Alcoholvrije concurrent van Radler: Frysk Fietsbier

Alcoholvrije concurrent van Radler: Frysk Fietsbier

Publicatiedatum: 25 augustus 2014
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

Promotie Friesland op bierflesjes

Frysk Fietsbier is een caloriearme, alcohol- en limonadevrije sportdrank. Fotomodel: Djura Hof.
Frysk Fietsbier is een caloriearme, alcohol- en limonadevrije sportdrank. Fotomodel: Djura Hof.

WOLVEGA (NL) – Bier als sportdrank voor fietsers en als promotiemiddel om het fietstoerisme in Friesland te bevorderen. Dat is Frysk Fietsbier, een alcoholvrij én limonadevrij pilsbier van het bureau voor toerisme Friesland Holland dat gebrouwen wordt bij Us Heit in Bolsward.

Een maand lang liet het marketingbureau deze zomer diverse toeristen in Heerenveen en Sneek het bier proeven. Het viel zo goed in de smaak dat het nu op de markt gebracht wordt. De verkoop van het traditioneel gebrouwen maltbier (Fries bronwater, gerstemout, hop en biergist) zal zeer toepasselijk verlopen via Friese hotels waar veel fietsvakantiegangers verblijven. Het is de bedoeling dat zij het onderweg of aan tafel consumeren of kopen als souvenir.
Het eerste verkooppunt is hotel Amicitia in Sneek. Per set van vier — prijs €7,95 — ontvangt de koper een dik vijftalig Fries vakantiepaspoort met veel toeritische tips voor fietsers. Friesland Holland-directeur Albert Hendriks gaat ook rijwielzaken in Nederland, België en Duitsland benaderen voor de verkoop van zijn “bier met een boekje”.

Fietsprovincie Friesland
Naast het vaartoerisme is fietstoerisme een zeer belangrijke inkomstenbron voor de Friese recreatiesector geworden. Dat blijkt nu ook weer in de mooie zomer van 2014.
Nieuwe fietspaden en themaroutes en inmiddels perfecte elektrische fietsen maken het mogelijk nieuwe markten aan te boren. Het bureau voor toerisme Friesland Holland wordt daarbij in het kader van ‘joint promotions’ geholpen door onder andere de Heerenveense rijwielfabriek Batavus. Friesland Holland ontwikkelde e-bike testvakanties die ook op de website van Batavus worden gepromoot: http://www.batavus.nl/e-bike-testarrangementen

Genieten van Frysk Fietsbier op het terras van restaurant De Koningshof in Heerenveen.

Frysk Fietsbier past in de bidonhouders van sportfietsen.

Genieten van Frysk Fietsbier op het terras van restaurant De Koningshof in Heerenveen. Frysk Fietsbier past in de bidonhouders van sportfietsen.

Groeimarkt Duitsland
Friesland Holland in Wolvega wil samen met Batavus nog meer Nederlanders en buitenlanders interesseren voor een fietsvakantie in Friesland. Het heeft het vizier op een enorme groeimarkt gericht: Duitsland. Hendriks: “Daar neemt de belangstelling voor e-bikes in een razend tempo toe. Geen heuvel is meer te hoog, geen tegenwind meer te sterk, mede dankzij in Friesland gemaakte elektrische fietsen.”

4 FryskFietsbier

Frysk Fietsbier

Frysk Fietsbier  

Nieuw publiek: comfortfietsers
Recent geïntroduceerde gemaksarrangementen — arrangementen inclusief de modernste e-bikes, fietsinstructie, routemappen met een verhaal, bagagevervoer van hotel naar hotel en snelle pechhulp — blijken een nieuw publiek aan te trekken: de comfortfietser.
Hendriks: “Niet zelden zijn dat beginnende fietstoeristen, mensen die een tamelijk luxe leven leiden en nu in de open lucht de wereld willen verkennen. Ik zie nu steeds vaker gasten die uit een gloeiend dure BMW stappen om de Elfstedentocht te fietsen, natuurlijk niet op een e-bike van de bouwmarkt.”

Leidende rol voor Friesland in Europa
“Meerdere partijen hebben belang bij een snel voortgaande ontwikkeling en marketing van het fietstoerisme in Friesland en de fiets zelf,” stelt Hendriks. “Fabrikanten, verhuurders en verblijfsaccommodaties, maar ook gezondheidbevorderaars kunnen profiteren van de booming e-bike business. Mijn streven is dat Friesland in Europa op het gebied van fietsrecreatie en fietsenbouw een leidende rol inneemt, net als in de pleziervaart al het geval is.“

Interessante websites:
www.batavus.nl/e-bike-testarrangementen
www.batavustesten.nl
www.frieslandholland.nl