Bij de Middeleeuwse waterpoort van Sneek is altijd reuring

Bij de Middeleeuwse waterpoort van Sneek is altijd reuring

Expositie Windstil 23 april-28 augustus 2022 in Fries Scheepvaartmuseum

SNEEK (NL) – Friesland telde in de afgelopen 800 jaar honderden poorten en poortjes naar steden, kloosters en stinzen en staten, de kasteelachtige landhuizen van de Friese boerenadel. Daarvan zijn niet veel overgebleven, al helemaal niet rondom de kernen van de Friese Elfsteden. Alleen Sneek heeft nog een echt poortgebouw op de wallen, waarschijnlijk vlak voor het einde van de 15-de eeuw gebouwd. Laat Middeleeuws dus en dan ook nog een échte waterpoort die nu symbool staat voor de watersport in Friesland, vrijetijdskleding en zeilen (Gaastra) en talrijke Elfstedenroutes van de Friese reisorganisatie Friesland Holland Travel.

Sneek is de waterstad van Friesland en de enige van de Friese Elf Steden met een bewaard gebleven poortgebouw. In de kolk voor de poort, de oude handelshaven, is het altijd een drukte van belang, ook tijdens de afgelopen Paasdagen. Foto’s: Albert Hendriks www.frieslandhollandtravel.nl

De waterpoort is een prachtig uitkijkpunt met zicht op de Kolk, de plek waar pleziervaartuigen voor de brug wachten of willen afmeren aan een van de kades. Zenuwachtige kapiteins van motorjachten, vooral huurjachten, laten er bijna continu de boeg- en hekschroef luid ratelen, want ze willen geen centimeter afdrijven, hun positie behouden. En dan zie je ervaren pleziervaarders, vaak uit de stad zelf, de beginners voorbij glippen voor de brug, op weg naar de Houkesloot en de Snitsermar.
Er is met mooi weer altijd reuring in de Kolk, bij de brug tussen de waterpoort en hotel De Stadsherberg. Maar vroeger was het niet anders. De Kolk was namelijk de handelshaven van Sneek vanwaar goederen, onder andere roomboter en kaas van Johannes Halbertsma’s Zuivelindustrie, naar Holland en verder werden verscheept. Toen leidde de zuidelijke vaarroute onder andere via IJlst en Sloten naar de Zuiderzee, nu via het Prinses Margrietkanaal naar het IJsselmeer.

Scheepvaartmuseum: nieuwe expositie
Halbertsma (1888-1958) was ook de oprichter van het niet ver van de Waterpoort gesitueerde Fries Scheepvaart Museum. Daar wordt 23 april 2022 de nieuwe expositie Windstil voor het publiek geopend met nieuw werk van beeldmaker Heleen Haijtema, geïnspireerd op foto’s van het skûtsjesilen gemaakt door de Sneker fotograaf Ger Dijs. In spannende installaties in de natuur bootst Haijtema de vorm van de zeilen na, waarmee zij windstille momenten creëert. Kern in het werk dat ze toont is de vlakverdeling van de zeilen van de skûtsjes.
Naast de nieuwe beelden van Haijtema is in Windstil het vroege werk van Ger Dijs te zien. Het betreft een selectie foto’s die hij in de jaren zeventig en tachtig maakte van het skûtsjesilen zelf, maar ook van de prijsuitreikingen na afloop op de vaste wal.

Meer info:
www.elfstedenroute.nl
www.sneek.nl/nl/over-sneek/informatie/de-waterpoort
www.friesscheepvaartmuseum.nl/het-museum

Friesland vakanties met SGR-garantie en andere unieke zekerheden van het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland:
www.frieslandhollandtravel.nl (nieuwe website!)
www.frieslandtravel.com
www.frieslandfietsvakanties.com

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
Kosteloos abonnement op wekelijkse nieuwsbrief over toerisme, recreatie en evenementen in Friesland: www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief/