Zeillessen vallen nu onder laag BTW-tarief

Publicatiedatum: 1 juni 2010
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst www.frieslandhollandnieuws.nl

Zeilschool Zuidlaardermeer en HISWA winnen strijd van Belastingdienst:

Zeillessen vallen nu onder laag BTW-tarief

 

De vlag kan uit: zeilen belastingtechnisch deels gelijkgesteld aan andere sporten.
Klik op foto voor vergroting

Zeilscholen als Pean in Nes bij Akkrum geven meestal les op afgebakend vaarwater. Foto: www.pean.nl
Klik op foto voor vergroting

WOLVEGA (NL) – De watersportbranche mag voortaan net als andere sporten het gunstige lage btw-tarief hanteren. Dat is de uitkomst van een rechtszaak van Zeilschool Zuidlaardermeer en HISWA Vereniging tegen de Belastingdienst. HISWA Vereniging – brancheorganisatie van de watersportindustrie – voert al een jarenlange strijd en is verheugd over “de doorbraak.” De Belastingdienst kan overigens nog wel in cassatie gaan tegen de uitspraak.

Tot dusver moesten zeil- en vaarscholen het hoge BTW-tarief van 19% aan hun klanten berekenen. Het geven van zeilles wordt nu onder voorwaarden met 6% BTW belast, evenals vrijwel alle andere sporten in Nederland. De watersport was hier een uitzondering op. De reden van de Belastingdienst is dat watersport niet in een gebouw of sportaccommodatie plaatsvindt maar in de openbare ruimte. Controle zou daarom moeilijk kunnen plaatsvinden.

“Dat strookte niet met de geest van de wet om sporten te stimuleren. Zeilen is een oerhollandse en nota bene een Olympische sport. Ouders met kinderen moesten voor een week zeilles veel meer BTW betalen dan voor een ander sportkamp. Dat vonden wij onverteerbaar’’, stelt Geert Dijks, hoofd branchebelangen bij HISWA Vereniging.

Vinea Sneek was één van de initiatiefnemers van het schoolzeilen.
www.vinea.nl
Klik op foto voor vergroting
Zeilen wordt toegankelijker en steeds leuker door snelle zwaardboten als de Topaz. Foto: www.garijp.nl
Klik op foto voor vergroting

Zeilschool Zuidlaardermeer spande daarom met steun van HISWA Vereniging een rechtszaak aan en won. Het Gerechtshof van Leeuwarden bepaalde dat het geven van zeilles binnen een afgebakend zeilgebied voortaan met 6% belast moet worden in plaats van met 19% BTW.

Eis: afgezet vaargebied
In de praktijk blijkt dat zeilles vaak wordt gegeven binnen een met boeien afgezet vaargebied waar naar goed gebruik anderen niet doorheen varen. In deze situaties geldt nu het lage BTW-tarief. “Een belangrijk steuntje in de rug voor de zeilsport. Zo wordt de drempel lager om te genieten van deze prachtige sport”, stelt Willem Otto Nachbahr, directeur-eigenaar van Zeilschool Zuidlaardermeer.HISWA Vereniging vindt het positief dat zeilen eindelijk gelijkgesteld wordt met andere sporten en hoopt dat dit in de toekomst geldt voor alle zeillessen in Nederland. Nu geldt de uitspraak nog voor zeilscholen die binnen een afgebakend gebied les geven, maar ook dit laatste onderscheid zou in de toekomst moeten vervallen. Zeilscholen stellen per slot van rekening sportaccommodaties beschikbaar zoals bedoeld in de Europese wetgeving.

Info: www.hollandsailingschools.nl

Tourist information: www.frieslandholland.nl
Meer nieuws: www.friesland-holland-nieuws.nl
Fries Nieuws: www.frysknijs.nl