Spring mee voor schoon Fries recreatiewater!

Spring mee voor schoon Fries recreatiewater!

Publicatiedatum: 4 juli 2013
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Tip

14 juli 2013 15.00 uur Big Jump strand Terherne

Spring mee met Sietse en Hielke Klinkhamer tijdens de Big Jump op 14 juli 2013 om 15.00 uur in Terherne. De foto van deze Big Jumpers werd in 2012 in Echtenerbrug gemaakt.
Spring mee met Sietse en Hielke Klinkhamer tijdens de Big Jump op 14 juli 2013 om 15.00 uur in Terherne. De foto van deze Big Jumpers werd in 2012 in Echtenerbrug gemaakt.

TERHERNE (NL) – Op zondag 14 juli 2013, klokslag 15.00 uur, springen Hielke en Sietse Klinkhamer in het water op het strand van Kameleondorp Terherne. Dit gebeurt in het kader van de Big Jump, een Europees evenement dat dit jaar voor de 12de keer wordt georganiseerd. Datum en tijd: Zondag 14 juli, 15.00 uur precies (verzamelen vanaf 14.30 uur) Locatie: Strand Terherne, Jongebuorren (aan de pier bij de strandcamping)

Duizenden Europeanen springen op zondag 14 juli 2013 om 15.00 uur in rivieren, beken en meren: de Big Jump. Daarmee vragen zij aandacht voor het belang van schoon water voor mens en natuur. Ook in Fryslân wordt weer gesprongen en wel vanaf het strand van Kameleondorp Terherne.

Schoon water is belangrijk om natuur en landschap mooi en divers te houden. Bovendien is het noodzakelijk om veilig te kunnen zwemmen en hiervan te kunnen genieten. Schoon water is voor Fryslân een  motor voor onze regionale economie. Met de Big Jump wil Fryslân dit nog eens onderstrepen.

Spetterende activiteiten
Vanaf het strand in Terherne zijn verschillende “spetterende” activiteiten georganiseerd. Centraal staat de Big Jump. Hielke en Sietse van de Kameleon doen mee aan dit spektakel. Na de sprong volgt een ludieke  Drollen uit het water-viswedstrijd voor kinderen. De grootste drollenvanger verdient hiermee een VIP-arrangement. Iedereen is van harte welkom om mee te springen. Je hoeft je hiervoor niet aan te melden.

 

Friese meren geen riool
De Friese Big Jump staat dit jaar in het teken van het stoppen van het lozen van toiletwater. Eigenaren van pleziervaartuigen lozen helaas nog te vaak hun toiletwater in het vaarwater. Een smerige en gevaarlijke gewoonte, die bovendien verboden is.

Hielke en Sietse: “Smerig, want wie wil er nu zwemmen, varen of pootje baden tussen andermans uitwerpselen? Gevaarlijk, want van zwemmen in vervuild water kun je flink ziek worden. De verontreiniging van het zwemwater in de buurt van aanlegplaatsen voor de recreatievaart is dan ook al jaren te hoog.”

De betrokken organisaties (Friese Milieu Federatie, Wetterskip Fryslân en het Friese Merenproject)
willen samen met Sietse en Hielke duidelijk maken dat de Friese meren geen riool zijn. Zij roepen de recreatievaarders op hun afvalwater niet in het water te lozen, maar op te vangen in een vuilwatertank aan boord en af te leveren bij één van de ruim 100 inzamelstations in de provincie.

Info: www.bigjump.nl
www.friesemilieufederatie.nl