Andere aannemer gaat tweede deel ‘mooiste fietspad van Friesland’ vernieuwen

Andere aannemer gaat tweede deel ‘mooiste fietspad van Friesland’ vernieuwen

(El)lendepad langs Friese rivier De Lende (Linde)

WOLVEGA (NL) – Niet aannemersbedrijf A. Faber uit Sondel en Bolsward gaat het tweede deel van het Lendepad langs de rivier de Lende (Linde) aanleggen, maar Van der Meer uit Scharnegoutum (bij Sneek). Het recent door Faber aangelegde eerste deel, van de Steenwijkerweg in De Blesse tot paviljoen Driewegsluis in Nijetrijne vertoont veel gebreken (scheuren, golven), waarover een inmiddels een strijd gaande is. 

Het fietspad langs de Lende van Wolvega naar De Hoeve is de afgelopen jaren zwaar verwaarloosd, zo ernstig, dat brugleuningen in het water dreigden te vallen en grote delen van het brugdek los lieten. Het fietspad door unieke natuurgebieden van de Friese natuurbeschermingsorganisatie It Fryske Gea werd in de zomer van 2020 door de gemeente Weststellingwerf afgesloten voor alle verkeer. Aannemer Van der Meer gaat nu een heel nieuw fietspad van beton aanleggen, twee meter breed en de oude loop van de rivier volgend.

Het oude, vanwege slecht onderhoud en krakkemikkige bruggen afgeslotenfietspad langs De Lende, tussen de Domeinenweg bij Wolvega en de Kontermansbrug bij De Hoeve, wordt nu opgeknapt, meldt de provincie Fryslân. Het pad wordt breder en volgt straks op een aantal locaties de oevers van opnieuw uit te graven beekmeanders. Deze week start aannemer Van der Meer uit Scharnegoutum met de werkzaamheden. Naar verwachting is het pad voor de herfst dit jaar klaar. Tijdens de werkzaamheden is het hele fietspad afgesloten voor fietsers en voetgangers.

Meanderend fietspad van beton en twee meter breed
Het huidige met asfalt verharde fietspad van ongeveer 1,20 meter breed maakt plaats voor een betonnen fietspad van twee meter breed. Ook worden op drie plaatsen oude meanders (beeklussen) van De Lende opnieuw uitgegraven. Het fietspad ligt nu nog strak tegen de beek De Lende aan, maar volgt straks op drie plaatsen de uit te graven meanders. Bij de Roordapolder komt er een lus door het natuurgebied van It Fryske Gea zodat fietsers en wandelaars de afwisseling in het landschap kunnen beleven. Ook worden er kano- en visvoorzieningen aangelegd. De reconstructie van het fietspad is al lange tijd een wens van gemeente Weststellingwerf. Het is onderdeel van gebiedsontwikkeling Beekdal Linde. De totale kosten van de reconstructie bedragen ruim 1,5 miljoen euro.

Samenwerking
De Gebiedscommissie Beekdal Linde werkt in opdracht van de provincie Fryslân en in samenwerking met de streek Zuidoost-Friesland aan plannen voor het gebiedsontwikkelingsproject. De commissie bestaat uit vertegenwoordigers van gemeenten Ooststellingwerf en Weststellingwerf, natuur- en milieuorganisaties, Wetterskip Fryslân, LTO Noord, Vereniging Kleine Dorpen en de provincie Fryslân.

Meer info:
www.itfryskegea.nl/natuurgebied/lendevallei/
www.vander-meer.nl (aannemer tweede deel van het Lendepad, van Wolvega naar De Hoeve)

Virusveilige vakanties:
www.anderhalvemetervakanties.com

Unieke zekerheden voor vakantiegangers met bestemming Friesland:
Friesland Holland Travel Service, de reisorganisatie van het bureau voor toerisme van Fryslân, biedt 15 unieke zekerheden in de Corona-periode:
www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/
www.friesnieuws.nl/corona-voucher-met-sgr-garantie-bij-annulering-of-omboeking
www.anderhalvemetervakanties.com

Vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief/

Fietsen in de Lendevallei wordt nog mooier dan het al was door een betonnen fietspad waarop twee fietsers elkander goed kunnen passeren en doordat de projectontwikkelaar het nieuwe pad door aangrenzende natuurgebieden van It Fryske Gea leidt, wat nu niet het geval is.