Woestijnvos in Leeuwarden!

Woestijnvos in Leeuwarden!

Publicatiedatum: 27 februari 2012
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Aqua Zoo Friesland

De Fennek.
De Fennek.

LEEUWARDEN (NL) – Niet alleen kleine potjes hebben soms grote oren, ook kleine vosjes kunnen hele grote oren hebben. U kunt vanaf dinsdag 28 februari 2012 kennismaken met een nieuwe diersoort in Aqua Zoo Friesland: de fennek, ook wel woestijnvos genoemd.

Martine Otten van de Leeuwarder dierentuin: “De Fennek is het kleinste lid van de vossenfamilie, maar heeft wel de allergrootste oren. Een mannetje en een vrouwtje verbleven de afgelopen weken achter de schermen in Dierenpark Wissel, in afwachting van de gereedkoming van hun verblijf in Aqua Zoo Friesland in Leeuwarden. Het verblijf moet warm zijn, omdat de dieren in de woestijn leven. Ook is er een flinke laag zand nodig voor de gravers. Daarnaast slapen de dieren als het licht is en daarom is in het verblijf het dag- nachtritme omgedraaid. ’s Nachts gaan de lichten aan, zodat de dieren dan gaan slapen. Overdag, als de bezoekers de dieren komen bewonderen, zijn de fenneks actief. Beide fenneks zijn in 2010 geboren. Hopelijk zullen de twee in de toekomst voor nog kleinere vosjes gaan zorgen.”

Fenneks

Fenneks zijn kleine vossen die voorkomen in de dorre woestijngebieden van noordelijk Afrika. Ze ontlopen de hitte van de dag door overdag in holen onder de grond te slapen en ´s nachts actief te worden. De uitzonderlijk grote oren komen ook goed van pas in de woestijn: ze verliezen er veel warmte door. Ze zijn zo goed aangepast aan het leven in de droogte, dat ze de enige in de woestijn levende carnivoren zijn die niet in de buurt van drinkwater hoeven te leven. Hun benodigde vocht halen ze namelijk uit hun voedsel.

Interne verhuizingen beesten

Voor de komst van de fenneks vonden een aantal interne verhuizingen plaats. De fenneks zullen hun thuis vinden in het voormalig bettongverblijf. Eerder zijn de bettongs (kleine buideldieren) al verhuisd naar het voormalig baardagamenverblijf nadat hier de nodige aanpassingen zijn gedaan. Zo is de bodem van het verblijf verlaagd. De Australische bettongs zijn namelijk goede springers en door deze aanpassing zullen ze niet over de rand van hun nieuwe verblijf springen. De baardagamen zijn ook nog steeds te vinden in het overdekte Naturama. Zij zijn verhuisd naar een voormalig leegstaand verblijf. Door hun goede schutkleuren is het goed speuren naar deze reptielen.

Openingstijden

Oktober t/m april 10.00-17.00, mei t/m september 9.30-18.00

Entreeprijzen: volwassenen Euro 17,00, kinderen 3 t/m 11 jaar Euro 14,50

Aqua Zoo Friesland, De Groene Ster 2, 8926 XE Leeuwarden, tel.: 0511-431214, www.frieslandzoo.nl