Acteurs zetten elke dag Kameleondorp op stelten

Acteurs zetten elke dag Kameleondorp op stelten

Publicatiedatum: 4 juli 2013
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Groenste pretpark van Friesland

TERHERNE (NL) – Nop de Graaf (boerenknecht Gerben Zonderland) en Stefan de Lange (vader en smid Klinkhamer en echt lang) hebben er de vaart flink in, daarbij geholpen door de politieman van het Kameleondorp, veldwachter Zwart. Laatstgenoemde wordt gespeeld door Cees de Jong. Menig toerist denkt dat hij echt politieagent is. In Terherne zijn daarom nooit ongeregeldheden. En te hard rijden doen ze er ook niet, omdat de blauwe Kever met zwaailicht dwars over de weg staat. De Kameleon-acteurs zijn mannen met stopkracht.  

De deugnieten en uitvinders Sietse en Hielke Klinkhamer hebben de bekende topkok Joop Braakhekke in de boot genomen voor de opening van het Hajé hotel in Terherne, vlakbij de smederij van de Klinkhamers. Als er heibel in Kameleondorp Terherne is, dan zit daar zeer waarschijnlijk agent Zwart (acteur Cees de Jong) zelf achter. Ogenschijnlijk heeft hij het terras van het nieuwe Hajé hotel schoongeveegd: “hospitality hooligans” uit Joure.
De deugnieten en uitvinders Sietse en Hielke Klinkhamer hebben de bekende topkok Joop Braakhekke in de boot genomen voor de opening van het Hajé hotel in Terherne, vlakbij de smederij van de Klinkhamers. Als er heibel in Kameleondorp Terherne is, dan zit daar zeer waarschijnlijk agent Zwart (acteur Cees de Jong) zelf achter. Ogenschijnlijk heeft hij het terras van het nieuwe Hajé hotel schoongeveegd: “hospitality hooligans” uit Joure. 

Op de meest luidruchtige wijze — gehoorbeschermers zijn geen luxe in de omgeving van het botenstation — halen zij steeds meer scholen, personeelsverenigingen en toeristen over met hen in zee te gaan richting het Kameleoneiland. Dat is “the place to be” om de avonturen van de oer Friese bengels Sietse en Hielke Klinkhamer te beleven. Weer of geen weer, lachend en tot de oren onder de blubber komen piepjong en stokoud, en alles wat er tussenin zit, terug van wat zo mooi heet, een ‘Kameleon Experience’. Fikkie stoken, houten koeien melken, slootjespringen, scheuren zonder bekeuren, it’s all in the game. Het gaat allemaal met donderend geweld, maar educatief verantwoord. Niemand raakt gewond, iedereen ligt dubbel na zo’n survival in de poelen rond Terherne. Ooit een spookdorp, nu een duurzaam, hartstikke groen pret- en prutpark van het ondernemersduo De Graaf en De Lange. De Graaf was therapeut, De Lange onder- en boven wijzer.
De Lange: “Mensen hoeven wat ons betreft niet op mooi weer te wachten, al is het een buitengebeuren. Wij staan garant voor plezier tijdens de dikste regenbuien. Bovendien hebben we de Kameleonboerderij weer in handen. Bij ons kun je op een paar vierkante meter Friesland beleven, de vrolijke kant van het platteland.”  

 

Meesterkok Braakhekke is één tot twee koppen kleiner dan de Ternhernster bandieten. Boerenknecht Gerben Zonderland (acteur Nop de Graaf) wijt dat aan gebrekkige voeding. Veldwachter Zwart maakt aan Hajé de Jager duidelijk dat de oud-voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland moet weten dat hij geen dorpskroeg met slaapgelegenheid mag openen zonder in het bezit te zijn van een volledige horecavergunning. Koninklijke onderscheiding of niet, De Jager  wordt op de bon geslingerd.

Meesterkok Braakhekke is één tot twee koppen kleiner dan de Ternhernster bandieten. Boerenknecht Gerben Zonderland (acteur Nop de Graaf) wijt dat aan gebrekkige voeding.

Veldwachter Zwart maakt aan Hajé de Jager duidelijk dat de oud-voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland moet weten dat hij geen dorpskroeg met slaapgelegenheid mag openen zonder in het bezit te zijn van een volledige horecavergunning. Koninklijke onderscheiding of niet, De Jager  wordt op de bon geslingerd.

Goede herstart
Kameleon Terherne werd in 2009 opgericht door De Graaf en De Lang. Zij waren oud-werknemers van het voormalige Kameleon Avontuur. Na gesodemieter met de eigenaar en het management van het speelpark Paal43 in de Kamelonboerderij besloten zij afscheid te nemen van het ontspoorde Kameleongebeuren in de boerderij. Ze richtten Kamelon Terherne op en focusten volledig op de beleving van de verhalen uit de serie Kameleon jeugdboeken van de Friese schrijver Hotze de Roos.In februari 2012 nam Kameleon Terherne alle activiteiten van het totaal geflopte Paal43. Die naam ging direct de prullenbak in. Stefan de Lange: “Het Kameleongevoel hebben we weer teruggebracht in de Kameleonboerderij. Kameleon Terherne werkt nauw samen met de stichtingen ‘Vrienden van de Kameleon’ en ‘Erven Hotze de Roos’. Hiervoor zijn verschillende redenen, maar misschien wel de belangrijkste is het behoud van het Kameleon-ideaal. Het Kameleon-ideaal is het gevoel dat we allemaal held van de boerensloot kunnen zijn, dat we durven opkomen voor elkaar, dat we anders zijn, maar elkaar kunnen helpen. Dat we kunnen samenwerken, natuur ontdekken en beleven. En dit alles overgoten met een gezonde dosis humor en leerzame ervaringen opdoen.”

Tumult op het terras van Hajé Terherne. Kok gezocht. Signalement volgens veldwachter Zwart: klein, mollig en niet moeder’s mooiste. Gerben Zonderland wijst in de richting van een gast. Sietse en Hielke Klinkhamer halen de gashendel helemaal open als het moet en niet mag. Ze voeren 28 juni 2013 zo hard met de Kameleonboot door Terherne dat hun passagier, Joop Braakhekke, er bijna uitwaaide.
Tumult op het terras van Hajé Terherne. Kok gezocht. Signalement volgens veldwachter Zwart: klein, mollig en niet moeder’s mooiste. Gerben Zonderland wijst in de richting van een gast.

Sietse en Hielke Klinkhamer halen de gashendel helemaal open als het moet en niet mag. Ze voeren 28 juni 2013 zo hard met de Kameleonboot door Terherne dat hun passagier, Joop Braakhekke, er bijna uitwaaide.

Meer info: www.kameleonterherne.nl