All inclusive Elfstedentocht langs historische en romantische logementen in Friesland

All inclusive Elfstedentocht langs historische en romantische logementen in Friesland

Elfsteden fietsarrangement van het jaar 2021:

WOLVEGA (NL) – Speciaal voor liefhebbers van historie, cultuur, romantiek en de regionale keuken heeft Friesland Holland Travel Service, de bij de SGR aangesloten reisorganisatie van het bureau voor toerisme van Fryslân, dit bijzondere en zeer populaire fietsarrangement opgewaardeerd: een 7-daagse all-in full-service Elfstedentour op de fiets langs prachtige historische en romantische logementen. Prijs: €695,- per persoon bij 2 personen op een kamer. Toeslag 1 persoon op een kamer: 30%. Voor gasten die ‘grand luxe’ willen overnachten, dat wil zeggen in de meest luxe en top gesitueerde kamers van een hotel, wordt een toeslag van €195,- per persoon berekend bij twee personen op een kamer.

Het bij Friesland Holland aangesloten historische en romantische Elfstedenfietsroutehotel Jans in Rijs (Gaasterland). Het etablissement werd in 2020 geheel gerenoveerd en heeft een restaurant met een hoogwaardige streekgeoriënteerde keuken. Het hotel is ook een geliefd startpunt voor mensen die met de auto Friesland Holland’s Elfstedenroute rijden. Voor meer info, zie www.frieslandtravel.com. Foto: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Uniek in Nederland is het prijsbeleid van de in Wolvega gevestigde touroperator die zijn arrangementen rechtstreeks aan de consument verkoopt: écht all-in en full-service. De vermelde per-persoon-prijs is onder andere inclusief 6 x 3-gangenmenu, 6 x overnachting in klassiek sfeerhotel (soms in modern hotel i.v.m. beschikbaarheid in bepaalde periode), 6 x royaal ontbijt, Elfstedenreisboek, fietsknooppuntenkaart, bagagevervoer, snelle pechhulp, toeristenbelasting, SGR-bijdrage en reserveringskosten. Reisaanbieders, vooral de prijsstunters, komen na de ogenschijnlijk lage arrangementsprijs, met allerlei verplicht te betalen extra kosten op de proppen, zoals de toeristenbelasting, de bijdrage van €5,- aan de SGR en hoge reserveringskosten.

Boek over Elfsteden
Wie deze speciale reis boekt krijgt direct na boeking een 260 pagina’s tellende A4 reisgids over Friesland en de Elfsteden, compleet met verhalen (in vier talen: Nederlands, Duits, Engels en Frans), veel foto’s en kaarten en alle bezienswaardigheden onderweg. Zo kan de boeker thuis alvast genieten van al het moois dat Friesland te bieden heeft en kan hij een keuze maken uit de bezienswaardigheden die hij graag wil bezoeken.

Afstanden
Totale fietsafstand ca. 260 km. Afstand per dag: 30-78 km (afhankelijk van de ligging van de hotels en de mate van bezienswaardigheid van het noordelijke deel van de Elfstedenroute).

Startdag
Start (dag van aankomst in het eerste hotel): elke dag in mei, juni, juli, augustus en september, maar in maart, april en oktober moet uw dag van aankomst een zondag of maandag zijn.

Koffervoer
Bagagevervoer door eigen chauffeurs: 21 maart en tot en met 21 oktober, dagelijks tussen 09.00 en 18.00 uur.

Pech?
Pechhulp door eigen servicedienst, ook voor gasten die op hun eigen fiets de Elfstedenroute rijden. Uniek is de mobiliteitsgarantie van Friesland Holland: bij pech direct vervangende luxe e-bike om de reis zonder onnodig oponthoud te kunnen vervolgen!

