Aquanaut Sneek: volle orderportefeuille en forse uitbreiding jachtverhuur

Aquanaut Sneek: volle orderportefeuille en forse uitbreiding jachtverhuur

Dutch design yacht Andante doet het heel goed in Zwitserland

SNEEK (NL) – Motorjachtbouwer Aquanaut in Sneek kan met opdrachten voor de bouw van luxe custom built jachten, vooral uit Zwitserland, een paar jaar vooruit. Onder leiding van directeur Fimme Folmer werken 25 mensen aan de vaarklare oplevering van drie Andantes 400 AC PH met een achterkajuit en vaste stuurhut (pilot house), een Andante 380 OC met een open kuip, een European Voyager 1300 en een 1500 en nog een Drifter 1100 AC. De stalen casco’s voor deze miljoenenklussen komen van Niels Bak, wiens bedrijf Matez Shipbuilding in Aquanaut’s hallencomplex is gevestigd.

Johanna Folmer (26) heeft het stokje overgenomen van de havenmeesters Anne en Tineke Zijlstra, die elf jaar aan Aquanaut verbonden waren. Zij had een vaste baan bij een manege in Rijs (Gaasterland), maar nautisch bloed deed haar besluiten in zee te gaan met haar vader Fimme, directeur van de Aquanaut-werf. Ze zit vol ideeën en ontwikkelt zelf ook initiatieven, zoals de verhuur van luxe motorjachten voor een coronaproof wintersportvakantie in Flachland Tirol Friesland Niederlande.

Naast een toename van onderhoudswerkzaamheden aan jachten levert ook de uitbreiding van de afdeling jachtverhuur extra werk op. De nu tien schepen omvattende verhuurvloot wordt met drie nieuwe kajuitmotorjachten uitgebreid. Het verhuurmanagement is toevertrouwd aan Johanna Folmer, de 26-jarige dochter van Fimme en Hykejanke Folmer. Zij is ook de nieuwe havenmeester. Aquanaut heeft aan de rand van het centrum van Sneek 71 overdekte en 115 gewone ligplaatsen, waarvan 20 de mooie charterbasis vormen.

Wintervakantie op boot
Voor het eerst biedt Aquanaut Yachtcharter nu ook de mogelijkheid om in de winter jachten te huren, bijvoorbeeld voor een meerdaagse kerstvakantie. Dat is niet nieuw in Friesland. De Schiffart Yachtcharter in Terherne doet het al enkele jaren en heeft daar steeds meer succes mee. Johanna heeft een deal gemaakt met een aantal jachthavens in de zuidelijke helft van Friesland waar huurders terechtkunnen voor stroom, water en andere voorzieningen. De jachten die zij inzet zijn all-weather-uitvoeringen met het comfort van een moderne woning, zoals dubbel glas en verwarming in alle vertrekken.

Particulieren investeren in huurjachten
In 2022 komen er weer minstens twee huurjachten bij, uitbreidingen die voortkomen uit Friesland Holland’s jachtinvesteringsprogramma Holland Yacht Investment. Het Fries bureau voor toerisme in Wolvega stimuleert het investeren in goed verhuurbare jachten, wat een flink rendement oplevert nu banken geen rente meer geven op tegoeden van €250.000,- of meer (Rabobank) op betaal-, spaar- en beleggersrekeningen. Sparen kost geld: 0,5% negatieve rente. Investeren in een vakantiewoning voor de verhuur kan ook, maar dat heeft een grote gebondenheid aan de verhuurorganisatie en het parkmanagement als nadelen. Een investeerder in een boot, vaak een particulier die zelf ook een paar weken per jaar gebruik wil maken van zijn eigendom, kan zijn investering eenvoudig bij een andere verhuurorganisatie onderbrengen als deze slecht presteert of afspraken niet nakomt.

Corona
De vraag naar luxe huurjachten stijgt ieder jaar. Dit jaar daalde door de coronapandemie de omzet van de meeste Friese jachtverhuurders met 20 tot 30%. In het voorjaar en in de altijd ook goede maand oktober konden door coronamaatregelen in diverse landen huurders niet naar Friesland komen. Met een vaccin en een effectievere behandeling van coronapatiënten in het vooruitzicht en als gevolg van de ontdekking door beginners van Friesland als ideaal vaarvakantieland, worden er momenteel opmerkelijk veel jachten voor een vakantie in 2021 gereserveerd, vroeger dan voorheen.

Meer info:
www.aquanaut.nl/motorjachten
www.aquanaut.nl/jachtverhuur
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandholland.nl

Virusveilige vakanties:
www.anderhalvemetervakanties.com

Unieke zekerheden voor vakantiegangers met bestemming Friesland:
Friesland Holland Travel Service, de reisorganisatie van het bureau voor toerisme van Fryslân, biedt 15 unieke zekerheden in de Corona-periode:
www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/
www.friesnieuws.nl/corona-voucher-met-sgr-garantie-bij-annulering-of-omboeking
www.anderhalvemetervakanties.com

Vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief/

Startklaar voor een vaarvakantie buiten het gangbare vaarseizoen: elk-weer-jachten in de verhuurhaven van Aquanaut in Sneek.

Havenmeester en verhuurmanager Johanna Folmer heeft voor een impressie een van de luxe motorjachten in kerstsfeer gebracht.

Vader en dochter Folmer zetten hun bedrijf, de stad Sneek en Friesland op de kaart met de internationale verkoop en verhuur van naar wens van de klant gebouwde motorjachten.

Achterop de Zwitserse vlag en op de spits het promovlaggetje van Aquanaut. Veel nieuwe jachten van Aquanaut hebben de bestemming Bodensee, mede dankzij de inspanningen van een Zwitserse dealer. Met name het designjacht Andante (foto) is daar erg gewild. De Sneker werf verstaat de kunst de afmetingen, motorisering en inrichting af te stemmen op de in de regio geldende voorschriften en beperkingen en op de persoonlijke wensen van de eigenaar.