Windmotor Munnekeburen kandidaat voor molenprijs van 90.000 euro!

Windmotor Munnekeburen kandidaat voor molenprijs van 90.000 euro!

Publicatiedatum: 29 augustus 2013
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Burgemeester Weststellingwerf geeft startsein tweede molenproject

De huidige stomp zonder romp en rotor.
De huidige stomp zonder romp en rotor.

MUNNEKEBUREN (NL) – Op vrijdag 30 augustus om 15.15 uur zal het project Restauratie Windmotor Groote Veenpolder op spectaculaire wijze van start gaan, melden de molenaars van De Rietvink, Rolf en Lia van der Mark. Het project wordt, bij wijze van spreken, in de wind gedraaid door Gerard van Klaveren, burgemeester van de gemeente Weststellingwerf waartoe natuurgebied Rottige Meente met zijn vele molens behoort.

Het restant van de windmotor staat aan de Veendijk te Munnekeburen. Alleen dit betonnen voetstuk is nog over van de imposante Amerikaanse windmotor met een roos van maar liefst 12 m.
De stalen reus – gebouwd in 1921 – is “geveld” in 1983 door een jongetje!
Lia van der Mark: “Hij kon namelijk de slaap niet vatten door de herrie die de windmotor maakte als gevolg van slecht onderhoud. Hij bond de windmotor vast zodat het akelige geknars ophield. Maar de windmotor kon zich nu niet meer uit de wind draaien en een storm in 1983 blies het hele gevaarte om. Sindsdien ligt het molenrestant er verlaten en desolaat bij.”

In 2010 kochten Lia en Rolf van der Mark de molenstomp. Na restauratie van molen De Rietvink aan de Veedijk in Nijetrijne, ook in de Rottige Meente,  van 2008 tot 2010, is de windmotor hun volgende molenproject. “De opening valt samen met het bezoek van de jury van de Molenprijs 2013 die op die dag alle zeven genomineerde projecten in Nederland bezoekt. De Windmotor dingt mee naar de Molenprijs 2013 van € 90.000,-, beschikbaar gesteld door Vereniging de Hollandsche Molen gesponsord door de BankGiroLoterij. In september zal door middel van een internetstemming bepaald worden wie de fel begeerde Molenprijs 2013 in ontvangst mag nemen.”

In 1983 werd de windmotor van Munnekeburen geveld door een storm. Zo ziet een windmotor er uit. Deze staat aan de Ie bij Oudega in de gemeente Smallingerland.

In 1983 werd de windmotor van Munnekeburen geveld door een storm.

Zo ziet een windmotor er uit. Deze staat aan de Ie bij Oudega in de gemeente Smallingerland.

Molen de Rietvink was het eerste restauratie project van de molenfans Rolf en Lia van der Mark. Molen de Rietvink was het eerste restauratie project van de molenfans Rolf en Lia van der Mark.

Molen de Rietvink was het eerste restauratieproject van de molenfans Rolf en Lia van der Mark.

Info: www.molenderietvink.nl