Wolvega is Appelscha ver voorbijgefietst, met dank aan de e-bike en Giethoorn

Wolvega is Appelscha ver voorbijgefietst, met dank aan de e-bike en Giethoorn

Publicatiedatum: 13 mei 2016 – Reporter: Albert Hendriks

Hotel Holland Inn van familie Kromkamp
werd hét fietshotel voor Nederlanders en Belgen

Wolvega is Appelscha ver voorbijgefietst, met dank aan
de e-bike en Giethoorn


Piet en Ans Kromkamp hebben Wolvega op de fietskaart gezet.

WOLVEGA (NL) – Het in Zuidoost Friesland gelegen Appelscha boert qua hotellerie en gastronomie achteruit. Een andere plaats in dezelfde regio maakt op dat vlak juist grote sprongen voorwaarts: Wolvega. Tot 2000 stelde de hoofdplaats van de grote gemeente Weststellingwerf op het gebied van toerisme niet veel voor. Niks eigenlijk. Zelfs het gemeentebestuur zag geen potentie.

Het leek zichzelf te hebben geblinddoekt wat toerisme betreft. Tot grote ergernis van de hotelhouders Piet en Ans Kromkamp uit Oldeholtpade die in 1998 het ingedutte Holland Inn aan de rand van het dorp overnamen. Zij gingen voortvarend te werk. In de loop der jaren werd het hotel met bijna 50 kamers steeds mooier en gezelliger. Er verschenen touringcars en met het jaar steeds meer fietsers. Nu opvallend veel e-bikers.

“75% van onze gasten, veel uit het zuiden, maar ook héél veel uit Groningen, komt hier om te fietsen. De bustoeristen komen hier voor Nationaal Park De Weerribben en Giethoorn en om te bridgen,” zegt Piet Kromkamp, bijna 70. Zijn niet minder enthousiaste echtgenote en steun en toeverlaat door dik en dun is even oud, al is dat absoluut niet te zien. Wolvega-promotor Piet moet om gezondheidsredenen een tandje terugschakelen. Dat kan nu hij en zijn vrouw hun 44-jarige dochter Jaqueline Zandhuis bereid hebben gevonden de zwaarste taken uit te voeren.

Stalling voor 100 e-bikes
Het drie sterren hotel Holland Inn, dat direct aan de ‘piste’ en aan de rustige weg Wolvega-De Blesse ligt, in de vallei van de rivier de Linde, draait als een trein. Ook na de komst van het zeer luxe Van der Valk aan de autosnelweg A32 in 2005, bleef de gastenstroom toenemen. Holland Inn ontwikkelde zich tot een comfortabel fietshotel met één van de grootste en meest praktische fietsenbergingen van het noorden. Zelfs viersterrenhotel Van der Valk heeft niet zo’n mooie fietsenberging. Het zeer luxe WTC WestCord hotel in Leeuwarden heeft wel stalling à la Holland Inn. Dik honderd e-bikes kunnen in Kromkamps hotel inpandig achter slot en grendel gestald en opgeladen worden.

De gemeente
En de gemeente? Die heft nu toeristenbelasting! Piet Kromkamp kan gelukkig lachen om ‘de stank voor dank’. Hij is al lang blij dat er eindelijk een toerismewethouder is die zich 100% inzet voor de ontwikkeling van recreatie en toerisme in de Zuid-Friese gemeente: Frans Kloosterman, een zoon van oud-politicus Jan Kloosterman uit Buitenpost. Die was niet minder fanatiek, maar dan in de Noardlike Fryske Wâlden, het noorden van de Gouden Friese Wouden. Jan Kloosterman zat bijvoorbeeld achter de oprichting van het IJstijdenmuseum op het terrein van botanische tuin ‘De Kruidhof’ in Buitenpost.

Kloosterman ‘junior’, net als zijn vader eens politieman, kampeert en fietst zich bij wijze van spreken de pleuris in Weststellingwerf om de kansen op het gebied van lonend toerisme te verkennen. Achterelkaar ontstaan leuke recreatiebedrijfjes, omdat de initiatiefnemers nu op support kunnen rekenen van de bureaucraten die eerder niks zagen in Wolvega als toeristenplaats.

