Toptentoonstelling: Rembrandt, Saskia en de Gouden Eeuw in het Fries Museum

Toptentoonstelling: Rembrandt, Saskia en de Gouden Eeuw in het Fries Museum

250 Objecten, waaronder zelfportret van Rembrandt uit Schotland!

LEEUWARDEN (NL) – Het Fries Museum in Leeuwarden heeft een bijzonder schilderij van Rembrandt van Rijn in bruikleen gekregen. Het zelfportret uit 1632 komt speciaal voor de tentoonstelling ‘Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw’ naar de hoofdstad van Friesland. Het werk is onderdeel van de Burrell Collection in Glasgow en is sinds 1727 niet meer in Nederland geweest. Het zelfportret is vanaf 24 november 2018 tot en met 17 maart 2019 te zien.

Campagnebeeld tentoonstelling ‘Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw’: Rembrandt van Rijn, Saskia en profil in rijk gewaad, 1633-1642, olieverf op paneel.

Rembrandt voltooide de afbeelding van zichelf in 1632. Begin 18de eeuw dook het werk op in Frankrijk en kwam het in bezit van Louis Philippe II, de Hertog van Orléans. Zijn collectie Vlaamse en Hollandse meesters werd in 1792 verkocht aan de kunsthandelaar Thomas Moore Slade in Londen. Nadat het doek verschillende eigenaren heeft gehad kwam het in 1946 in handen van de Schotse zakenman en filantroop Sir William Burrell, die het vervolgens aan de stad Glasgow schonk. In de tussentijd is het werk nooit meer te zien geweest in Nederland.

Lees meer Toptentoonstelling: Rembrandt, Saskia en de Gouden Eeuw in het Fries Museum