Dik informatiepakket
Per boeking/kamer ontvangt de boeker een uitgebreid informatiepakket:
• Friesland Travel Guide & Tourist Atlas (viertalig reisboek, 260 pagina’s)
• Vakantiepaspoort Fryslân
• Toeristenkaarten en andere relevante toeristische informatie
• Routekaarten met fietsknooppunten
• Situatiekaartjes van de Elfstedenroute naar de logeeradressen en weer naar de route
• Elfsteden-stempelkaart (per persoon)
• Gasteninformatie met gereserveerde logeeradressen, traject en afstand per dag en overige praktische informatie (men ontvangt geen accommodatievouchers, want de hotels zijn op de hoogte van de komst van de gasten van Friesland Holland)
• Bagagetransportlabels
• Boekingsvoorwaarden

Foto’s Friese Elfsteden
Zie: www.facebook.com/Elfstedentocht-op-de-fiets-102835508472807  (meerdere fotoalbums)
en www.elfstedenroute.nl

Oorkonde
Zij die de tocht met de fiets, auto, motor, brommobiel, te voet, per boot of anders hebben afgelegd in het kader van een Elfsteden-arrangement, krijgen op vertoon van een volle stempelkaart (stempelkaarten zitten in het informatiepakket) en tegen betaling van €10,- een op naam gestelde oorkonde van het bureau voor toerisme Friesland Holland.

SGR-garantie op Friesland Holland vakantie!
Unieke zekerheden: www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/15-unieke-garanties/
De reisorganisatie: www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/

Friesland Holland Travel Service BV (KvK nr. 66143489) is aangesloten bij SGR. De reisboeker kan dit controleren via www.sgr.nl. Binnen de grenzen van de SGR-garantieregeling (www.sgr.nl/reisorganisaties/garantieregeling) vallen de op www.frieslandtravel.com en www.frieslandfietsvakanties.com gepubliceerde reizen onder de garantie van SGR. Deze SGR-garantie houdt in dat de consument ervan verzekerd is dat zijn vooruitbetaalde reisgeld wordt terugbetaald als de wederpartij door financieel onvermogen de overeengekomen prestatie niet kan nakomen. Voor zover de overeenkomst mede het vervoer omvat en de plaats van bestemming reeds is bereikt, wordt zorg gedragen voor de terugreis.

Reisbeschrijving
De Elfstedentocht is een historische schaats- en fietstocht. Voor wie helemaal wil opgaan in de romantische sfeer van een eeuw geleden heeft het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland, dit zevendaagse arrangement ontwikkeld waarin je in zes verschillende historische, maar mooie en comfortabele hotels overnacht. Soms gaat het om hotels in gerestaureerde gebouwen die ooit een andere functie dan hotel hadden, zoals pak-, wees- en koopmanshuizen en boerderijen. Het kan voorkomen dat boekers een of twee keer in een modern hotel moeten overnachten, omdat er geen kamers in de historische, vaak kleinere logementen, beschikbaar waren.

De logementen, gelegen in een rustig deel van de (binnen)stad en op het platteland, beschikken alle over een goed restaurant met een Friese keuken. Die is de afgelopen jaren onder invloed van buitenlandse kookstijlen verfijnd en veel gevarieerder geworden. De koks van de kleine stads- en plattelandslogementen, die vaak persoonlijk contact met de gasten hebben, hebben zich bekwaamd in het bereiden van verrassende gerechten: een mix van de Friese, mediterrane en oosterse keuken. Vol trots presenteren de etablissementen, geselecteerd op authenticiteit en originaliteit, ook bieren, whisky’s, vruchtenwijnen en andere streekproducten van het Friese land.

Start- en finishhotel
Historisch logement in het zuiden van Friesland, bijvoorbeeld hotel Jans in Rijs (Gaasterland) of voormalige stoeterij hotel De Oorsprong te Sint Nicolaasga (bij Joure) of hotel in de omgeving met gratis parkeergelegenheid voor uw auto. Niveau: 3 tot 4 sterren.

