Zuivel- en activiteiten-boerderij De Wartenster in Operatie van der Mos

Publicatiedatum: 12 augustus 2009
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.frieslandhollandnieuws.nl

Vrijdag 14 augustus 2009 Ned 2, Omroep MAX, 21.20 uur:

Zuivel- en activiteiten-boerderij De Wartenster
in Operatie van der Mos

Jacob en Janne-Rints Nauta en hun driejarige dochter Mirte in hun Landwinkel.
Klik op foto voor vergroting

WARTEN (NL) – Aanstaande vrijdag, 14 augustus 2009, is zuivelboerderij en Landwinkel De Wartenster te zien in Operatie van der Most en wel op Ned 2 om 21.20 uur. Het bedrijf in Warten verkoopt een honderdtal streekproducten, organiseert excursies, feestjes en business events, maar kwam niet zo van de grond als de eigenaren verwacht hadden. Hoewel De Wartenster niet aan de criteria voor deelname voldeed (niet bijna failliet, geen vijf werknemers), mochten Jacob en Janne-Rits Nauta toch meedoen aan het programma van Omroep MAX. Operatie van der Most is een samenwerking tussen Omroep MAX en de RVU. Het programmaformat is van Cycloop.tv.

Hennie en Theo
Geen uitdaging is te gek voor Hennie van der Most (58) die ooit begon met een handel in gebruikt ijzer en inmiddels een enorm imperium heeft opgebouwd met vaak heel risicovolle projecten. Zijn ongekende werkwijze en aanpak maakt Hennie van der Most een voorbeeld voor heel veel jonge ondernemers! “Durf je nek uit te steken, werk hard en heb een rotsvast geloof in eigen kunnen”, is zijn credo. Van der Most, die zich vaak in een helicopter verplaatst, wordt in het nieuwe programma bijgestaan door zijn TV-compagnon Theo Bax (68) en het stylinghuis Ridge en Brooke. Bax is een door de wol geverfde ondernemer die al sinds jaren zijn kennis en ervaring inzet voor noodlijdende bedrijven van jonge ondernemers. Dit doet hij via Stichting Ondernemersklankbord dat samen met de Start Foundation meewerkt aan het programma.

Metamorfose
“Dit was voor ons een unieke kans om met Hennie van der Most naar het bedrijf te kijken. Als startend bedrijf, we bestaan pas sinds eind 2007, en met de drukte op het reeds bestaande melkveebedrijf, is het lastig gebleken om voldoende klanten naar de winkel te trekken. Heel hard werken, maar altijd tijd en handen tekort! Het lukte ons niet om de laatste noodzakelijke stap voorwaarts te zetten. Vandaar we de hulp van het programma hebben ingeroepen en niet zonder resultaat!”In vier dagen tijd werd De Wartenster door Hennie van der Most en zijn compagnon getransformeerd tot een heel ander bedrijf, nu met een theetuin, dierenweides, speelgelegenheid en een prachtig theehuis. Op de vernieuwde website zijn hiervan foto’s te zien.

Jacob Nauta maakt vele soorten kaas.
Klik op foto voor vergroting

Boerderij Nauta
Het 28-jarige paar Jacob en Janne-Rits Nauta, dat een samenwerkingsverband met Nauta senior heeft, startte twee jaar geleden zuivel- en activiteitenboerderij ‘Landwinkel De Wartenster’ aan de Midsbuorren, 500 meter buiten de bebouwde kom van Warten. De Nauta’s produceren op de boerderij een twaalftal soorten kaas, kwark, standyoghurt, karnemelk, karnedrink (karnemelk met vruchtensap), vanillevla, gewone en kruidenboter en volle melk. Naast deze eigen verse productenlijn voeren ze een honderdtal langer houdbare producten van 70 andere boerenbedrijven die ook bij de coöperatie Landwinkel aangesloten zijn.

Boer’n business
Landwinkel De Wartenster verzorgt rondleidingen op het boerenbedrijf en organiseert workshops, zoals kaasbereiding en melkkrukschilderen. Speciaal voor de schooljeugd beschikt het over een educatief programma. Groepen kunnen hun energie buiten kwijt met klompgolf en andere “lowland games”. Voor vergaderaars en feestgangers hebben ze een brandschone “stal” met twee openslaande deuren voor het ultieme contact met frisse Friese buitenlucht. Het stinkt er absoluut niet, want de stal met vee staat ver van de stal met zakenlui en hun met Gucci en Chanel bespoten secretaresses. Puur natuur bieden Jacob en Janne-Rints Nauta. Wie vanuit het vergader- en feestlokaal naar buiten loopt , stapt direct in de appelhof. Een koeienstaart verder en men staat in oneindig weiland. Niemand die je hoort of stoort, daar onder de rook van Leeuwarden.

Agrarisch cultureel erfgoed
Een bezoek aan de Wartenster zuivelmakers is ook te combineren met een bezoek aan de uit 1725 daterende Greidboerderij in de bebouwde kom van Warten en een tocht met een boerenpraam naar Nationaal Park ‘De Alde Feanen’ en het bezoekerscentrum in Earnewâld.
Wie Nauta’s stal gaat vergelijken met die van de museumboerderij zal tot de conclusie komen dat de hedendaagse koe bijna twee keer zo groot is als “ús mem” van een paar eeuwen geleden. De koe van vandaag produceert ook een veelvoud van het koetje in de museumboerderij: 7.000 tot 11.000 liter per jaar.

Info: www.dewartenster.nl
Info Operatie Van der Most:
www.operatievandermost.nl
Info Omroep MAX: www.omroepmax.nl
Info stylinghuis: www.ridgeenbrooke.nl
Tourist Information: www.frieslandholland.nl
Meer nieuws: www.friesland-holland-nieuws.nl
Fries Nieuws: www.frysknijs.nl