Wadden Fruit: Monique van de Ven

Publicatiedatum: 31 juli 2009
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.frieslandhollandnieuws.nl


Klik op foto voor vergroting

VLIELAND (NL) – Antiek en nostalgie zijn in bij gepensioneerden en jonge renteniers, blijkbaar de reden voor de Waddeneilanden om de 57-jarige Monique van de Ven in te huren voor de promotie van wadden.nl. De jeugd gaat tegenwoordig naar Salou, vandaar.

De actrice was 23 juli 2009 even op Vlieland, één van de vier Friese Waddeneilanden, om de site te lanceren. Zowel voor haar werk als privé kwam ze er vaak. Monique, volgens het geboorteregister Monica Maria Theresia van de Ven, werd 28 juli 1952 geboren in het Brabantse Zeeland en groeide op in Rijswijk. De blonde schoonheid volgde één jaar de Toneelschool in Maastricht en werd daar in 1971 vanaf geplukt voor het debuut in de film Turks Fruit naar een roman van Jan Wolkers die in 1969 verscheen. Monique werd een van de bekendste Nederlandse filmactrices.

Unicef
Ze was 17 jaar getrouwd met cameraman Jan de Bont, met wie ze vanaf het midden van de jaren 70 tot 1987 in Los Angeles woonde. Ze is nu getrouwd met de acteur en scenarioschrijver Edwin de Vries die ze ontmoette bij de opnames voor Een Maand Later (1987). Ze ontving twee keer een Gouden kalf, in 1985 voor haar hele oeuvre en tien jaar later voor haar optreden in de film Romeo. In 1999 werd ze uitgeroepen tot Nederlands actrice van de eeuw. Met de verfilming van het boek Zomerhitte van Jan Wolkers maakte zij in 2008 haar grote regiedebuut. Eerder, in 1996 regisseerde ze ook een film, maar een korte, Mama’s Proefkonijn. Monique van de Ven, die in 1993 van haar zoon Sammie beviel, is sinds 1996 ambassadeur voor Unicef Nederland.

Info: www.wadden.nl
Tourist Information: www.frieslandholland.nl