Workum raakt 19 hotelkamers kwijt: Wymerts wordt appartementencomplex

Workum raakt 19 hotelkamers kwijt: Wymerts wordt appartementencomplex

Herstart hotel Galamadammen steeds moeilijker na twee jaar dicht

Workum raakt 19 hotelkamers kwijt: Wymerts wordt appartementencomplex

WORKUM (NL) – Het tegenover het Jopie Huismanmuseum aan de Noard in Elfstedenstad Workum gelegen hotel Wymerts wordt naar alle waarschijnlijkheid nog deze zomer verbouwd tot een woonappartementengebouw. Yvon Konijn en Ewald Overdijk verkochten het 19 kamers tellende hotel met restaurant aan drs. ing. Gert-Jan Bloemendal (44) uit Barneveld, een boerenzoon die zich heeft bekwaamd in veelsoortige kleinschalige vastgoedontwikkeling. Hij heeft al een aannemer gevonden, in Friesland. Voor 1 maart 2022 vindt de overdracht plaats en gaan Konijn en Overdijk terug naar Terschelling, waar ze tot 15 jaar geleden restaurants runden. Ze zoeken nu op het Waddeneiland werk en woonruimte. 

Hotel Wymerts in Workum is verkocht aan woonplanontwikkelaar Gert-Jan Bloemendal in Barneveld. Foto: Albert Hendriks, Fries Nieuws.

 De Gelderse vastgoedman, die ook in de randstad actief is met kleine aparte woonprojecten, zag het Workumer pand, dat ooit ook een GGZ-instelling was, op Funda in Business te koop staan. Hij wil het vanaf de straat bijna niet zichtbare diepe pand “renoveren en transformeren naar iets moois na overleg met de gemeente en omwonenden.” Het complex heeft een horecabestemming, maar er mag ook permanent gewoond worden. De kans is groot dat er in totaal tien appartementen beschikbaar komen, bijvoorbeeld voor Workumers — die zich al meldden — en misschien ook voor toeristen die zelf willen koken. Daarom komen in de woonunits keukens. Bloemendal denkt zelfs nog aan handhaving van het restaurant en de keuken, met kok, mogelijk in combinatie met zorg. “Ik peins nog over de exacte invulling van Wymerts. Ik heb al overleg gehad met de gemeente Súdwest-Fryslân, maar heel concrete plannen heb ik nog niet op tafel gelegd in Sneek.”

Meer hotels in andere handen
Binnenkort komt zeker nog een klein hotel in de zuidwesthoek van Friesland in andere handen. Die overname per 1 juni 2022 wacht op goedkeuring van de regionale Rabobank. Dat ook hotel-restaurant-jachthavens Galamadammen in Koudum te koop zou staan of zelfs verkocht zou zijn wordt in alle toonaarden ontkend door de woordvoerder van de eigenaar, Egbert Steenbergen. Die vroeg 2020 zelf het faillissement aan van de exploitatiemaatschappij Horeca Merenzicht BV. Dat was aan het begin van de coronacrisis. Het hotel-restaurantbedrijf met bijna 50 kamers had in 2020 en 2021 ondanks de pandemie en beperkende overheidsmaatregelen een topresultaat kunnen boeken — iedere Nederlander leek in Friesland op vakantie te willen — maar vastgoedeigenaar Galamadammen Steengoed BV in ’s-Gravenhage hield de zaak potdicht en plaatste bewakingscamera’s op het omvangrijke terrein.

Albert Hendriks, directeur van het bureau voor toerisme Friesland Holland: “Het wordt met het jaar moeilijker om zo’n groot en in de basis prachtig bedrijf op te starten. Het gebouw, dat kort voor de coronacrisis nog aan de achterkant voor een kapitaal werd verbouwd, lijdt eronder dat het niet gebruikt en goed verzorgd wordt. Aan de voorzijde moet nog het nodige gebeuren, zo ook aan de steigers in de twee jachthavens. Het is doodzonde dat er al twee jaar geen teken van leven is op deze toplocatie tussen de Fluezen en de Morra op de vaarroute Friese meren – IJsselmeer én aan de Elfstedenroute. Maar naarmate de tijd vordert, worden de verhalen ook steeds wilder. Eén verhaal is dat de eigenaarsfamilie in Den Haag, die adellijke wortels in de Friese grond heeft, het hotel twee keer zo groot wil maken en dan pas herstarten. Het wordt steeds mysterieuzer.”

Meer info:
www.hotelwymerts.nl
www.galamadammen.nl

Virusveilige vakanties:
www.anderhalvemetervakanties.com

Vakanties met SGR-Garantie en andere unieke zekerheden van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief/

Yvon Konijn (foto) en haar man Ewald Overdijk, de huidige eigenaren van hotel-restaurant Wymerts, gaan terug naar Terschelling. Foto: Albert Hendriks, Fries Nieuws.

Hotel-restaurant Galamadammen in Koudum is al bijna twee jaar dicht en nóg maakt de Haagse eigenaar van het vastgoed niets bekend over een eventuele herstart. Het complex zou niet te koop staan en ook niet verkocht zijn, wat momenteel vaak wordt beweerd. Foto: Albert Hendriks, Fries Nieuws.