Gevaarlijke brug in A6 bij Joure voor altijd sluiten en nieuw aquaduct bij Spannenburg

Gevaarlijke brug in A6 bij Joure voor altijd sluiten en nieuw aquaduct bij Spannenburg

Albert van Keimpema, raadslid voor de VVD in de gemeente De Fryske Marren:

JOURE (NL) – De direct en indirect ernstige ongelukken veroorzakende en verouderde rijksophaalbrug in de autosnelweg A6, over de toeristische vaarroute Skarsterrien ten zuiden van Joure, moet een vaste, niet beweegbare brug worden. Op die plek enorme sommen geld aan een aquaduct spenderen is het toppunt van verkwisting van belastinggeld. Het is veel beter de dringend aan vervanging toe zijnde provinciale ophaalbrug in de drukke N354 bij Spannenburg/Tjerkgaast te verruilen voor een nieuw aquaduct. Hieronder het betoog van Albert van Keimpema, raadslid voor de VVD in de gemeente De Fryske Marren (hoofdplaats Joure), de recreatiegemeente waar de probleembruggen liggen.

Met een aquaduct in plaats van de sterk verouderde brug over het Prinses Margrietkanaal in Spannenburg/Tjerkgaast worden vele vliegen in één klap gevangen, vindt VVD-raadslid Albert van Keimpema van De Fryske Marren. Weg- en waterverkeer tussen Lemmer en de Snitsermar kunnen dan zonder oponthoud veilig de zendtoren passeren. Vooral in de zomermaanden staat de brug in de provinciale N354 vaak open en boten met masten moeten geregeld lang wachten. Foto’s: Albert Hendriks, Friesland Holland.

Aquaduct Spannenburg
Albert van Keimpema: “De A6-brug over de Skarsterrien bij Joure is overbodig. Een aquaduct zoals de gemeente De Fryske Marren wil, is daarom weggegooid geld. Dat geld, minstens € 60 miljoen, kan de rijksoverheid beter aanwenden bovenop de kosten van een aquaduct bij Spannenburg op de plek van de huidige brug die aan vervanging toe is. Daar is een dergelijke infrastructuur veel meer nodig. Enerzijds om volop ruimte te bieden aan de groeiende binnenvaart op het Prinses Margrietkanaal en anderzijds voor een onbelemmerde doorstroming van het wegverkeer in vier richtingen: Gaasterland, Sneek, Joure en Lemmer. Een aquaduct verhoogt bovendien de veiligheid daar op weg en water.”

Brug in A6
“De Skarsterrien is een oude, dode beroepsvaartroute tussen de Langweerder Wielen en het Tjeukemeer. Vrachtschepen meren al jaren niet meer af bij de vroegere Hollandia-zuivelfabriek in Scharsterbrug (nu Vreugdenhil). Het kanaal wordt uitsluitend gebruikt door de recreatieve vaarders. De brug is ruim drie meter hoog en moet alleen omhoog voor zeiljachten en torenkruisers met of zonder flybridge. Open zeilboten moeten sowieso mast of gaffel strijken. Alle gewone pleziervaartboten en sloepen kunnen onder de brug door. Vijf maanden per jaar is de brug dan ook gesloten (van november t/m maart).”

Alternatieven
“Er is voor de grote motorjachten en de zeilschepen een alternatieve route tussen de meren via de Janesloot, de Koevorde en de Follegasloot. Gerekend vanaf de middelpunten van de meren is dit vaartraject nauwelijks langer dan via de Skarsterrien en de vaartijd verschilt evenmin.
Mocht de gemeente al een zwaarwegend argument hebben om alle pleziervaart doorgang in de Skarsterrien te verschaffen, dan is er altijd nog een alternatief plan van een nieuwe, drie kilometer lange vaart langs de A6 tussen Tjeukemeer en de Skarsterrienbrug waardoor een directe, onbelemmerde vaarverbinding tussen Tjeukemeer en Skarsterrien ontstaat. Dit plan kost beduidend minder dan een aquaduct. Deze investering wordt namelijk geraamd op zo’n € 10 miljoen.”

“Met andere woorden: de Skarsterrienbrug moet nooit weer open. Maak er een vaste brug van. Geen lange files meer, geen ronkend stilstaand verkeer en niet langer onveilige situaties nabij het verkeersknooppunt waar de invoegstrook uit de richting Sneek praktisch eindigt voor het brugdek. Winst voor de economie en winst voor het milieu.”