Friesland Holland Historic & Romantic Elfsteden Hotels
Hotel Anne Klare (voorheen Herberg Joure), Joure: www.hotelanneklare.nl
Voormalige Friese paardenstoeterij, hotel-restaurant De Oorsprong, Sint Nicolaasga: www.hoteldeoorsprong.nl
Hotel-restaurant Jans, Rijs: www.hoteljans.nl
Hotel-restaurant De Vrouwe van Stavoren, Stavoren: www.hotel-vrouwevanstavoren.nl
Logement-restaurant De Hinde, Hindeloopen: www.dehinde.nl
Voormalig seniorencomplex, hotel-restaurant Wymerts, Workum: www.hotelwymerts.nl
Voormalig weeshuis, hotel Het Weeshuis, Bolsward: www.hotelhetweeshuis.nl
Oude herberg, hotel-restaurant Greate Pier, Kimswerd: www.hotelgreatepier.nl
Hotel-restaurant ’t Heerenlogement, Harlingen: www.heerenlogement.nl
Voormalige pakhuizen, hotel Almenum, Harlingen: www.hotelalmenum.nl
Monumentaal havenpand, hotel-restaurant Anna Casparii, Harlingen: www.annacasparii.nl
Monumentaal koopmanshuis, hotel-restaurant Harlingen: www.hotelharlingen.com
Hotel-restaurant Zeezicht, Harlingen: www.hotelzeezicht.nl
Hotel De Eilanden, Harlingen: www.hoteldeeilanden.nl
Hotel-restaurant De Stadshebrerg, Franeker, www.stadsherbergfraneker.nl
Hotel De Witte Klok, Oudebildtzijl: www.dewitteklok.nl
Hotel-restaurant De Posthoorn, Dokkum: www.hotel-deposthoorn.nl
Hotel-restaurant Van der Meer, Dokkum: www.hotelvandermeer.nl
Hotel-restaurant It Posthûs, Burdaard: www.itposthusburdaard.nl
Eden Hotel Oranje Hotel, Leeuwarden: www.oranjehotelleeuwarden.com
Hotel-restaurant-speciaalbiercafé Logement 3B: www.logement3b.nl
Hotel-restaurant Stadsherberg, Sneek: www.stadsherbergsneek.nl
Hotel B&B, vakantieboerderij Broeresloot: www.vakantieboerderijsneek.nl
Hotel-restaurant Stadsherberg Wapen van IJlst, IJlst: (heeft geen veilige website en daarom wordt de URL niet vermeld)

Attentie!
Op de Elfstedenroute overnachten boekers van het arrangement ‘Elfstedentocht langs historische en romantische logementen’ ook een paar keer in niet-historische logementen (luxe hotels) vanwege de beperkte beschikbaarheid van kamers, met name in plaatsen als Leeuwarden.

Aantal fietsdagen
6

De Elfstedentocht van dag tot dag
Dag 1
De eerste dag worden de gasten in de namiddag verwacht in voormalige stoeterij Hotel De Oorsprong te Sint Nicolaasga of Hotel Jans in Rijs. Beide logementen kennen een rijke historie en zijn prachtig gelegen in een bosrijke omgeving. In het restaurant genieten de gasten van hun eerste avonddiner. Goed uitgerust en geïnformeerd beginnen zij de volgende dag aan hun eerste fietsdag, na uiteraard een goed ontbijt te hebben genoten. Indien men een luxe fiets heeft gehuurd, staat deze de eerste fietsdag voor 10.00 uur klaar in de fietsenstalling.
Must sees: www.museumjoure.nl en www.marenklif.nl

Dag 2
Vanuit Zuidwest Friesland fietst men langs het IJsselmeer naar Hanzestad Stavoren en havenstadje Hindeloopen. Na een bezoek aan deze kustplaatsen slaapt men in Hindeloopen of Workum. Laatstgenoemde sfeervolle stad heeft twee belangrijke ambacht- en winkelstraten die in elkaars verlengde liggen. Hier staan oude panden met prachtige pronkgevels en bevindt zich het overnachtingsadres Hotel Wymerts. Het logement bevindt zich schuin tegenover het Jopie Huismanmuseum.
Must sees: www.schaatsmuseum.nl, www.museumhindeloopen.nl en www.jopiehuismanmuseum.nl

Dag 3
De routekaart leidt de Elfstedenfietser naar Hanzestad Bolsward, bekend van onder meer de Sonnema Berenburg en Us Heit bier. Men kan een kijkje nemen in de distilleerderij en brouwerij. Ook een wandeling door het historische stadscentrum is zeer interessant. Daarna gaat men naar de gezellige Waddenzeehavenstad Harlingen waar men overnacht in het rustieke Heerenlogement of een ander historisch logement. Door de ligging aan de Elfstedenroute heeft ’t Heerenlogement vroeger dienst gedaan als stempelpost.
Het kan zijn dat men deze dag nog een stukje doorfietst naar de oude academiestad Franeker. Daar overnacht men in de authentieke Stadsherberg, eveneens gelegen aan de Elfstedenschaatsroute. Het monumentale centrum, het eeuwenoude planetarium en stadhuis en de oudste studentenkroeg van Nederland, de Bogt fen Guné, bevinden zich op loopafstand.
Must sees: www.sonnema.nl, www.planetarium-friesland.nl en www.museummartena.nl