Mede door de snelle ontwikkeling van de elektrische fiets — de hele dag trapondersteuning zonder bijladen — is Wolvega in korte tijd een toeristenkern van grote betekenis geworden. Wat Appelscha liet liggen, pakte Wolvega op. En nu hebben de Wolvegasters met hulp van het bureau voor toerisme Friesland Holland ook Leeuwarden 2018 in het pakket opgenomen. Het eveneeens Weststellingwerfse dorp De Hoeve heeft zich uitgeroepen tot Cultureel Hoofddorp van Europa 2018, met de volle steun en aandacht van oud-gedeputeerde Jannewietske de Vries en haar opvolgster Sietske Poepjes. De Weststellingwervers hebben de smaak te pakken. Waar ze maar kunnen halen ze de krenten uit de pap, ook over de grens met Overijssel, Drenthe en Flevoland, omdat ingedommelde oude toeristenplekken, zoals Appelscha, het nalaten. 

UNESCO Werelderfgoed
Vanuit Wolvega kan de toerist kennismaken met vijf totaal verschillende landschappen, maar ook met UNESCO werelderfgoed: het Wouda stoomgemaal in Lemmer, het voormalige museumeiland Schokland ten zuiden van Emmeloord en de in 2018 200 jaar bestaande Maatschappij van Weldadigheid met Museum de Koloniehof in Frederiksoord, genomineerd werelderfgoed. Topbestemmingen op fietsafstand van Wolvega dankzij nieuwe lange-afstand e-bikes, zoals de Batavus Yamaha Stream, KOGA E-Deluxe, de ALBA Elfsteden Edition en de Giant Elegance E+ 1 Deluxe, e-bike van het jaar 2016.

Het bureau voor toerisme heeft, mede vanwege de aanstaande benoeming van de Maatschappij van Weldadigheid tot werelderfgoed, een UNESCO Tour voor fietsers ontwikkeld: http://frieslandtravel.com/nl/fietsen/e-bike-arrangementen/unique-e-bike-arrangementen/unique-cycling-e-bike-arrangement-unesco-werelderfgoed  “Een luxe maar zeer betaalbaar arrangement inclusief de huur van de beste e-bikes ter wereld,” zegt Albert Hendriks, directeur van het bureau voor toerisme Friesland Holland. “Wij zetten daar zeer comfortabele en uitzonderlijk luxe elektrische fietsen in met een groot uithoudingsvermogen en bewezen betrouwbare techniek uit ons Unique-programma.”

Vijf landschappen
Wolvega, landelijk bekend vanwege de grootste woonboulevard van Nederland, het 75.000 vierkante meter grote Home Center met meer dan 50 woonspeciaalzaken, wordt omringd door vijf wereldwijd unieke landschappen, waarvan enkele de status Nationaal Park hebben:

1. De bos- en boomwallenrijke Friese Wouden;
2. Het Friese rivierenland (Linde en Tjonger);
3. De door veenafgraving ontstane moerassen en plassen rondom Wolvega en Giethoorn;
4. De Friese Meren;
5. De Noordoostpolder.

Het dorp ligt op een kleine hoogte tussen de valleiën van de rivieren Lende en Tjonger. Eén meter over de grens van de bebouwde kom en de toerist staat oog in oog met unieke natuur en cultuur.

Highlights
Toeristische hoogtepunten in Wolvega en omgeving zijn de vele molens, oude boerderijen, sluisjes en sluizen (o.a. Driewegsluis met paviljoen), de mooiste tuin van Friesland 2016, De Oevertuin in De Blesse, historisch landgoed De Eese bij Steenwijk, Nationaal Park Drents-Friese Wold (de bossen van Noordwolde, Appelscha en Drenthe), de Turfroute voor boten en fietsen, het noordwesten van Overijssel met Nationaal Park Weerribben-Wieden-Rottige Meente (meren en vaarten van Ossenzijl, Kalenberg, Giethoorn en Nijetrijne), het op recreatief gebied sterk opgewaardeerde Kuinderbos met oud burchtterrein bij Kuinre, tropisch planten- en dierenparadijs Orchideeënhoeve met Vlindervallei en nieuwe speeljungle van 1.000 vierkante meter in Luttelgeest (vlakbij Kuinre, route Kuinre-Emmeloord), de Friese Meren (Echtenerbrug en Delfstrahuizen aan het Tjeukemeer, Lemmer aan het IJsselmeer) en koninklijk Oranjewoud met zijn mooie buitenplaatsen en tuinen, ooit het domein van de Friese Nassaus.

