‘Sir Sèbastian’ naar Wolvega

‘Sir Sèbastian’ naar Wolvega

Publicatiedatum: 2 september 2010
Tekst en foto’s: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Business Lounge Victoria Park wil haute cuisine:

Jan Gerard van der Wal in één van de restaurants van Victoria Park in Wolvega.
Jan Gerard van der Wal in één van de restaurants van Victoria Park in Wolvega.

WOLVEGA (NL) – De Heerenveense topkok Jan Gerard van der Wal, wiens restaurant Sir Sèbastian op Business Park Friesland (Heerenveen-Noord) begin juni dit jaar failliet ging, gaat het event-, congres- en drafcentrum Victoria Park in Wolvega culinair op de kaart zetten.

Casper Veldink heeft cateraar Beijk uit Leek de opdracht gegeven het beste van het beste te leveren in zijn nieuwe Business Lounge en die serveerde chef-kok Van der Wal, nu in dienst van Beijk. Dit is een onderneming van de Van der Velde’s van de voormalige horecagrootgroothandel in Bakkeveen, nu Sligro.

De voormalige wodkadistilleerder Casper Veldink heeft voor 3,4 miljoen Drafcentrum Wolvega gekocht en nog eens een kleine drie miljoen gestoken in de ombouw van het enorme complex in een multifunctioneel events- en expocentrum. Hij maakte korte metten met het verleden, knikkerde er alles uit tot op de beton: “Victoria Park is totaal nieuw, ook de drafbaan is totaal gerenoveerd. Het centrum gaat op het gebied van congressen en events, maar ook op restauratieve vlak, tot de top van Nederland behoren.”
De voormalige wodkadistilleerder Casper Veldink heeft voor 3,4 miljoen Drafcentrum Wolvega gekocht en nog eens een kleine drie miljoen gestoken in de ombouw van het enorme complex in een multifunctioneel events- en expocentrum. Hij maakte korte metten met het verleden, knikkerde er alles uit tot op de beton: “Victoria Park is totaal nieuw, ook de drafbaan is totaal gerenoveerd. Het centrum gaat op het gebied van congressen en events, maar ook op restauratieve vlak, tot de top van Nederland behoren.”

Van der Wal was met Sir Sèbastian lid van de Fryslân Culinair-groep. Ook ’t Plein in Joure van Reitse Spanninga, de Friese tv-kok (Omrop Fryslân) is daarbij aangesloten. De club telt nu nog negen restaurants. Drie daarvan staan te koop. De economische crisis treft de dure Friese toprestaurants hard, terwijl de restaurants met goedkope (toeristen)menu’s juist goed boeren. Daarnaast proberen de hotelrestaurants de fijnproevers binnen te halen, ten koste van de chique etablissementen. De chef-koks daarvan kijken om zich heen. Tjitte de Wolff van Golden Tulip hotel Tjaarda in Oranjewoud wist de meermaals onderscheiden kok Thom-Gabie van Baars in zijn bedrijf te lokken en wil met hem laten zien dat goed eten niet een vermogen hoeft te kosten.

Bib Gourmand

Van der Wal sleepte, net als Van Baars, geregeld goede noteringen van critici en inspecteurs in de wacht. Van der Wal kreeg ook altijd een goede waardering van het culinaire magazine Lekker. Zijn zaak was ook opgenomen in de Bib Gourmand-gids voor de Benelux van bandenfabrikant Michelin. De vermelding Bib Gourmand (Bib is een afkorting van Bibendum, het Michelinmannetje) geeft aan dat het restaurant een voordelige en goede maaltijd serveert. Restaurants kunnen geen Bib Gourmand en ster tegelijk hebben. Tjaarda’s Oranjetuin en de Business Lounge van Victoria Park zijn beide op jacht naar een Bib Gourmand.

Victoria Park biedt drie gastronomische niveaus op drie verschillende locaties, ieder met een eigen keuken: snacks, luxe buffetten en haute cuisine. Een paar duizend mensen van eten en drinken voorzien is geen punt, gezien de grootkeukens. Partymanager Dennis van Loenen (links) doet de grote partijen, Jan Gerard van der Wal moet zich concentreren op de verfijnde keuken van de Business Lounge.

Jan Gerard van der Wal en zijn assistent Jan Arjen Plas uit Drachten in de nieuwe keuken van de Business Lounge.

Victoria Park biedt drie gastronomische niveaus op drie verschillende locaties, ieder met een eigen keuken: snacks, luxe buffetten en haute cuisine. Een paar duizend mensen van eten en drinken voorzien is geen punt, gezien de grootkeukens. Partymanager Dennis van Loenen (links) doet de grote partijen, Jan Gerard van der Wal moet zich concentreren op de verfijnde keuken van de Business Lounge.
Jan Gerard van der Wal en zijn assistent Jan Arjen Plas uit Drachten in de nieuwe keuken van de Business Lounge.

Info Business Lounge Victoriapark: www.victoriaparkwolvega.nl

Info Beijk Catering: www.beijk.com

Info: www.fryslanculinair.nl

Info Thom-Gabie van Baars: Golden Tulip Tjaarda neemt topkok in dienst