Dag 4
De reis terug in de tijd gaat verder langs de Waddenzeekust, richting Elfstedenstad Dokkum of het nabijgelegen Burdaard. Onderweg komt men langs het dorpje Hegebeintum waar men de hoogste terp van Friesland kan beklimmen en een 12e eeuws kerkje kunt bezichtigen. In Dokkum dineert en overnacht men in Hotel De Posthoorn, een logement in het centrum dat al 450 jaar gasten herbergt. In Burdaard vindt de reiziger onderdak in Hotel It Posthûs. Ook deze voormalige herberg ademt de sfeer van weleer maar ondanks de historie van het pand zijn de kamers van alle moderne gemakken voorzien. Op het terras aan het water is het genieten van de op de Dokkumer Ie (Elfstedenschaatsroute) varende motor- en zeilboten en passerende Elfstedenfietsers op de route van Dokkum naar Leeuwarden.
Must sees: www.museumdokkum.nl en www.bonifatiuskapel.nl

Dag 5
Deze dag heeft men een kort fietstraject voor de boeg zodat er meer tijd overblijft voor de Friese hoofdstad Leeuwarden. Langs de rivier Dokkumer Ie en het plaatsje Bartlehiem, bekend van het houten Elfstedenbruggetje, fietst men via de Tegeltjesbrug bij Gytsjerk naar Leeuwarden. De stad telt tal van bezienswaardigheden zoals de scheve toren de Oldehove, De Waag en de voormalige gevangenis de Blokhuispoort. De rijke en gevarieerde cultuurhistorie is goed geconserveerd terug te vinden in het centrum en in musea als het Fries Museum en het keramiekmuseum Princessehof. Men dineert en slaapt in het Eurohotel, WestCord WTC (beide hotels zijn niet historisch) of Eden Oranje Hotel, op loopafstand van het bruisende centrum. Het kan ook zijn dat men na een bezoek aan Leeuwarden nog een stukje doorfietst en overnacht in Sneek of IJlst.
Must sees: www.friesmuseum.nl, www.natuurmuseumfryslan.nl en www.princessehof.nl

Dag 6
De tocht wordt in zuidelijke richting voortgezet door het uitgestrekte weide- en terpenland, de bodem van de voormalige Middelzee. De eerste stad die men tegenkomt is Sneek met de waterpoort als bekendste bezienswaardigheid. Maar in deze sfeervolle grachtenstad is veel meer moois te ontdekken. Niet ver van Sneek ligt IJlst, waar tot ver in de 20e eeuw alles om hout draaide. In de imposante houtzaagmolen, die al meer dan 350 jaar in bedrijf is, en museum en werkplaats Houtstad IJlst vindt u deze rijke historie in geuren en kleuren terug.
In Sneek overnacht men nabij de gezellige winkelstraten in de Stadsherberg bij de Waterpoort of Logement 3B, in vroeger tijden hotel en stalhouderij, nu stijlvol ingericht met kamers in vintage-industriële sfeer of buiten het stadscentrum waar men, omringd door water, kan genieten van de rust en ruimte in de karakteristieke Friese boerderij Broeresloot. Deze grote boerderij is geheel verbouwd is tot een luxe verblijfsaccommodatie. In IJlst vindt het diner en de overnachting plaats in de authentieke Stadsherberg Het Wapen van IJlst. Een prachtig uitzicht over de IJlster brug en het Elfstedenwater van de Geeuw zijn hier inbegrepen.
Must sees: www.friesscheepvaartmuseum.nl en www.houtstad-ijlst.nl

Dag 7
Na het ontbijt fietst men op de laatste dag naar Sloten, de kleinste Elfstedenstad en de kleinste vestingstad ter wereld met een stadhuis. Deze vesting wordt vanwege zijn regelmatige vorm wel de ideale renaissancestad genoemd. In het stadhuis uit 1761 is nu een museum gevestigd dat een verrassende kijk op de stadsgeschiedenis biedt. Nadat men het laatste Elfstedenstempel heeft verkregen, fietst men weer naar het logement waar de ontdekkingsreis begon. Wie dan nog niet naar huis wil, kan bij het boeken van dit arrangement een extra overnachting op basis van logies met ontbijt (of op basis van half pension) een kamer in het start- en finishhotel reserveren bij Friesland Holland.
Must sees: www.museumsloten.nl

