Beurs Klassieke Schepen vol verrassingen

Beurs Klassieke Schepen vol verrassingen

Publicatiedatum: 3 November 2011
Reporter: Albert Hendriks – Friesland Holland Nieuwsdienst – www.friesnieuws.nl

TIP

4-6 November in Enkhuizen

Beurs Klassieke Schepen vol verrassingen

De belangstelling voor varend erfgoed is groot. Op de foto een Zeeuws waterschip op de Hegemer Mar (Heegermeer) voor de oever van bungalowpark De Pharshoeke.
De belangstelling voor varend erfgoed is groot. Op de foto een Zeeuws waterschip op de Hegemer Mar (Heegermeer) voor de oever van bungalowpark De Pharshoeke.

ENKHUIZEN (NL) – Gedurende de laatste dagen voor de officiële opening van de beurs ondergaat de Gependam in Enkhuizen een grote metamorfose. Langzaam komen de eerste van de in totaal negentig schepen Enkhuizen binnen; de exposant krijgt zijn plek en zijn vorm; steeds meer materialen worden aangevoerd. 

Negentig schepen langs de Gependam. Van de middeleeuwse Kogge tot aluminium bouw. U ziet alle bekende scheepstypes die we kennen van de behouds- en klassenorganisaties, waarvan er 25 op de Beurs zijn. Dan zijn er de Spirits of Tradition, gerestaureerde schepen en replica’s; oude bedrijfsvaartuigen en de oudste polyester jachten. U kunt de juweeltjes vrijblijvend bekijken, u laten informeren door bouwers en eigenaren, u kunt varen met het schip waar u uw oog op hebt laten vallen en vervolgens bij een goed glas de eventuele koop sluiten.

De Beurs Klassieke Schepen is er voor iedereen met iedere vraag over ons geliefde varende erfgoed. Honderden deskundigen op talloze gebieden staan voor u klaar om grote en kleine vragen te beantwoorden en problemen aan te pakken. Zeilmakers, verzekeraars, makelaars, tuigers, houtsnijders, ijzervreters, schilders, avonturiers, uitgevers: ze zijn er allemaal.

Discussies en lezingen zijn een vast onderdeel van de beurs. Zo gaan ze het hebben over museumhavens in oude stadscentra en havens waar de varende monumenten niet alleen te zien zijn, maar ook met goede voorzieningen aan de huidige eisen voldoen. (vrijdagmiddag 14:00 uur). 

Lance Lee komt

Verder komt de Amerikaan Lance Lee naar de beurs. Hij is de nestor van de botenbouw en een ware ambassadeur van kleine scheepsbouw. Lance is de oprichter van Atlantic Challenge, een beweging waarin overal in de wereld jongeren dezelfde zeewaardig sloep bouwen en er vervolgens mee samenkomen om al dan niet in wedstrijdverband mee te varen. In Nederland worden er twee sloepen gebouwd. Lance Lee zal op zondag zijn passie in een lezing met u delen.

QR-code

De klassieke schepenbeurs gaat met zijn tijd mee. U vindt bij de diverse schepen een QR code, zo’n vierkant teken dat u met een smartphone kunt scannen en dan verschijnt er een filmpje van het schip varend, of de bouw in versnelde opname of anderszins een link naar een website. Denkt u er aan als u hier gebruik van wilt maken een app voor uw toestel te installeren.

Tip

Op vrijdag 4 november 2011 opent deze jubileum editie van de Beurs Klassieke Schepen zijn deuren. Wanneer u met de veerboot van de parkeerplaats langs de dam met alle schepen vaart, bedenk dan dat dit bijzondere spektakel tot stand komt dankzij de steun en medewerking van vele enthousiaste vrijwilligers, al vijftien jaar lang.

Beursinfo

Beurs Klassieke Schepen Enkhuizen
4-6 november 2011
dagelijks van 10:00-18:00 uur
beurs naast NS-Station
parkeren en veerboot gratis, volg de borden
toegangsprijs: € 10
met kortingkaart € 9
jeugd van 4 tot 17 jaar € 6 (Ook voor hen is er veel te beleven)
tot 4 jaar gratis
neem uw scheepshond gewoon mee
denkt u er aan er is geen pinautomaat

Arrangement

Arrangement met De Zuiderzee vanuit Urk op vrijdag en zaterdag

Komt u uit het oosten of noorden van het land? De veerboot De Zuiderzee brengt u van Urk naar Enkhuizen op vrijdag en zaterdag. Om 10.00 uur kunt u inschepen in de haven van Urk, waar u een heerlijk brunchbuffet krijgt. Vervolgens vaart De Zuiderzee het IJsselmeer over naar de beurs. Na een dag lang rondlopen op de beurs vertrekt De Zuiderzee om 17:00 uur waar een heerlijk warm- en koud buffet gepresenteerd staat. Dit gehele arrangement kost 55 euro inclusief toegang beurs, vooraf aanmelden via info@de-zuiderzee.nl of kijk op www.de-zuiderzee.nl

Info: www.klassieke-schepen.nl