CDA gelooft nog in aquaduct A6
“Niettemin houden de meeste raadsfracties in De Fryske Marren vast aan het aquaductplan omdat ze dat nu eenmaal zo hebben afgesproken om een lobby richting Den Haag te stimuleren. Echter, minister Cora van Nieuwenhuizen van Verkeer en Waterstaat en ambtenaren van Rijkswaterstaat hebben al laten doorschemeren niets in een duur en nutteloos aquaduct te zien. Er gelden op het departement wel andere prioriteiten op de infrastructuuragenda.”

“Politieke akkoorden lijken evenwel in beton gegoten. Het CDA gelooft zelfs nog heilig in het doorgaan van het aquaduct, zo liet fractievoorzitter Jan van Zanden tijdens een raadsvergadering in november weten. Alleen de FNP kiest voor een andere oplossing en ziet een nieuw te graven vaarverbinding wel zitten. De VVD overweegt na voortschrijdend inzicht andere opties dan een aquaduct. Dit onderwerp is actueel nu de drie gedateerde bruggen over het PM kanaal (Spannenburg, Uitwellingerga en Oude Schouw) aan vervanging toe zijn. Spannenburg is het meest urgent omdat dit kruispunt het drukst is, zowel op het water als op de weg.”

Aquaduct Spannenburg zegen voor beroeps- en pleziervaart én wegverkeer
“Het zou een gotspe zijn om wel onder de Skarsterrien een aquaduct aan te leggen en niet onder het Prinses Margrietkanaal, dat de hoofdwaterweg van Noord-Nederland is. Dit kanaal is de aorta van de beroepsvaart en de pleziervaart, die bij Spannenburg behoorlijk in elkaars vaarwater zitten. Een aquaduct valt daar te prefereren boven een nieuwe, hogere brug. De verkeersproblemen blijven dan bestaan en de impact op de omgeving is in dat geval groot. Daar komt bij dat binnen SNN-verband prioriteit wordt gegeven aan vervoer over water. Daar moet meer nadruk op komen te liggen, vinden de drie noordelijke provincies. Kortom, het wordt tijd dat men binnen De Fryske Marren tot heldere inzichten komt en dat die worden vertaald in doelmatig beleid.”

Virusveilige vakanties:
www.anderhalvemetervakanties.com

Unieke zekerheden voor vakantiegangers met bestemming Friesland:
Friesland Holland Travel Service, de reisorganisatie van het bureau voor toerisme van Fryslân, biedt 15 unieke zekerheden in de Corona-periode:
www.frieslandfietsvakanties.com/informatie/de-reisorganisatie/
www.friesnieuws.nl/corona-voucher-met-sgr-garantie-bij-annulering-of-omboeking
www.anderhalvemetervakanties.com

Vakanties met SGR-Garantie van het bureau voor toerisme van Fryslân:
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Vakantieland Friesland:
www.provinciefriesland.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief/

Met een aquaduct in plaats van de sterk verouderde brug over het Prinses Margrietkanaal in Spannenburg/Tjerkgaast worden vele vliegen in één klap gevangen, vindt VVD-raadslid Albert van Keimpema van De Fryske Marren. Weg- en waterverkeer tussen Lemmer en de Snitsermar kunnen dan zonder oponthoud veilig de zendtoren passeren. Vooral in de zomermaanden staat de brug in de provinciale N354 vaak open en boten met masten moeten geregeld lang wachten. Foto’s: Albert Hendriks, Friesland Holland.

Drukke pleziervaart op de Skarsterrien tussen Scharsterbrug en de ophaalbrug in de snelweg A6 (op de achtergrond). De brug bevindt zich op een gevaarlijke plek, namelijk pal naast knooppunt Joure. Foto’s: Albert Hendriks, Friesland Holland.

De toren van Spannenbrug/Tjerkgaast is een landmark die vanuit het grootste deel van Friesland te zien is. Foto: Albert Hendriks, Friesland Holland.

Van het Prinses Margrietkanaal bij Spannenburg wordt zowel door de beroepsvaart als de pleziervaart intensief gebruikgemaakt. Foto’s: Albert Hendriks, Friesland Holland.