Meer informatie en reis boeken
Online boekingsformulier voor dit arrangement: www.frieslandfietsvakanties.com/product/elfstedenarrangement-langs-historische-logementen/

Friesland Holland Travel Service BV
Hoofdstraat West 38
8471 HV Wolvega
Nederland
Tel. +31(0)561-615364 (7 dagen van de week bereikbaar van 08.00-22.00 uur)
info@frieslandholland.nl
www.frieslandfietsvakanties.com
www.frieslandtravel.com

Over de geschiedenis van de Elfstedentocht en hedendaagse tochten
Eens in je leven moet je de 250 km lange Elfstedenroute gereden of gevaren hebben. Anders mis je de beleving van een flink deel van de rijke geschiedenis van Nederland. Nergens vind je zo’n gevarieerde route als de Elfstedenroute, wereldwijd bekend Fries erfgoed, vooral sinds de laatste Elfstedentocht op de schaats in januari 1997.

Arrangementen
De reisorganisatie van het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland Travel Service, biedt op haar websites www.frieslandtravel.nl en www.frieslandfietsvakanties.com meer dan honderd 3- tot 8-daagse Elfstedenarrangementen met SGR-garantie aan. Deze zijn alle inclusief bagegevervoer en de snelste pechhulp: direct een vervangende topfiets!

Unieke fietsen
U kunt de Elfstedentocht op uw eigen fiets of op een luxe toerfiets of e-bike van Rent a Topbike, het fietsverhuurbedrijf van Friesland Holland, afleggen. De reisorganisatie beschikt over eigen elektrische fietsen en toerfietsen, alle van topmerken en alle Elfstedenproof.
Veel geboekt zijn all-in arrangementen met e-bikes uit de Alba Unique-serie. Dit zijn exclusieve, door Friesland Holland mede ontwikkelde elektrische fietsen op basis van Shimano-technologie. Ook de aandrijftechniek is van dit Japanse topmerk. Alba Unique e-bikes zijn veel luxer en lichter dan doorsnee e-bikes, maar presteren veel beter.

Elke etappe, elke dag sensatie
Iedere etappe met de fiets, auto, motor, sloep, zeilboot of kajuitmotorjacht is een unieke belevenis. Je beklimt bijvoorbeeld terpen — vijfduizend jaar oude woonheuvels langs
UNESCO werelderfgoed Waddenzee — van tien meter hoog en fietst door de bossen en over de kliffen van Gaasterland aan het IJsselmeer. Het toppunt van genieten is plaatsnemen op de terrassen in de eeuwenoude romantische stadjes of aan de oever van een van de vele Friese meren. En trek zeker een dag uit voor Leeuwarden, in 2018 niet voor niets de Culturele Hoofdstad van Europa!

Theater op het water
Er is elk uur van de dag in heel Friesland theater op het water: moderne jachten, sloepen en grote traditionele zeilschepen die sluisjes en bruggen passeren en aanleggen aan de oude verdedigingswallen van de stad. Friesland is het grootste en meest veelzijdige waterpark van Europa met voorzieningen voor elk type boot, tot de miljoenenjachten van de rijksten der aarde.

Al 400 jaar Elfstedentochten
Wanneer de Elfstedentocht voor het eerst is geschaatst, is niet precies bekend. Maar waarschijnlijk heeft men al in de zestiende eeuw op één dag de elf Friese steden schaatsend aangedaan. De officiële 200 km lange Elfstedentocht op de schaats bestaat ruim honderd jaar. De eerste georganiseerde schaatstocht vond 2 januari 1909 plaats; de laatste 4 januari 1997. Toen legden bijna 17.000 mensen de 200 km lange route af binnen de gestelde tijd: aankomst voor twaalf uur ’s nachts. Wedstrijdschaatsers doen er bij gunstige weersomstandigheden nog geen zeven uur over; recreatieschaatsers hebben 18 uur de tijd.
Of de Elfstedentocht ooit nog weer kan worden geschaatst, hangt van klimatologische ontwikkelingen af.

Toeristische Elfstedentochten
Dankzij het bureau voor toerisme Friesland Holland hoeft men niet op drie weken strenge vorst te wachten om de sfeer van weleer te proeven: het organiseert ieder jaar elke dag Elfstedentochten. De start en finish van de schaatstocht zijn altijd in Leeuwarden, maar om praktische redenen (parkeren e.d.) beginnen en eindigen toeristische tochten meestal in het zuiden van Friesland.

