeft u interesse in exposeren bij Kunst in de Kerk? Stuur een mailtje naar Liesbeth Sijtsma liesbeth@outdoormozaiekgallery.nl. Kunst in de Kerk is onderdeel van de Noord-Friese Winkeltjesroute. U kunt een bezoek aan Kunst in de Kerk combineren met de winkeltjesroute. In de kerk zijn routekaarten gratis verkrijgbaar.

Meer info:
www.noordfriesewinkeltjesroute.nl

Friesland reisgidsen, magazines en routekaarten:
www.frieslandhollandwebshop.nl

Vakantiebestemming Friesland Holland:
www.provinciefriesland.frl

Arrangementen van bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Keramiek van Jantina Dotinga.

Doorlopers (olieverf) van Wietze de Jager.

De kerk van Lichtaard.