Volhouder Super Lauwersmeer is zeer succesvol en toont primeur: SL Discovery 47 AC

Volhouder Super Lauwersmeer is zeer succesvol en toont primeur: SL Discovery 47 AC

Veel minder Friese bouwers van stalen jachten op Boot Düsseldorf

NOARDBURGUM (NL) – In de stalen motorjachtenhal van Boot in Düsseldorf, ’s werelds grootste watersport- en vakantiebeurs, stonden tien tot vijftien jaar geleden wel twintig Friese jachtbouwers. Van 19 tot en met 27 januari 2019 staan in hal 17 maar twee Friese werven met een stalen, geheel naar de wensen van de opdrachtgever gebouwd jacht: De Boarnstream uit Jirnsum en Super Lauwersmeer uit Noardburgum.

Het in Noardburgum in aanbouw zijnde luxe motorjacht SL Discovery 47 AC dat begin januari 2019 per dieplader naar hal 17 van Messe Düsseldorf wordt gereden. Daar vindt van 19 tot en met 27 januari 2019 de grootste watersport- en vakantiebeurs ter wereld plaats. Het bureau voor toerisme Friesland Holland is er in meerdere hallen actief, onder andere met twee stands in hal 14, naast de Lemsteraak van Heech by de Mar uit Heeg.

De reden van het wegblijven van veel Friese werven is divers. Jetten Shipyard in Sneek ging failliet, Sturiër Yachts in Stavoren heeft ten tijde van de beurs geen showjacht beschikbaar en Sneker werven als Aquanaut Yachting Holland exposeren met succes en tegen aanzienlijk lagere kosten tegenwoordig thuis op hun voor- en najaarsshow Motorboot Sneek. Met een jacht van rond de 15 meter deelnemen aan de Duitse tentoonstelling kost zomaar €50.000,-.

Je moet dus een goed gevulde orderportefeuille hebben, delen in serie kunnen bouwen en vooral op de Duitse, Zwitserse en Belgische markt mikken wil een stand op Boot in Düsseldorf renderen.
Aan die voorwaarden voldoen de broers Bastiaan (48) en Louis Jousma (45), sinds 2000 eigenaar van de al 50 jaar bestaande jachtwerf Super Lauwersmeer in Noardburgum. Zij bouwen met een betrekkelijk klein ploegje vaklieden — maximaal 15 man — jaarlijks een zestal klassiek en zeer modern gelijnde ultra comfortabele jachten in de prijsklasse van €350.000,- tot €1.000.000,-. In tegenstelling tot veel jachtmerken bouwen de Jousma’s de hele boot op eigen erf, in drie nieuwe speciaal voor het doel gebouwde hallen: de cascohal, de schilderhal en de grootste hal, de afwerkhal. De stoffeerderij bevindt zich direct naast hun verkoopkantoor, op de plek waar ooit het restaurant van vakantiepark en bootverhuurder Zwartkruis stond. Door die locatie aan de Zwemmer beschikt Super Lauwersmeer ook over twintig ligplaatsen.

Primeur
Een groot succes is de SL Discovery lijn die vier jaar geleden werd geïntroduceerd. De ontwerper is Arnold de Ruyter van AR Design in Purmerend die al heel wat kleine “super yachts” op zijn naam heeft staan. Een man zonder kapsones, maar met heel goede ideeën.
Op Boot 2019 presenteert Super Lauwersmeer een primeur, de 14,33 m lange Discovery 47 AC met twee VIP-hutten, een voor en een achter. Redacteur Albert Hendriks van Fries Nieuws kreeg vrijdagmiddag 16 november 2018 als eerste de kapitale boot te zien, maar mocht niet te veel close-ups maken, want de onthulling vindt op Boot plaats. Medewerker Wilko van der Land legde tegen zessen de laatste hand aan enkele interieurelementen van het luxe reeds verkochte jacht, terwijl Louis, die bouwkunde heeft gestudeerd, de journalist en Friesland promotor het complex toonde. Zijn broer, van huis uit autotechnicus (IVA Driebergen), zat met een Duitse klant om de tafel voor wéér een exclusief jacht.