Elfstedenkruisje
Om mee te mogen doen aan de Elfstedentocht op de schaats moet men lid zijn van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden en een startkaart hebben. Elke deelnemer, die binnen de gestelde tijd de wedstrijd of toertocht voltooit en alle stempels heeft verzameld, ontvangt een elfstedenkruisje. Uitsluitend wedstrijdrijders met een maximale overschrijding van 20% van de rijtijd van de winnaar of winnares komen in aanmerking voor een elfstedenkruisje. Toertochtrijders moeten voor 00.00 uur (middernacht) in Leeuwarden aankomen, willen ze met het fel begeerde kruisje huiswaarts kunnen gaan.

De medaille is ontworpen in 1909. Het heeft de vorm van een Maltezer kruis met in het midden een cirkel. Deze cirkel bevat, in emaille, het wapen van Fryslân. In het opschrift staat ‘De Friesche Elf Steden’. In 2009 heeft de vereniging het predikaat ‘koninklijk’ gekregen en is het kruisje aangepast, zodat ook het koninklijk kroontje zichtbaar is. Deze koninklijke kruisjes worden pas uitgereikt na de eerstvolgende tocht. De afbeelding van het elfstedenkruisje, het logo, de vlag en de naam, Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden, zijn beschermd en mogen niet zonder toestemming van de vereniging door derden worden gebruikt of geëxploiteerd.

Vanaf het jaar 1909 tot heden zijn er in totaal 56.314 zilveren Elfstedenkruisjes uitgereikt. Deze medaille kan alleen verkregen worden door de gehele Elfstedentocht uit te schaatsen binnen de gestelde tijdslimiet. Zij die de tocht met de fiets, auto, motor, brommobiel, te voet, per boot of anders hebben afgelegd in het kader van een Elfsteden-arrangement van het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland, krijgen op vertoon van een volle stempelkaart en tegen betaling van €10,- een op naam gestelde oorkonde.

Meer info:
Reis boeken:
www.frieslandfietsvakanties.com/product/elfstedenarrangement-langs-historische-logementen/

Virusveilige vakanties:
www.anderhalvemetervakanties.com

Unieke zekerheden voor vakantiegangers met bestemming Friesland:
Friesland Holland Travel Service, de reisorganisatie van het bureau voor toerisme van Fryslân, biedt 15 unieke zekerheden in de Corona-periode:
www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/
www.friesnieuws.nl/corona-voucher-met-sgr-garantie-bij-annulering-of-omboeking
www.anderhalvemetervakanties.com

Vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief/

Hotel Anne Klare (voorheen Herberg Joure), Joure. Foto: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Voormalige Friese paardenstoeterij, hotel-restaurant De Oorsprong, Sint Nicolaasga. Foto: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Hotel-restaurant De Vrouwe van Stavoren, Stavoren. Foto: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Logement-restaurant De Hinde, Hindeloopen. Foto: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Voormalig seniorencomplex, hotel-restaurant Wymerts, Workum. Foto: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Voormalig weeshuis, hotel Het Weeshuis, Bolsward.

Oude herberg, hotel-restaurant Greate Pier, Kimswerd. Foto: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Hotel-restaurant ’t Heerenlogement, Harlingen. Foto: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Voormalige pakhuizen, hotel Almenum, Harlingen. Foto: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Monumentaal havenpand, hotel-restaurant Anna Casparii, Harlingen. Foto: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Monumentaal koopmanshuis, hotel-restaurant Harlingen. Foto: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Hotel-restaurant Zeezicht, Harlingen. Foto: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Hotel De Eilanden, Harlingen. Foto: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Hotel-restaurant De Stadshebrerg, Franeker. Foto: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Hotel De Witte Klok, Oudebildtzijl. Foto: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Hotel-restaurant De Posthoorn, Dokkum. Foto: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Hotel-restaurant Van der Meer, Dokkum. Foto: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Hotel-restaurant It Posthûs, Burdaard. Foto: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Eden Hotel Oranje Hotel, Leeuwarden. Foto: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Hotel-restaurant-speciaalbiercafé Logement 3B. Foto: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Hotel-restaurant Stadsherberg, Sneek. Foto: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.

Hotel B&B, vakantieboerderij Broeresloot.

Hotel-restaurant Stadsherberg Wapen van IJlst, IJlst. Foto: Albert Hendriks, Friesland Holland Nieuwsdienst.