Winnend Culturele Hoofdstad arrangement: met fiets en kajak naar Opera Spanga

Winnend Culturele Hoofdstad arrangement: met fiets en kajak naar Opera Spanga

Recreatiecongres Merk Fryslân in teken van Leeuwarden-Fryslan CH 2018

Winnend Culturele Hoofdstad arrangement:
met fiets en kajak naar Opera Spanga

LEEUWARDEN (NL) – De gekste en het moeilijkst uitvoerbare Leeuwarden-Fryslân 2018 arrangementen kregen de 150 deelnemers aan het Frysk Rekreaasje Kongres 11 december 2017 voorgeschoteld in de Leeuwarder Hogere Hotelschool Stenden, dit onder leiding van spreekstalmeester Meije Gildemacher. Het publiek, voornamelijk bestaand uit relaties van organisator Merk Fryslân, het marketingbureau van de provincie, ambtenaren, VVV’ers en een opvallend klein aantal ondernemers en politici, mocht per telefoon de beste van de tien composities kiezen.

Winnares Petra Boorsma uit Langelille (gemeente Weststellingwerf) wordt toegesproken door wethouder Friso Douwstra van de gemeente Leeuwarden. Douwstra heeft onder andere de bereikbaarheid van de culturele hoofdstad van Europa in portefeuille, maakt ruim baan voor grote en dure evenementen, zoals de Franse Reuzen van Royal de Luxe op 17, 18 en 19 augustus 2018, maar is voor het CDA Leeuwarden ook woordvoerder Financiën…….

Het team van de 47-jarige enthousiaste en sportieve Petra Boorsma uit Langelille aan de rivier de Tjonger bleek het meest aansprekende pakket te hebben: De rode loper door een groene omgeving. Haar ploeg kreeg een marketingpakket cadeau, waaronder €500, te besteden aan reclame op social media. Het arrangement is nu nog niet te boeken.

Hanita van der Schaaf van Merk Fryslân schreef de cheque uit, CDA-wethouder Friso Douwstra van de gemeente Leeuwarden overhandigde hem aan Petra die de kost verdient als professionele bijscholer van cardiologen. Zij bedenkt en organiseert allerlei bijeenkomsten en events om vasculair geneeskundigen bij de les en de tijd te houden, tot aan informatieve kajaktochten aan toe.

In haar CH 2018 pakket zaten hotel-jachthaven-partycentrum Iselmar van Bulent Guner in Lemmer, het UNESCO Werelderfgoed Woudagemaal en een tochtje op een e-bike, om halverwege over te stappen in een kajak om daarmee naar de opera van Spanga te peddelen. Die vindt volgend jaar weer plaats in het Zuid-Friese veenweidegebied en wel op 24, 26, 28, 31 juli en 2, 4, 7, 9, 11, 13 augustus. Na de voorstelling hoef je niet peddelend terug: een ecobus van taxionderneming Van der Bles in Makkum brengt je terug naar het viersterrenhotel aan het water. René Van der Bles, één van de leden van Petra’s CH-team, zit via de Stichting It Preamke ook achter rondvaarten met een elektrische praam in en om Makkum.

Het beste CH 2018-arrangement
Het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland, koos eerder op grond van de verwachte interesse — kennismaking met de héle provincie — en variatie en uitvoerbaarheid,  dit deelbare fietsarrangement als ‘Het arrangement van Friesland’: http://www.frieslandfietsvakanties.com/beste-leeuwarden-ch-2018-arrangement-rondje-friesland-op-fiets/

Meer info
www.kayaktjongertours.nl
www.operaspanga.nl
www.lemmerholland.nl
www.wolveganoordwolde.nl

Leeuwarden European Capital of Culture 2018:
www.leeuwarden2018.info

Programma Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa 2018:
www.friesland.nl/nl/culturele-hoofdstad/programma

Vakantiebestemming Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Arrangementen van bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Naaistreek. De deelnemers aan het Frysk Rekreaasje Kongres werden onder andere geïnformeerd over nieuwe experiencecenters, zoals het in aanbouw zijnde beleefcentrum op de Afsluitdijk, een door de Amsterdammer Bert Kranendonk bedacht project. Hij (geheel rechts op de groepsfoto op de Afsluitdijk met de toerismegedeputeerde VVD’er Klaas Kielstra geheel links) kondigde ook een Fries aardewerk experiencecenter op basis van Koninklijke Tichelaar in Makkum aan. Deze onderneming is nu gespecialiseerd in moderne gevelbekleding met tegels en sloot ruim tien jaar geleden de oorspronkelijke bakkerij in de dorpskern. De keuze voor Makkum schoot helemaal in het verkeerde keelgat van de aanwezige Harlingen-promotor Ben van der Ham, voorzitter van VVV Harlingen en Bestemming Noardwest. Kranendonk, die net het publiek had gevraagd om samen te werken bij de ontwikkeling van arrangementen rond door de overheid gesubsidieerde experiencecenters, werd vanaf de tribune onbehoorlijk gedrag verweten. Hij, Kranendonk, had vorig jaar een belevingscentrum in combinatie met de nog bestaande en geheel authentieke Harlinger aardewerkfabriek in Harlingen beloofd: Fries Blauw. Een naaistreek van de bovenste plank, zo typeerde Van der Ham de handelwijze van Kranendonk, directeur van het bureau Dutch Experience Group (DEX).

Dit is niet Jort Kelder, maar Tjeerd van Bekkum, CEO (Chief Executive Officer, bestuursvoorzitter) van Leeuwarden-Fryslân 2018, oud-burgemeester van Smallingerland (Drachten e.o.).

 

 

Goede koers. De nieuwe directeur van Leeuwarden-Fryslân 2018, Tjeerd van Bekkum, spreekt het publiek in het auditorium van Stenden toe. In een aparte zaal werden deelnemers door Marjan Soepboer en Gerard Kremer van Yn Business en de Toerisme Alliantie Friesland aangepoord ver over de grens te kijken. Kees van der Most van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC Holland Marketing) schetste de goede positie en ontwikkelingen van Friesland op het gebied van toerisme. Ca. 70% van de buitenlandse gasten in Friesland komt voor een watergerelateerde vakantie uit Duitsland naar de Friese meren of de Waddeneilanden. Ca. 30% van de buitenlandse toeristen zijn Vlamingen die helemaal verslingerd zijn aan de romantische Friese Elfsteden die ze vooral per fiets aandoen (www.culinaireelfstedentocht.nl en www.elfstedenroute.nl). Meer info: http://www.etfi.nl/blog/toerisme-alliantie-frysl%C3%A2n-gelanceerd-etfi-brug-naar-onderwijs en http://www.nritmedia.nl/kennisbank/38775/het-trendrapport-toerisme-recreatie-en-vrije-tijd-2017-in-50-trends en www.ynbusiness.nl