Twee uur skûtsjesilen op Friese meren

Publicatiedatum: 2 juni 2010
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.frieslandhollandnieuws.nl

Elke zondag in juli en augustus:

Twee uur skûtsjesilen op Friese meren

Twee uur op loungeskûtsje voor 17,50 euro p.p.:

 

Schipper Jacob Huisman, de zoon van wijlen Jopie Huisman, de Rembrandt van Friesland, wiens werk in het grote Jopie Huisman Museum in Workum te zien is.
Klik op foto voor vergroting
 

KOUDUM (NL) – SKS-skûtsjesilen en IFKS-skûtsjesilen. Je mag er naar kijken en meer niet. Eén van Frieslands beste wedstrijdskûtsjesilers, Jacob Huisman, maakt het mogelijk dat u het skûtsjesilen écht beleeft , dus op het water in een Friese zeiltjalk. We hebben het dan over een zeer bijzonder skûtsje, Huisman’s zwarte loungeskûtsje. Het is een snel en superveilig schip, het enige skûtsje dat ook geschikt is voor gezinnen met kinderen.

Talrijke artiesten en andere VIP’s waren al bij hem aan boord. Huisman heeft geen kapsones: u mag ook mee, very important of niet. Iedere zondagmiddag in de maanden juli en augustus kunt u het nieuwe skûtsjesilen in Fryslân beleven. Voor 17,50 euro per persoon kunt u aan boord bij Hotel Jachthaven GalamaDammen, de startlocatie voor een machtige zeiltocht de Morra en de Fluessen. Inschepen om 14.00 uur, terug in de haven omstreeks 16.00 uur. Het boordkaartje koopt u bij de hotelreceptie. Reserveerlijn zondagtochten: telefoon 0514-521346 of info@galamadammen.nl

Wilt u met een groep varen? Dat is elke dag mogelijk, maar dan op afspraak: Friesland Holland Tourist Information & Travel Service, info@frieslandholland.nl of telefoon 0561-615364.

Jacob Huisman: contra clichés
Wie denkt dat het skûtsjeschippersvolk uit lomperds, vechtersbazen en aartsconservatieven bestaat die naast het zeilen nog één ding goed kunnen, namelijk vloeken, kan bij hotel GalamaDammen een ander beeld van de tjalkbestuurders krijgen. Daar heeft skûtsjeschipper Huisman uit Herbayum een opzienbarend gevoel voor design aan de dag gelegd.

Hij, de zoon van de bekende Workumer schilder Jopie Huisman, zit anders inelkaar dan andere beurtschippers. Hij houdt van welgemanierdheid, goed gastheerschap en een geintje. Gevoel voor onderscheidende marketing van skûtsjes heeft ie ook, getuige zijn achtste schip, een loungeskûtsje.

 
Foto1: Hostess Marije (voorgrond) en Huisman’s vrouw Geertje heten de gasten welkom aan boord van het eerste en enige loungeskûtsje van Nederland.
Foto2: De ‘Nooit Gedacht’ in loungeuitvoering.
Klik op foto voor vergroting
De loungebar.
Klik op foto voor vergroting
Het loungeskûtsje van Jacob Huisman wordt ook gebruikt voor de presentatie van nieuwe singles van Friese artiesten voor radio en televisie zoals hier de maiden trip van Nienke de Ruiter’s eerste Friestalige CD ‘Fertel my’.
Klik op foto voor vergroting
Foto1: De toiletgroep is van traanplaat gemaakt.
Foto 2: Het loungeskûtsje heeft GalamaDammen als uitvalsbasis.
 Klik op foto voor vergroting

Het extravagante partyschip heeft de in 1913 bij Barkmeijer in Stroobos gebouwde ‘Nooit Gedacht’ als basis. Die oude mest- en modderschuit kon wel een pimpbeurt gebruiken, vond Huisman. Zo fors als hij is zo fors sloeg hij ook aan het restylen. Jan des Bouvrie zou het er Spaans benauwd van krijgen, al was het alleen maar vanwege de meer dan royaal gebruikte kleur zwart in plaats van dat maagdelijke wit dat de Naardenaar altijd voor zijn zichtversterkers heeft. De van oud zeildoek gemaakte zit- en ligzakken kunnen bij Des Bouvrie wel door de beugel denken we, want ze zijn gebruikt wit. Dertig personen kunnen er op stoeien.

 
 Klik op foto voor vergroting

Het kan-niet-gekker-skûtsje
Huisman’s loungeskûtsje beschikt over nog meer eigenaardigheden, zoals een apart dames en heren toilet, opgetrokken van aluminium traanplaat, dat je met een hogedrukspuit kunt reinigen. Je glijdt niet uit als het skûtsje op één oor ligt en super hygiënisch! Natuurlijk hangt boven de gemeeschappelijke wastafel een spiegel zodat je ook jezelf kunt voorzien van een waterlijn of andere rompstriping.

Minstens zo belangrijk is het barretje met biertap en een koeling voor de drankjes. Omdat je na alcoholgebruik meestal minder goed oplet heeft Huisman de giek tot stahoogte verhoogd. Wie langer dan twee meter is kan vast wel een integraalhelm van de buurman van “oarnt moarn” (Piet Paulusma) krijgen.

Waarschuwen voor een gijp heeft geen zin als de passagiers die langer dan twee meter zijn niet weten wat dat is. Voor de veiligheid: Gijpen is een manoeuvre die de schipper uitvoert op een voor de windse koers waarbij de giek met het grootzeil van boeg verandert. Stel hij vaart eerst met het grootzeil over stuurboord, de rechter kant van het schip. Tijdens de gijp zwaait hij dan de giek naar bakboord, naar de linker kant, en komt hij dus “over bakboord” te varen. Hoewel de manoeuvre “gijpen” heet, wordt vaak de term gijp (of gijpje) gehanteerd: “Maak maar een gijp(je)”.

Ledlightcruise
Bruin en nat worden zijn beide mogelijk dankzij de verwijderbare overkapping van het voormalige laadruim, nu dus de lounge. De speakers onder de banken en de kleurrijke ledverlichting suggereren dat je in een drijvende disco zit. ’s Avonds geeft het een schitterend effect weet Huisman die geen moeite heeft om in het donker de weg te vinden. Hij kent elke golf en elke slag. Een candlelightcruise is niet meer van deze tijd. Wie zit er nu op dromerige romantiek te wachten? En bij een beetje wind brandt er geen kaars meer. Dus wie geen kaarsvet op zijn broek of buste wil boekt een ledlightcruise bij Friesland Holland Tourist Information & Travel Service, info@frieslandholland.nl, telefoon 0561-615364.