Leuk om te weten: De Friese Nassaus, met name Prinses Maria Louise (1688-1765) heeft veel betekend voor de stad Leeuwarden (zie kamer in keramiekmuseum Princessehof) en de provincie Fryslân, maar ook voor de Oranje-dynastie. Ze is een cruciaal persoon geweest in de geschiedenis van de Nassaus en de Oranjes en in het voorzetten van de lijn. Zij is de stammoeder van het huidige koningshuis Oranje-Nassau en dus van de huidige koning Willem-Alexander. Bovendien stammen alle huidige regerende vorsten in Europa, maar daarnaast ook vele voormalige koningen en keizers, van haar en haar man af. Geniet in Oranjewoud van de vorstelijke sfeer en in Museum Heerenveen van de geschiedenis van landgoed Oranjewoud!

UNESCO fietsarrangement:
http://frieslandtravel.com/nl/fietsen/e-bike-arrangementen/unique-e-bike-arrangementen/unique-cycling-e-bike-arrangement-unesco-werelderfgoed

Fietsparadijs Wolvega (publicatie met fietskaart en 100 foto’s):
http://www.wolvega-touristinformation.nl/nl/wolvega-tourist-information/10-wolvega-weerribben-noordwolde/wolvega-nieuws/2262-fiets-en-wandelparadijs-wolvega-centrum-van-vijf-unieke-landschappen

Websites over de vijf landschappen in en om Wolvega:
www.goudenfriesewouden.nl
www.wolveganoordwolde.nl
www.lemmerholland.nl
www.ijsselmeer.frl
www.friesemeren.eu
http://www.vvvnoordoostpolder.nl/noordoostpolder
www.florissantfriesland.nl

Informatie over recreatie en toerisme in Friesland:
www.frieslandholland.nl
www.friesemeren.eu
www.goudenfriesewouden.nl
www.ijsselmeer.frl
www.waddenzeeland.nl
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandhollandtours.com
www.groepsuitjes.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Direct aan de ‘piste’, eindeloos ver de Lindevallei inkijken, dat kan op het terras van Holland Inn. Jacqueline Zandhuis (links) en haar ouders Piet en Ans genieten er elke dag van.
Direct aan de ‘piste’, eindeloos ver de Lindevallei inkijken, dat kan op het terras van Holland Inn. Jacqueline Zandhuis (links) en haar ouders Piet en Ans genieten er elke dag van.

Piet Kromkamp op een nieuwe Koga Unique E-Deluxe van Friesland Holland Travel Service, de reisorganisatie van het Fries bureau voor toerisme waarmee hotel Holland Inn samenwerkt om het fietstoerisme in Zuid-Oost Friesland te bevorderen.
Piet Kromkamp op een nieuwe Koga Unique E-Deluxe van Friesland Holland Travel Service, de reisorganisatie van het Fries bureau voor toerisme waarmee hotel Holland Inn samenwerkt om het fietstoerisme in Zuid-Oost Friesland te bevorderen.

Fietsparadijs Wolvega.
Fietsparadijs Wolvega.

Fietsparadijs Wolvega.
Fietsparadijs Wolvega.

Fietsparadijs Wolvega.
Fietsparadijs Wolvega.

Fietsparadijs Wolvega.
Fietsparadijs Wolvega.

Fietsparadijs Wolvega.
Fietsparadijs Wolvega.

Fietsparadijs Wolvega.
Fietsparadijs Wolvega.

Fietsparadijs Wolvega.
Fietsparadijs Wolvega.

Fietsparadijs Wolvega.
Fietsparadijs Wolvega.