Familiebedrijf
Hier scoren de mannen in de Friese Wouden mee: de passie van een familiebedrijf met eerste klas vaklui als vaste medewerkers, enthousiasme, degelijkheid, gevoel voor design, alles onder één dak en dus heel transparant. De opdrachtgever is elk moment van de dag welkom en kan zodoende de bouw op de voet volgen. Dat is tamelijk uniek geworden in de jachtbouw, maar wordt door klanten zeer gewaardeerd weten Bastiaan en Louis Jousma. De heren, net zo toegankelijk als hun werf, wonen beiden in het flink opgeknapte en gezellige watersportstadje Kollum, nabij de Zwemmer, het riviertje dat het Lauwersmeer met de Burgumer Mar verbindt. Wie had dat ooit gedacht: inwoners van de Friese Wouden, Wâldpiken, die met design yachts hun concurrenten in het Friese merengebied voorbijvaren.

Het in Noardburgum in aanbouw zijnde luxe motorjacht SL Discovery 47 AC dat begin januari 2019 per dieplader naar hal 17 van Messe Düsseldorf wordt gereden. Daar vindt van 19 tot en met 27 januari 2019 de grootste watersport- en vakantiebeurs ter wereld plaats. Het bureau voor toerisme Friesland Holland is er in meerdere hallen actief, onder andere met twee stands in hal 14, naast de Lemsteraak van Heech by de Mar uit Heeg.

Louis Jousma in de grote afwerkhal. Super Lauwersmeer levert ieder jaar zo’n zes custom built jachten af, boten die grotendeels naar de wensen van de klant ingericht en uitgerust worden. Vooral door geavanceerde nautische apparatuur en comfortverhogende voorzieningen worden kleinere jachten, tussen de 10 en 15 meter, steeds prijziger.

Zij zijn sinds 2000 eigenaar van de werf Super Lauwersmeer in Noardburgum: Louis (links) en zijn broer Bastiaan Jousma (rechts). Bastiaan doet vooral de verkoop en public relations, Louis regelt de bouwkundige zaken.

Ook de casco’s last Super Lauwersmeer zelf.

Jachtontwerper Arnold de Ruyter (AR Design) uit Purmerend.

Louis Jousma op zijn vertrouwde plek in hal 17 op Boot 2018.

De werf Super Lauwersmeer, ook bekend onder de naam Frisian Motorboats, aan de Zwemmer in Noardburgum.

Mede dankzij financiële steun van de provincie Fryslân (afdeling Wurkje mei Fryslân van het departement Economische Zaken, gedeputeerde Sander de Rouwe, CDA) kan het bureau voor toerisme Friesland Holland op meerdere locaties op Boot 2019 in Düsseldorf wereldwijd unieke Friese watersportproducten in de schijnwerpers plaatsen.

Meer informatie:
www.superlauwersmeer.nl/nl/discovery/ac/47
www.superlauwersmeer.nl/nl
www.motorbootsneek.nl

Jachtontwerper Arnold de Ruyter:
www.friesnieuws.nl/new-dutch-design-promoted-by-friesland-holland/

Friesland Holland op Boot 2019 in Düsseldorf:
www.friesnieuws.nl/toch-weer-friesland-holland-plein-op-boot-dusseldorf/
www.boot.de  (hal 14: Friesland Holland News & Martketing en Friesland Holland Travel Service)

Friesland Holland Travel Guide & Tourist Atlas en kaart bestellen?
www.frieslandhollandwebshop.nl

Vakantiebestemming Friesland Holland (Best in Travel 2018 volgens Lonely Planet):
www.provinciefriesland.frl

Arrangementen van bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief